Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie Nikon 14-24mm i filtry

Witam

Podziele sie wiadomosciami z tymi ktorzy szukaja filtrow do w/w szkła (a wiem, ze wielu je ma), z D800 jeszcze wieksza rewelacja anizeli kiedys z D700. Miałem go szesc lat i do niego wróciłem ) oraz tańszego (duzo tanszego) holdera zamiast holdera firmy Lee
    Mianowicie holdera firmy NiSi, uznanego producenta filtrow szklanych (w dystrybucji Amazonu), niestety są jeszcze drozsze anizeli Lee, ale maja ND1000 odpowiednik Big Stopera Lee

Jak wiadomo, w kraju nie ma w ciagłej dostawie filtrow systemu SW150, najkrotszy czas oczekiwania w sklepie Photo4B to 30 tygodni, w Rays Photo jeszcze dłuzej.

Znalazłem na Ebay firme w Anglii, ktora od reki na biezaco dostarcza filtry. Wziąłem jeden ND09 150x170mm połowka o przesciu miekkim oraz dwa szare ND09 (Lee nie produkuje Big Stopera do 14-24mm), co w zestawieniu (dwa szare ) da mi 6 przysłon. To powinno wystarczyc do długich czasów . Filtry tansze anizeli w kraju, na trzech wynegocjowałem darmową wysyłkę (14 funtów), kupiłem w firmie, nie na Ebay, płaciłem systemem Pay Pal.

Holder znalazłem rowniez na Ebay, zakupiłem 19 grudnia i dzisiaj, czyli 12 stycznia, przyniósł go listonosz (wysyłka za 99 centów, niestety czeka sie trzy tygodnie). Swietnie zrobiony, oksydowane aluminium lotnicze, mocowanie dwoma pokretłami. Co wazne mozna go stosowac w szkłach od 77 do 86mm, nie rysuje obudowy szkła, bardzo duzy pierscien i mała szczelina w holderze powinny ustrzec przed wpadaniem zewnętrznego swiatła. Mysle, ze wielu to zadowoli.

Linkuje namiary na sklep z filtrami oraz na holder

http://www.linhofstudio.com/#

http://www.ebay.com/itm/NISI-Camera-...item3cde3fe8ac

jezeli komus pomogłem lub pomogę, to się cieszę, po to jest forum, zeby sobie pomagać, pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 13-01-2015 o 15:57 Powód: spacje wewnątrz nawiasów.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Wystarczylo spytac, u mnie o to NiSi to sie mozna potknac na kazdym rogu...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Wystarczylo spytac, u mnie o to NiSi to sie mozna potknac na kazdym rogu...
    Ale najpierw trzeba wiedziec ze taki holder , oraz firma isnieje człowiek sie uczy całe zycie - holder jest swietny juz go mam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    Ale najpierw trzeba wiedziec ze taki holder , oraz firma isnieje człowiek sie uczy całe zycie - holder jest swietny juz go mam
    To fakt, o NiSi na forum jakaś cisza była, sam w lipcu o nim wspomniałem:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...79#post3393579
    w grudniu cadman opisał wrażenia z użytkowania:
    filtry połówkowe do 14-24 - kompatybilność holderów
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

W naszym kraju też można nabyć bez większych problemów, np. tu: http://sklepbeznazwy.com.pl/category...e-filtry-150mm
    Nie zawsze jest od ręki, czasem trzeba 2 tygodnie poczekać. Tam kupiłem holder z redukcją na 77mm. Filtry kupiłem firmy Hitech, żywiczne, nie tłukące się. Są dostępne również filtry NiSi, ale szklane. Obawiałem się szklanych z uwagi na możliwość połamania przy transporcie w plecaku. Filtry Hitech szare połówkowe są raczej neutralne kolorystycznie. Mam również firmy Hitech filtr typu "reverse gray" ND 09. Po pierwszych testach zauważyłem, że daje lekko fioletowy zafarb. Trzeba korygować odcień nieba w post procesie. Pomimo tego jestem bardzo z niego zadowolony. Filtry nabyłem tu: http://www.photo4b.pl/index.php?k147...ltry-polowkowe

Domyślnie

A czy ktoś miał styczność z WonderPana FreeArc ?

Domyślnie

Też się ostatnio dowiedziałem o tej firmie i kupiłem sobie szarą połówkę (jako uzupełnienie do Cokin P), wąska ramka, bdb wrażenie co do wykonania.
    Pozdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Holdery, filtry i pierscienie redukcyjne nisi (wlasnie odebralem 14-24 na 77) sprzedaje firma isarfoto.de. Haida sprzedaje bardzo dobre filtry za bardzo dobre pieniadze przez ebay (big stopper do 14-24 za 99 euro). Pozdrawiam
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Moje kolejne wnioski z użytkowania filtrów systemu 150 - muszę sobie kupić lub wykonać własnoręcznie jakieś wygodne opakowanie do tych filtrów. Oryginalne opakowanie to coś w rodzaju koperty z grubszej folii. Filtr jest włożony pomiędzy papierowe okładki, które wsuwa się w tę ciasną kopertę. W plenerze zimą ta folia jest sztywna i doskonale irytuje użytkownika. Na dłuższą metę taka prowizorka jest nie do przyjęcia. Szukałem bez skutku jakiegoś gotowego etui do filtrów rozmiaru 150x170 i chyba trzeba będzie wykonać je własnoręcznie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Krakow

Domyślnie

Ten holder nisi mozna zalozyc bez odkrecania szkla? W lee zostaje pierscien, ktory znacznie zwieksza srednice szkla.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów