Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie Coś dla tych, którzy nie lubią żółtego zafarbu na nocnych fotkach.

Witajcie!

Takie coś mam dla Was

Preset do LR mojego autorstwa, który robi nieco porządku z żółtym zafarbem na zdjęciach architektury tuż po zachodzie słońca i w nocy.

Więcej informacji i plik do pobrania -TUATJ-

Mam nadzieję, że komuś się przyda
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Mz. nieco przesadzone, zanikl poniekad klimat wieczoru czy nocy.
    Poza tym, presety maja to do siebie, ze jednym fot. pomagaja a niektore wrecz dewastuja
    Ostatnio edytowane przez 6868 ; 05-10-2015 o 17:03

Domyślnie

Dlatego napisałem, że jeśli komuś pasuje, to niech sobie używa Nikogo nie zmuszam

Domyślnie

Brawo SerU, dobrze, że się dzielisz, to trzeba pochwalić. Cieszy mnie to. Dziękuję w imieniu i tak dalej.

Ściagnąłem, wciągnąłem do LRa - i mogę Ci podpowiedzieć, że zamiast robić jeden skomplikowany preset, z mojego punktu widzenia lepiej zrobić cztery prostsze, odpowiednio posegregowane. Przykładowo, w Twoim presecie jest edycja (kolejno od góry): WB, expozycji, nasyceń (presence) i HSL (Hue, Saturation, Luminance). W sumie daje to dość duży efekt zmian, ale słusznie mówi 6868, że nie do wszystkich zdjęć tak spore zmiany będą pasować. Niekiedy taki skomplikowany preset potrafi zdjęcie zdewastować, a gdyby zamiast jednego skomplikowanego zrobić 4 prostsze, można by było pokombinować: na przykład użyć części WB i HSL, które ograniczają żółtaczkę, ale nie aplikować części dotyczącej expozycji, która do innego zdjęcia może być sporo inna.

Oczywiście znawca sobie weźmie Twój preset i powyłącza odpowiednie partie preseta, ale ktoś mniej obyty weźmie i powie, że preset nie działa, bo nie zdoła zauważyć, że żółtaczka została skorygowana... Zanim to zauważy zobaczy, że po całym presecie zdjęcie nei wygląda dobrze, bo jest na przykład za jaskrawe.

A w ogóle ja na światło sodowe mam inny preset: dwa czy trzy suwaki jako preset plus pipeta WB jako drugie kliknięcie, a potem to już normalnie...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Preset, presetem, jeden, albo cztery, ale ja chciałbym zapytać, jaki jest sens robienia z przyzwoitej nocy, takiego dziwacznego niby-dnia?
    Jacek

Domyślnie

Bombel - racja - to pierwszy preset, który udostępniłem publicznie, więc w sumie raczkuję w tej tematyce. Następny będzie dostosowany do Twoich uwag, a resztę pozostawię użyszkodnikom

A jeśli chodzi o robienie z nocy dnia, to akurat to zdjęcie nie było robione w nocy, tylko tuż po zachodzie słońca, więc nie było zupełnie ciemno, a celem tego presetu było rozprawienie się z żółtym zafarbem od lamp ulicznych, a nie robienie dnia z nocy Jeśli ktoś tak to odebrał, to przepraszam

Domyślnie

Ja też raczkuję, bo ja ani jednego nie udostępniłem publicznie. Wychodzi na to, że jesteśmy równie raczkujący, z tym ze Ty jakby już bardziej dojrzalszy - w końcu jeden opublikowany preset na koncie jest, a u mnie nawet jednego nie ma...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Wychodzi na to, że jesteśmy równie raczkujący, z tym ze Ty jakby już bardziej dojrzalszy...
    ...taaa - ja już powoli zaczynam stawać przy stole

Domyślnie

Widzisz. Ja już za to samodzielnie siadam, jak mnie oprą o ścianę.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Gdzie mogę go (ten preset) sobie wsadzić ? Znaczy się, gdzie go przenieść żeby LR go widział ?
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów