Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 87

Domyślnie Nikkor 14-24 VS Tokina 16-28

Wciąż dylematy, i ciągłe zbieranie, wcześniej był cel Tokina, ostatnio zainteresowałem się mocniej Nikkorem, będzie zacnie jak ktoś miał oba obiektywy i napisze kilka słów o kulturze pracy szkiełek. Głównie robię portrety, ale ostatnie coraz częściej jakieś Śluby wpadają, jakieś zdjęcia pomieszczeń itp. a na 35mm moja szerokość się kończy. Nastawiałem się na Tokine ale po przeryciu wielu materiałów na temat Nikkora -strasznie na niego złapałem chęć. Ale czy warto go mieć w swoich zapasach i dorzucać aż taki większy kesz, skoro jest Tokina o przybliżonej ogniskowej i tym samym światełku ?

Pracuje na FX, ale najprawdopodobniej dojdzie D7100
    Jak mnie impuls złapał na tego Nikkora, to niech ktoś może go ugasi, albo podkręci

fajnie usłyszeć kogoś opinie na ten temat.
    Zatem czas start Tokina czy Nikkor ?!

Domyślnie

nie istnieje lepszy UWA niż ten Nikkor. Potrzeba czegos więcej? Swiatło, mm to nie wszystko. Jest jeszcze trochę innych parametrów charakteryzujących dobre szkła. Dla 14-24 ludzie system czasem zmieniali bądź dokupywali nikona do posiadanego systemu Canona.

Domyślnie

Już się naczytałem o kultowości tego szkła, ale fakt faktem to jest kupa kasy, i zastanawiam się nie będzie rozsądniej zainwestować w Tokine 14mm to bardzo szeroko do repo z ludźmi czytałem też że lubi zostawiać bliki po światło - tak jak tokina "?!"

Domyślnie

Miałem przyjemność zrobienia studniówki w tym roku właśnie za pomocą tego Nikkora (oprócz niego używałem 50 i 85mm). Szybkość, celność, ostrość, kontrast są rewelacyjne. To właśnie przez tego Nikkora zachorowałem na coś szerokiego ze światłem 2,8. Tyle że ja, pojdę raczej w kierunku Tokiny, bo lepszym dla mnie zakresem będzie 16-28, niż 14-24 no i ta różnica cenowa...
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

Właśnie się obawiam że do repo i ludzi będzie lepsza Tokina"ogniskowa" ale Nikkor kusi... może ktoś coś ... ?!

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Tokina będzie lepsza tylko i wyłącznie pod względem ceny. Ktoś kto nie lubi kompromisów wybierze tylko i wyłącznie 14-24.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    Tokina będzie lepsza tylko i wyłącznie pod względem ceny. Ktoś kto nie lubi kompromisów wybierze tylko i wyłącznie 14-24.
    Podejmujac kompromis przy pracy pod słońce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Tokina pod tym względem też nie błyszczy. W sensie blikuje dość mocno.
    Dla mnie jednak zakres znacznie lepszy w Tokinie, 14mm mi rzadko potrzebne, a 28 dużo częściej. Ogólnie dla mnie najfajniejszy zakres ma canonowskie 16-35 2.8, w dodatku z normalną soczewką z przodu... No ale cóż.

Swoją droga - Ty kiedyś chyba mocno interesowałeś się UWA pod kątem pracy pod światło/ze źródłem światła w kadrze - które szkło dawało najmniejsze bliki, spadki kontrastu? Potrzebuje do jednej foty czegoś jak najlepszego pod tym względem i nie wiem co jak się spisuje...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Tu nie ma żadnych kompromisów bo oba szkła wypadają równie słabo.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

A które nie wypadają słabo tylko proszę nie pisz mi o 16-35 C

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów