Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Szkocja - gdzie warto jechać i co fotografować (przewodnik)

Witajcie,

dla zainteresowanych podróżą do Szkocji napisałem mini-przewodnik 10-TOP najpopularniejszych i najpiękniejszych miejsc do fotografii krajobrazowej. Skupiłem się na miejscach łatwo dostępnych i zlokalizowanych na zasadniczej części kraju, pomijając liczne wyspy, za wyjątkiem wyspy Skye, na którą można dostać się poprzez most bez konieczności przeprawy promem. Wiele z tym miejsc to klasyki szkockiego krajobrazu, uwiecznione setki razy na zdjęciach, ale zawsze zostawiają możliwość stworzenia swojej kreatywnej wizji danego widoku. Tutaj na forum przedstawiam wybrane punkty, pełną listę wraz z opisami znajdziecie tutaj

Three Sisters (Trzy siostry) - dolina Glencoe

Widok na góry Black Cuillin z nadbrzeża wioski rybackiej Elgol - wyspa Skye

Old Man of Storr - wyspa Skye

Quiraing - wyspa Skye

Bow Fiddle Rock

W przygotowaniu czeka jeszcze opracowanie zamków, które są nieodzownym elementem szkockiego krajobrazu.
    Pozdrawiam!
    G.

Domyślnie

Świetne zdjęcia, a podlinkowany przewodnik to kawał dobrej, solidnie zrobionej roboty - rzadko zdarzają się strony z tak kompletnym i jednocześnie przystępnie podanym podsumowaniem najlepszych miejsc. A w tym przypadku jest jeszcze zilustrowane pięknymi zdjęciami.

Domyślnie

Ciekawie przedstawione.
    Użytkuje X t2 TTArtisan 35 1.4 Fujinon 23 F2
    Było FEED 5, Kodak P850, Nikon D90, D300 D7100 D600 SB-900 Grip Md-10 50 F2 Canon 6D
    Szkiełka 18-105, 35 1.8G, T70-300 VC, T90 Macro , N70-210 F4, N35 1,8G FX, N80-200D ED 2,8, N85 1,8G S 24-35 F2 ART N28-105 N50 1.8G T24-70VC

Domyślnie

Świetne zdjęcia, opis i w ogóle sam pomysł bardzo dobry. Dzięki
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Teraz?? Jak ja w czwartek wróciłem ze Szkocji??? ;P osobiście polecam dolinę w której znajduje się niewielki wodospad loup of fintry. Niedaleko Glasgow. Mam trochę surówki z tego miejsca może niedługo wrzucę.
    D3300 | Nkkor 18-55 f/3,5-5,6 | Sigma 10-20 f/3,5

Domyślnie

piekne zdjecia. dziekuje za infos. pzdr.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Oj pięknie Grzegorz napisane. Trzeba się wkońcu spiknąć razem na foty znowu
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

Oj pięknie Ładne krajobrazy i ładne światełko na każdym

Domyślnie

W lipcu będziemy w Szkocji trzy tygodnie, jest więc szansa, ze trafi się dzień z ładną pogodą.
    Biorę sie za czytanie linka.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Niewiele brakowało a bym przegapił ......
    Na to czekałem; w komplecie z Islandią - nieocenione vademecum każdego fotera.

Prosiłbym jeszcze tylko o parę słów jaka pora roku ( zarówno w Szkocji jak i na Islandii) stwarza najbardziej spektakularne warunki do focenia.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni