witam,
Wiele jest opinii oraz testów angielskojęzycznych w których wychwala sie to szkło. Polskich recenzji użytkowaników jak na lekarstwo.
Niestety jest wiele skrajnych opinii prawdziwych użytkowników tego szkła zwiazanych z działaniem DC , AF oraz wystepowania FF,BF.
Poniewaz stoje przed zakupem owego szkła chciałbym zweryfikowac te wszystkie informacje w jednym porządnym watku.
W zwiazku z tym mam konkretne pytania i chciałbym uzyskac konkretne wypowiedzi osób mających to szkło i uzywajacych z aparatmi FF.
1. czy aufofocus jest celny, precyzyjny i sprawdzi sie w reportazach z uroczystości i pleneru
2. jak wypada ostrosc w porównaiu do innych szkieł podobnej półki np: 85mm, 105 VR
3. Czy jakość obrazowania(bokeh) rzeczywiscie jest taki magiczny jak wszędzie pisze bo jakoś nie zauwazyłem tego po samplach w sieci(jesli możecie to prosiłbym zamieścic przykłady tej "cudownosci"-najlepiej bez obróbki).
4. czy warto to szkło zakupic jako nowe biorac pod uwage jego możliwości, jakosc af itp czy w tej cenie nowego warto rozejrzec sie za czyms innym byc moze lepszym?
5. czy idzie wybrac to szkło do korpusu FF które nie bedzie posiadało od nowości wady FF< BF
6. czy tansza alternatywą tego szkła będzie 105 VR macro-czytałem ze do podobnych zastosowań tomszkło nadaje sie równie dobrze i af daje rady. 9opinie równiez sa skrajne)
Bardzo proszę nie zasmiecać tego watku niepotrzebnymi inwektywami, opiniami wyjetymi z palca przeczytanymi gdzieś w sieci itp. chciałbym wywołac osoby do tablicy czynnie uzytkujące w praktyce to szkło.
Za wszelką konkretną pomoc i prawdziwe sample z góry dziekuję.
Myslę, ze ten watek będzie słuzył innym bardzo długo.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami