Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Palazzo della Civilta del Lavoro

w rzymskiej dzielnicy EUR, zwany też Kwadratowym Koloseum. Zapraszam do oglądania i komentowania.

Domyślnie

Budynek jest świetny, nie było mi dane do niego dotrzeć, aczkolwiek w Rzymie byłem w czasach "przedfotograficznych". Mam jednak pewien problem z tym zdjęciem. Kolory, faktura asfaltu i nawet ślady na nim - super. Jednak to wyprostowanie wygląda bardzo nienaturalnie. Zastanawiałem się chwilę, dlaczego mi to przeszkadza, skoro często sam rozciągam budynki do granic możliwości. I już wiem - chodzi o układ okien w podcieniach, za łukami. Ponieważ na każdym kolejnym poziomie są coraz bardziej schowane, a ściany trzymają mimo tego pion, wrażenie nienaturalności jest potęgowane. Nie wiem jak zaradzić na taki problem - pewnie podnośnik w połowie wysokości budynku by pomógł , chociaż to raczej było mało wykonalne. Mimo wszystko jestem pozytywnie nastawiony do tego zdjęcia, i to nie tylko ze względu na naszą znajomość forumową . Układ i proporcje kadru są bardzo dobre, obróbka też mi pasuje.

Domyślnie

Fajne! Mam jednak podobne odczucia jak creep. Moim zdaniem nie za wszelką cenę trzeba dążyć do idealnie prostych, równoległych i prostopadłych Optycznie budynek jest szerszy na górze. Lekko ale jednak.
    Fuji

Domyślnie

Dzięki creep i basket za komentarze. Obraz uzyskany obiektywem 16mm przypiętym do pełnej klatki, minimalnie korygowany programowo (ze względu na pochył w lewo). Może wersja cz-b będzie cieszyła się większym powodzeniem, gdzie szyby nie odcinają się tak wyraźnie od podcieni Ale to za jakiś czas, razem z kilkunastoma innymi zdjęciami z Rzymu i relacją, w dziale "Turystyka fotograficzna"

Domyślnie

kadr bardzo ladny. techniczne trudnosci chyba nie do pokonania bez obiektywu tilt-shift.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Dzięki sufenta za wpis.

Wrzucam wersję cz-b, trochę zmieniłem proporcje kadru i "wyprostowałem inaczej". Jak teraz ?

Domyślnie

lepiej. jeszcze lepiej.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Nie za bardzo widzę, co zmieniłeś (może to ciemność w podcieniach?) ale jest lepiej. Konwersja fajna. Trochę ciaśniejszy kadr też się sprawdził. Ponownie "daję lajka"

Domyślnie

Ładne zdjęcie, ale mam cały czas złudzenie że budynek rozszerza się do góry. Może by tak spróbować nie prostować bocznych ścian idealnie do pionu a zostawić je minimalnie pochylone? Pochylić je tylko na tyle żeby nie było to widoczne względem bocznych krawędzi zdjęcia i możliwe że ten efekt rozszerzania się zmniejszy.

Domyślnie

budynek jest prosty- to przez gradient oswietlenia wydaje sie jakby byl szerszy na gorze.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów