Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Red face Lampa Błyskowa do nikona D5300

Witam Bardzo potrzebuje pomocy a właściwie porady jaką kupić lampę do mojego nikona . Czytałam wiele opinni lecz kazda jest inna . Dodam ze jestem amatorką także potrzebuje jak narazie lampy gdzie bede uzywać opcji podstawowych . Polecano mi odpowiednik nikonowski Canonowskiego 430ex II tylko jaki dokładnie co polecacie . Z góry dziekuje bardzo dziekuje za pomoc

Oszczędny w słowach
    Miasto
    pod Krakowem

Domyślnie

SB 600 używane na forumowe giełdzie bywają po około 400 zł
    D7100, N18-105, N50/1.8D, SB-600

Domyślnie

Nie polecam dużych lamp SB-600, SB-700, SB-900 - te są pomyślane o seriach D90 i D7xxx oraz jeszcze większych body.

Do serii 5xxx i 3xxx to ja bym polecił:
    - NIKON SB-400 lub coś podobnego
    - METZ 36 / 40
    lub te nowe NISSINy i40.

Miałem METZa 44 - bardzo dobry!, ale do tej pory najbardziej zadowolony byłem z Nikonowskich flashy. Takie akcesoria jak lampa błyskowa najlepiej chyba kupić po prostu systemowe, nie ma problemów niekompatybilności (co zdarza się rzadziej przy łączeniu np. body i obiektywu). Unikniesz kłopotów.

Zauważyłem, że dużo osób poleca tu YongNuo, ja osobiście nie kupiłbym chińszczyzny (z wielu powodów), choć dostrzegam ich pewne zalety (dobre parametry).

Domyślnie

I przez to, że są duże nie da się używać ich z amatorskimi aparatami? Przecież mają większą moc, więcej funkcji i działają dokładnie tak samo jak z modelami z wyższej półki. Taką popierdówką pokroju sb400 nie zawracałbym sobie głowy. Szybko zacznie Cię ograniczać i jest słaba. Nie ma obracanego palnika, co przekłada się na brak wygody. Ze swojej strony mogę polecić sb700, sb910, metzy i nissina di866 mk ll. Tej ostatniej używam na co dzień i cóż... jest dobra, kosztuje ok 800zł, ale jest specyficzna. Trzeba do nie się przyzwyczaić. I jeśli myślisz w przyszłości o blyskaniu za pomocą wyzwalaczy radiowych w ttl, to pierwszą opcją tanią i dobrą jest yongnuo yn622. Niestety nissin z nimi nie pracuje w tym trybie (tylko manual, albo trzeba znaleźć odpowiednik 0.0ev :/ ) Powodzenia w wyborze

Domyślnie

Co do nowych nissinow i40, to są naprawdę ok, tylko płacisz za nią 600 zł i masz małą moc :/ Ta lampka jest zaprojektowana do naprawde małych i lekkich aparatów pokroju nikon 1v1. W tej cenie lepsza będzie yongnuo yn565 lub nissin di700. Lepszy minimalnie jest chyba yongnuo. Pozdrawiam

Domyślnie

SB-700 i SB-910 to faktycznie trochę duże lampy jak do D5300 - miałem okazję biegać z SB-700 na nim i jest to niewygodne. Polecam zerknąć na SB-500 (ma obracany palnik, komunikację bezprzewodową, HSS) albo ewentualnie Metz 44.
    lustra-brak

Domyślnie

SB-500 to jest chyba największym mistrzem w kategorii stosunku możliwości do ceny... Nie wiem jak bardzo zdesperowanym trzeba być, żeby płacić 800 za to coś...
    Wracając do tematu, SB910 jest faktycznie duża, ale już SB700 jest mała moim zdaniem. Dobry stosunek możliwości, wielkości i ceny ma SB800 ale ją trzeba kupić używaną. Jak chcesz kupić wynalazki w stylu SB400 czy 500 to lepiej błyskaj wbudowaną lampą...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    SB-500 to jest chyba największym mistrzem w kategorii stosunku możliwości do ceny... Nie wiem jak bardzo zdesperowanym trzeba być, żeby płacić 800 za to coś...
    Wracając do tematu, SB910 jest faktycznie duża, ale już SB700 jest mała moim zdaniem. Dobry stosunek możliwości, wielkości i ceny ma SB800 ale ją trzeba kupić używaną. Jak chcesz kupić wynalazki w stylu SB400 czy 500 to lepiej błyskaj wbudowaną lampą...
    A czego dokładnie tej SB-500 brakuje?
    lustra-brak

Domyślnie

Chociażby wyświetlacza- aczkolwiek to najmniejsza wada, jednak rzucająca się w oczy w tej cenie

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów