Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Wywożenie skoszonej trawy do lasu.

Czy takie postępowanie jest legalne?Wiadomo, że to masa biodegradowalna i rozkłada się po pewnym czasie.
    Zaznaczam, że nie mam zamiaru wywozić ,pytam bo nasłuchałem się dzisiaj wiele sprzecznych opinii.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Dębicy

Domyślnie

Rozporządzenie Ministra €žw sprawie katalogu odpadów€ z 27 września 2001 r.) i ustawą o odpadach€ z 14 grudnia 2012 r.

według której jeśli nie są one kompostowane w domowych kompostowniach, powinny być zagospodarowane w wyznaczonych do tego miejscach. Pozbywanie się odpadów i składowanie ich w niewyznaczonym do tego miejscu, a szczególnie w lasach podlega karze grzywny.
    kiedyś Nikon Coolpix 3700 później Canon Power Shot SX200 i obecnie Nikon D5100+18-105VR

Domyślnie

Podziel się tymi opiniami, bo wielu moich znajomych tak robi i jakoś do tej pory nie zastanawiał się nikt nad tym.
    Ja myślę, że niewielka ilość takiej trawy pewnie wiele nie zaszkodzi, ale jednak zmienia warunki w ściółce leśnej, a las nie jest taki sobie niczyj.

PS. Faktycznie kompostownik jest dobrym rozwiązaniem, ale pewnie nie każdemu się chce bawić w takie klocki.
    Ostatnio edytowane przez tomajk ; 03-09-2014 o 19:00
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek dr Zobacz posta
    Czy takie postępowanie jest legalne?Wiadomo, że to masa biodegradowalna i rozkłada się po pewnym czasie.
    Zaznaczam, że nie mam zamiaru wywozić ,pytam bo nasłuchałem się dzisiaj wiele sprzecznych opinii.

A gdyby tak ktos przywiózł skoszoną trawę i rozładował na Twoim terenie. W końcu to nic takiego, bo to masa biodegradowalna.
    Nie ma przecież różnicy, czy to las, czy to posesja. W obu przypadkach to czyjaś własność.

Domyślnie

Podpisuję się pod powyższą wypowiedzią. Tym bardziej, że od jakiegoś czasu masę biodegradowalną przed moją furtką zostawia pies sąsiadów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    A gdyby tak ktos przywiózł skoszoną trawę i rozładował na Twoim terenie. W końcu to nic takiego, bo to masa biodegradowalna.
    Nie ma przecież różnicy, czy to las, czy to posesja. W obu przypadkach to czyjaś własność.
    Własnie tak się stało

Dzisiaj pytany pan policjant, nie potrafił czy takie czynności podlegają pod paragrf,gdyby to były fekalia ,gruz itp to mandat 500 zł , a z trawa to nie jest pewien.Pan strażnik miejski też nie wiedział, bo nigdy nie mieli takiego zgłoszenia ,a pan ze straży leśnej ,powiedział że w lasach państwowych, za takie coś to od razu grzywna 500 a z sądu grodzkiego do 5000, a do prywatnych nic nie mają.Także w sumie to jednoznacznej odpowiedzi nie dostałem.
    Ostatnio edytowane przez jacek dr ; 03-09-2014 o 20:06

Domyślnie

Worki na bioodpady kosztują około 1,5 zł za sztukę. Cena zawiera koszt wywozu. Jest sens to gdziekolwiek wywozić?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Worki na bioodpady kosztują około 1,5 zł za sztukę. Cena zawiera koszt wywozu. Jest sens to gdziekolwiek wywozić?
    koszt wywozu czy składowania?
    Nikon

Domyślnie

Pakujesz trawę, wystawiasz koło śmietnika, zapominasz. Koszt 1,5 zł za worek (przynajmniej tak jest w Jeleniej Górze).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów