Close

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 102

Domyślnie Nikon D5100 czy D5200?

Witam,
    Od dawna myślę nad wyborem lustrzanki, przeglądam opinie, testy, artykuły w gazetach, i nie mogę się zdecydować, który będzie bardziej odpowiedni.
    Cena nie gra zbytniej roli - wiem, że D5200 jest droższy, ale jeśli już mam wybrać, chciałabym coś dobrego.
    Czytając testy więcej plusów jest na D5200 - jednak w opiniach skarżą się na duże szumy i polecają D5100. Dodatkowo zastanawiam się nad brakiem dwustopniowego spustu migawki w D5200 - czy jest to poważny minus, czy nie robi to zbyt wielkiej różnicy?
    Mam też jeszcze jedno pytanie - w gazecie wyczytałam, że mikrofon D5200 jest inaczej usytuowany, tak, że o wiele mniej słychać dźwięki autofokusa itp. na nagraniach. Czy w D5100 jest podobnie?
    Proszę o opinie, porady, gdyż nie mam zbyt dostępu do profesjonalistów w moim otoczeniu.

Oszczędny w słowach Awatar sedrox
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie

Podczas nagrywania video na D5100 wyraźnie słychać dzwięk autofokusa, jeśli nie masz zamiaru kupować zewnetrznego mikrofonu pozostaje tylko ostrzyć ręcznie (jeśli się mylę proszę o korektę). W majowym numerze Foto-Video był artykuł porównujacy te dwie lustrzanki, warto poczytać przed zakupem.

Domyślnie

Poczytaj np. blog Fatmana. Jest tam dużo o 5200, powinno Ci się przydać.
    D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
    "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gabsiak Zobacz posta
    ...Cena nie gra zbytniej roli - wiem, że D5200 jest droższy, ale jeśli już mam wybrać, chciałabym coś dobrego...
    skoro kasa nie gra roli, to może D7100 ?
    D700 // S 24-70 2,8 // N 35 1.8 DX // SB700 //

Domyślnie

Ja bym brał 5200, więcej punktów AF zwykłych i krzyżowych, minimalnie lepsza jakość obrazu i więcej mpx to można se coś pociąć, bo początkujący do mistrzów kadru nie należą.
    edit. co do szumów to po przeskalowaniu do tej samej rozdzielczości znowu trochę lepszy jest 5200...
    Ostatnio edytowane przez Dexter88 ; 11-06-2013 o 00:14
    "Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotykasz ich na każdym kroku."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gabsiak Zobacz posta
    Dodatkowo zastanawiam się nad brakiem dwustopniowego spustu migawki w D5200 - czy jest to poważny minus, czy nie robi to zbyt wielkiej różnicy?
    .
    Ja mam D5200 i wyraźnie czuję spust dwustopniowy, naciskam do połowy, lekki opór i dopiero wtedy trzeba bardziej przycisnąć do zrobienia zdjęcia, według mnie tak samo co w D5100, a miałem w rękach i tego, a i D3100 w spuście się nie różni od mojego (brat ma)

Domyślnie

Weź tańszy. Nie będzie różnicy.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Weź tańszy. Nie będzie różnicy.
    Ja też bym wziął (zdecydowanie) tańszy aparat tj. D5100 a za zaoszczędzoną kasę (min. 1 tys. pln) kupił jakiś obiektyw lub lampę.
    Nikon

Domyślnie

Ja też bym tak zrobił teraz

Domyślnie

Do zastosowań czysto amatorskich polecam : d5100 + nową Sigmę 17-50/2,8 OS HSM ( razem za kwotę ok. 3,5 kpln , z dobrą kartą i średniej jakości statywem ).
    Za tą samą kwotę kupisz alternatywnie D5200 z N18-105, ale to zdecydowanie MZ gorsza jakościowo opcja , choć również wystarczająca.

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów