Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Domowe studio do zdjęć odzieży i portretów

Witam,

Po przestudiowaniu tych 3 tematów oraz tematów na forum:
    http://studiofotograficzne.pl/domowe.../strona-4.html
    http://studiofotograficzne.pl/fotogr...kowe-0008.html
    http://studiofotograficzne.pl/sposob...wych-0001.html

Chciałbym skompletować swoje pierwsze domowe studio w pokoju o pow. 16m. Miałoby ono posłużyć do robienia zdjęć odzieży (na modelkach), wraz z dodatkami, ale także do portretów mojej ciężarnej żony. Ona byłaby pierwszą modelką i na niej testowałbym ustawienia lamp.
    Jestem amatorem, jednak chciałbym sam spróbować swoich sił w takich tupu zdjęciach. Wiem, że powinienem oddać to profesjonaliście, ale każdy kiedyś zaczynał.
    Co do zdjęć, to interesują mnie takie jak te pokazane poniżej:
    oraz takie zdjęcie dodatków:
    Nie chcę zatrudniać fotografa, aby zrobił zdjęcia, chciałbym sam na tyle, na ile potrafię zacząć uczyć się robić takie zdjęcia. Nie wiem tez na ile są one przetworzone przez lightrooma.
    Mój zestaw wygląda tak:
    wyzwalacz radiowy RF-603IIN z przewodem N3 YongNuo - link
    Lampa błyskowa 200MR z regulacją i pilotem FreePower - link
    Statyw oświetleniowy Air 200cm ciśnieniowa konstrukcja FreePower - link
    Przenośny zestaw do mocowania teł + tło kartonowe 2,72x5,5m FreePower - link
    Softbox 70x100cm z gridem szybki montaż FreePower - link

Na tamtych stronach było napisane, że jeden soft box sobie poradzi, ale nie wiem czy uzyskam choćby zbliżony efekt. Zatem może kupić podwójny zestaw oświetleniowy FREE 200 SOFT FreePower - link
    Pytam się was o radę, czy taki zestaw będzie dobry (starałem się go złożyć po przeczytaniu kilkunastu wątków na tym forum) lub co zmienić.
    Jestem noobem i mam D5100 + 18-55 na stanie.

Domyślnie

Już masz czy będziesz mieć? Chyba to drugie - bo tego softboxu nie założysz na tą lampę. Poszukaj lampy z mocowaniem akcesoriów "Bowens".
    Co do efektu - na pewno masz w domu jakąś latarkę, więc zaświeć nią na coś małego (np. wielkości zapalniczki/pudełka zapałek itp) i zobacz, czy przypadkiem za tym przedmiotem nie będzie cienia, i czy nieoświetlona strona nie pozostanie w cieniu Dokładnie taki efekt będziesz mieć przy oświetleniu z jednej lampy, tylko w większej skali (światło nie będzie tak twarde jak z latarki, ale to mniej istotny szczegół). Oprócz tematów o sprzęcie poczytaj tematy o podstawach oświetlenia, tzn. co jak i gdzie ustawić. Pewną pomocą mogą być strony jak strobox.com (ze schematami oświetlenia), oraz wątki nawet tu na forum (dział "lampy błyskowe", na początku masz tematy o błyskaniu w pomieszczeniach i w plenerze).

Domyślnie

Tak, to drugie.
    Czyli kupię zestaw FREE 200 SOFT FreePower - link
    Dzięki za radę z latarką. Faktycznie jedna latarka to za mało, żebym mógł chociaż zbliżyć się do tych zdjeć.
    Dzieki za strobox.com, bo jej nie znałem, a dobra skarbnica wiedzy.

Domyślnie

Dalej się pakujesz w "nietypowe" lampy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Dalej się pakujesz w "nietypowe" lampy
    100% racji
    nie idz ta droga, jak ma byc tanio to szukaj budzetowych ale z mocowaniem bowens

Domyślnie

Zatem Quantuum Move 200, czy Lampa studyjna DM2 200 Jinbei, to taki budżetowy, tani wybór z tym mocowaniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktorant Zobacz posta
    taki budżetowy, tani wybór z tym mocowaniem.
    tanim budzetowym rozwiazniem nie uzyskasz zamierzonych efektow, chyba ze spedzisz nad zdjeciami godizny w PS. Jak chcesz wyjac (efekt) to musisz najpierw wlozyc (kase)
    ogolnie rzecz biorac cena za zdjecia jest wciaz taka sama - musisz zaplacic za zrobienie albo zainwestowac w sprzet i nauke, albo tez zainwestowac w czas na obrobke. pytanie jajk szybko potrzebujesz konkretnych efektow. jesli masz czas i kase - ucz sie az osiagniesz taki efekt jak chcesz. jesli zdjecia maja zarabiac na siebie jak najszybciej i byc podstawa sprzedazy - radzilbym przemyslec temat i zainwestowac w sesje, chocby na pcozatek, a potem dlubac samemu.
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

kolega "sailor" ma racje- bez pieniedzy, i to niemalych, sie nie obedzie. tutaj link do mojego "macierzystego" forum- wszystko jest w jezyku obcym, ale przewijajac znajdziesz bardzo duzo przy pomocy diagramow opisanych wskazowek. pozdrawiam i duzo swiatla zycze. http://www.fotocommunity.de/pc/pc/ca...splay/12031618
    Ostatnio edytowane przez sufenta ; 24-01-2014 o 12:03
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.
    Właśnie mam teraz czas na naukę i pieniądze, żeby zakupić sprzęt do swojego pierwszego studia. Jednak właśnie nie chcę od razu kupić full wypasu, tylko krokami kupować wyposażenie. Też żeby sprzęt był kupiony z głową, a nie od razu najdroższy, dlatego napisałem budżetowy.
    sufenta dzięki za linka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktorant Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź.
    Właśnie mam teraz czas na naukę i pieniądze, żeby zakupić sprzęt do swojego pierwszego studia. Jednak właśnie nie chcę od razu kupić full wypasu, tylko krokami kupować wyposażenie. Też żeby sprzęt był kupiony z głową, a nie od razu najdroższy, dlatego napisałem budżetowy.
    sufenta dzięki za linka.
    osmielony milym slowem pozwole sobie zasugerowac, te czasami kupno "budzetowego" towaru jest pozorna oszczednoscia. jesli moznaby sie posluzyc nieco damagogiczna logika moznaby powiedziec, ze 8 samochodow matiz nie zastapi jednego porsche cayenne pozdrawiam
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów