Czy takie postępowanie jest legalne?Wiadomo, że to masa biodegradowalna i rozkłada się po pewnym czasie.
Zaznaczam, że nie mam zamiaru wywozić ,pytam bo nasłuchałem się dzisiaj wiele sprzecznych opinii.
Szukaj
Czy takie postępowanie jest legalne?Wiadomo, że to masa biodegradowalna i rozkłada się po pewnym czasie.
Zaznaczam, że nie mam zamiaru wywozić ,pytam bo nasłuchałem się dzisiaj wiele sprzecznych opinii.
Rozporządzenie Ministra w sprawie katalogu odpadów z 27 września 2001 r.) i ustawą o odpadach z 14 grudnia 2012 r.
według której jeśli nie są one kompostowane w domowych kompostowniach, powinny być zagospodarowane w wyznaczonych do tego miejscach. Pozbywanie się odpadów i składowanie ich w niewyznaczonym do tego miejscu, a szczególnie w lasach podlega karze grzywny.
kiedyś Nikon Coolpix 3700 później Canon Power Shot SX200 i obecnie Nikon D5100+18-105VR
Podziel się tymi opiniami, bo wielu moich znajomych tak robi i jakoś do tej pory nie zastanawiał się nikt nad tym.
Ja myślę, że niewielka ilość takiej trawy pewnie wiele nie zaszkodzi, ale jednak zmienia warunki w ściółce leśnej, a las nie jest taki sobie niczyj.
PS. Faktycznie kompostownik jest dobrym rozwiązaniem, ale pewnie nie każdemu się chce bawić w takie klocki.
Ostatnio edytowane przez tomajk ; 03-09-2014 o 19:00
http://www.krupienko.pl/galeria/
Podpisuję się pod powyższą wypowiedzią. Tym bardziej, że od jakiegoś czasu masę biodegradowalną przed moją furtką zostawia pies sąsiadów![]()
Własnie tak się stało
Dzisiaj pytany pan policjant, nie potrafił czy takie czynności podlegają pod paragrf,gdyby to były fekalia ,gruz itp to mandat 500 zł , a z trawa to nie jest pewien.Pan strażnik miejski też nie wiedział, bo nigdy nie mieli takiego zgłoszenia ,a pan ze straży leśnej ,powiedział że w lasach państwowych, za takie coś to od razu grzywna 500 a z sądu grodzkiego do 5000, a do prywatnych nic nie mają.Także w sumie to jednoznacznej odpowiedzi nie dostałem.
Ostatnio edytowane przez jacek dr ; 03-09-2014 o 20:06
Worki na bioodpady kosztują około 1,5 zł za sztukę. Cena zawiera koszt wywozu. Jest sens to gdziekolwiek wywozić?![]()
Pakujesz trawę, wystawiasz koło śmietnika, zapominasz. Koszt 1,5 zł za worek (przynajmniej tak jest w Jeleniej Górze).
Skontaktuj się z nami