Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Domyślnie potrzebna pomoc doświadczonych fotografów :)

Od razu napiszę, że chciałam ten post podpiąć pod jakiś temat już istniejący, ale nie bardzo wiedziałam pod który, dlatego założyłam nowy wątek.
    Jestem nowym użytkownikiem, zalogowałam się, bo mam nadzieję, ze otrzymam od Was małą pomoc. Przechodzę do rzeczy. Od tamtego roku jestem posiadaczką Nikona D3100 ze standardowym obiektywem 18-55. Fotografuję głównie mojego psa, ewentualnie jakieś krajobrazy i koleżanki Ostatnio znajomy pożyczył mi obiektyw Tamron 28-75mm f/2.8 no i zobaczyłam różnicę. Jestem totalną amatorką, wcześniej miałam zwykłą cyfrówkę, nie chce inwestować niewiadomo jakich pieniędzy w sprzęt, ale lubię ładne, ostre zdjęcia, pójście na spacer z psem i aparatem sprawia mi przyjemność.
    Chciałabym kupić nowy obiektyw, właśnie ze światłem 2,8 i tu pojawia się pytanie jaki będzie najlepszy dla mnie. Chciałabym zmieścić się w 700-800 zł za używkę?Chodzi mi o uniwersalny obiektyw, na wakacje żeby porobić zdjęcia krajobrazów, szalejącego psa w lesie czy bawiącego się z innym psem, a także żebym mogła zrobić ładne zdjęcie portretowe.
    Z góry dziękuję za odpowiedź

Domyślnie

A stałki też wchodzą w gre? Jeśli tak pomyśl o nikkorze 50/1.8

Domyślnie

kurcze, wolałabym jednak zmiennoogniskowy.

Domyślnie

Jedyny zoom f/2.8 w tej cenie to Tamron 28-75/2.8 - tylko trzeba zwracać uwagę czy ma wbudowany silnik.

Kolejnym jest Sigma 17-50/2.8 - używki ok 1000-1200zł.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Jeśli nie stałka to rozejrzyj się za Sigmą 17-50 f/2,8 EX DC OS HSM, ale ciężko będzie wyrwać używaną w tej cenie..
    Nie mniej jednak warto przeczekać i dozbierać na kupno ww. obiektywu

Domyślnie

Ten Tamron w mojej ocenie, totalnej amatorki robi naprawdę ładne zdjęcia. nie rozmazywało się nic, fajnie ostrzył. Znalazłam na allegro taką sigmę, ale to chyba nie jest po mojego nikona, prawda? Nie znam się na tych mocowaniach zupełnie
    http://allegro.pl/obiektyw-sigma-28-...242340765.html

Bardzo Wam dziękuję za te odpowiedzi.

Domyślnie

Tą sigmę od razu odpuść - wymaga posiadanie silnika w body. D3100 go nie posiada. A za 700-800 zł to nie dostaniesz obiektywu, który będzie spełniać Twoje wymagania. Najtańszym szkłem jest sigma 17-50 OS HSM. Tamron 17-50 czy 28-75 będzie miał za wolny AF jak na biegnącego pieska.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

W takim razie poczekam miesiąc dwa i zainwestuje w Sigme, jesli rzeczywiście Tamron nie spełni moich wymagań. Trzeba na coś zwrócić szczególną uwagę jeśli kupuje się używany obiektyw?

Domyślnie

Ja bym poszedł w Sigme 17-70mm 2,8-4 Macro.
    Przy D40 to był główny obiektyw wakacyjny - ostrzy już 2cm od przedniej soczewki więc przybliżenie można zrobić kwiatków, a do tego ten 1mm na szerokim końcu, to wbrew pozorom bardzo dużo.
    Używany spokojnie kupisz w założonym budżecie.
    Czarny pasek na żółto haftowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cezet Zobacz posta
    Ja bym poszedł w Sigme 17-70mm 2,8-4 Macro.
    (...), a do tego ten 1mm na szerokim końcu, to wbrew pozorom bardzo dużo.
    A gdzie jest ten 1mm więcej na szerokim końcu ??

Ja to szkło odradzam. Nie łatwo trafić na dobry egzemplarz, bo zdecydowana większość ma "skrzywione" soczewki.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów