Close

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 143

Domyślnie Dyplomy Studium Fotografii ZPAF w Warszawie

Na stronie Fotopolis podano informację o wystawie i obronie dyplomów Studium Fotografii Związku Polskich Artystów Fotografików w Warszawie.
    Ciekawym był by eksperyment wywieszenie tych zdjęć na naszym forum, jak byłyby ocenione.
    Przedstawione prace są efektem 3 lat nauczania oraz zainwestowania przez uczestników w proces nauczania ok. 15 tyś (za czesne, nie licząc innych kosztów).
    Wiem, szkoły artystyczne nie tworzą artystów, dają ludziom narzędzia i ukierunkowują, ale ... oceńcie sami.

Efekty prac wraz z filozofią przyświecającą autorom można zobaczyć w albumie .

Najciekawsze chyba jest wprowadzenie Anny Wolskiej "Tegoroczne dyplomy zaskakują różnorodnością materiału oraz dojrzałością podejścia do fotografowanych tematów.".
    Marek

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
    fb, music, portrait

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grunia99 Zobacz posta
    N
    Najciekawsze chyba jest wprowadzenie Anny Wolskiej "Tegoroczne dyplomy zaskakują różnorodnością materiału oraz dojrzałością podejścia do fotografowanych tematów.".
    taaaaaa... zawsze mowiem jak sie nic nie umie to nalezy do tego dorobic kawal ideologii i zostac artysta. dlatego tak bardzo cenie solidne rzemioslo. czyli cos do czego zaden z reguly artystow nie dorosnie.
    bardzo chcialbym poznac jakas rzeczowa argumentacje do ponizszych zdjec - rzeczowa w sensie uzasadniajaca uzycia takicha nie innych srodkow wyrazu, bez dorabianej na dwie strony ideologii.
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

przerzuciłem dośc szybko - nie zatrzymałem się na żadnym.

Domyślnie

Nie żebym boronił, bo odczucia mam jak stock, ale te zdjęcia, które wrzuciłeś to wycięte kawałki krótkich 'reportaży', więc prezentowane osobno są całkowicie bez sensu (razem nie mają dla mnie też większego znaczenia czy wagi ale jednak...).

Trzeba też zauważyć, że dojrzałość artystyczna wymaga wyrzeczenia się tak przyziemnych rzeczy jak technika czy choćby używania światłomierza.
    Zdjęcia wyglądają jakby były artystycznie strzelone z kolana lub biodra, bez ustawiania światła, ostrości i kadrów...

Edit:
    Chwilę dłużej zatrzymali mnie tylko CEZARY KAAROUD (interesujące) i KONRAD SIUDA (sporo mniej a jednak).
    Ostatnio edytowane przez RobertMiernik ; 20-09-2013 o 13:20

Sith Hospodar Impaler Awatar Dex
    Miasto
    Alpy Transylwańskie

Domyślnie

15 tysi by naumieć się robić screena kamerką internetową, cool

jedno mi się spodobało: http://www.fotopolis.pl/obrazki/Anka_Florczak.jpg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Nie żebym boronił, bo odczucia mam jak stock, ale te zdjęcia, które wrzuciłeś to wycięte kawałki krótkich 'reportaży', więc prezentowane osobno są całkowicie bez sensu (razem nie mają dla mnie też większego znaczenia czy wagi ale jednak...).
    Dokładnie. Ja też przeczytałem całego pdf-a i tam chociażby ta rozmazana twarz jest częścią kontaktu przez Internet.

Nie zmienia to faktu, że niewiele mnie ruszyło. Kilka zdjęć samych w sobie jako-tako mi podeszło (portrety), ale jako samodzielne prace, bez kontekstu i teorii.
    Ostatnio edytowane przez Sławol ; 20-09-2013 o 13:29 Powód: Literówki.
    Pozdrawiam/Best regards
    Sławomir Borysowski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grunia99 Zobacz posta
    [...]Ciekawym był by eksperyment wywieszenie tych zdjęć na naszym forum, jak byłyby ocenione.[...]
    Marnie, a to dlatego, że wartości fotografii na tym forum (i nie tylko, to powszechne zjawisko) kończą się na utartej estetyce. Zaręczam jednak, że fotografia ma o wile więcej wartości.

Nie żebym boronił, bo odczucia mam jak stock, ale te zdjęcia, które wrzuciłeś to wycięte kawałki krótkich 'reportaży', więc prezentowane osobno są całkowicie bez sensu (razem nie mają dla mnie też większego znaczenia czy wagi ale jednak...).[...]
    Również i w owym pdfie są tylko zajawki, jednakowoż to tylko zachęta do zobaczenia wystawy, a nie prezentacja całych cykli.

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    taaaaaa... zawsze mowiem jak sie nic nie umie to nalezy do tego dorobic kawal ideologii i zostac artysta.[...]
    Ideologi zwykle nie czytam, bo i po co mi to (chyba, że bardzo chce kogoś zrozumieć, a nie rozumiem), ale tytuł cyklu i cykl cały najczęściej jest wystarczającym kompletem aby przesłanie pojąć. Czy trafia nas prosto w serce to już inna sprawa.
    A sam fakt tych ideologi jest często wymuszany przez okoliczności przyrody. Robisz wystawę i dostajesz polecenie, że trzeba ją pięknie słowem okrasić, mimo, że nie chcesz to robisz to, a potem wygląda jak ideologia dorobiona.
    Ja tam jestem za samopasem i dowolnością interpretacji, dlatego nie czytam.
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Rzemieslnik nigdy nie zrozumie artysty i na odwrot Skoro im dali te dyplomy to znaczy, ze promotorzy cos w tych zdjeciach widzieli. Nie nam oceniac co, bo to ani nasza szkola, ani nasi uczniowie, ani nasz problem Niech kazdy sobie obejrzy pdfa, a reszte zachowa dla siebie, tak bedzie bezpieczniej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donkiszot Zobacz posta
    Również i w owym pdfie są tylko zajawki
    Aaa, widzisz, to już trochę lepiej, znaczy merytorycznie lepiej, bo technicznie tak samo

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Niech kazdy sobie obejrzy pdfa, a reszte zachowa dla siebie, tak bedzie bezpieczniej
    Nie, no bez przesady w drugą stronę też, przecież to właśnie na forum o fotografii rozmawia się o fotografiach...

Domyślnie

Aaa, widzisz, to już trochę lepiej, znaczy merytorycznie lepiej, bo technicznie tak samo
    Środki wyrazu dobiera się do treści, do tematu, do przekazu, do tego co się chcę powiedzieć, jaki efekt chce się osiągnąć u widza.

Pamiętasz jak Wielki Szu tłumaczył o graślawych palcach?
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów