Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Fotografia produktowa małym kosztem w domowym zaciszu

Witam,
    szukam w miarę taniego rozwiązania do skompletowania sprzętu niezbędnego do amatorskiej fotografii produktowej. Dysponuje Nikonem D40 z kitowym obiektywem (niestety), dość dobrym statywem oraz zestawem różnokolorowych teł. Głównie potrzebuje lamp, parasolek i tego co zmieści się w reszcie budżetu - max 500zł.
    Co w takiej cenie mogę zakupić? Interesują mnie także amatorskie rozwiązania - coś co mógłbym tanim kosztem zrobić samemu tak aby uzyskać w miarę przyzwoitą (jak na ten budżet) namiastkę stołu bezcieniowego.

Fotografować zamierzam średniej wielkości produkty (armatura łazienkowa, części samochodowe - max do 50cm)

Co priorytetowo kupić? Na czym się skupić?
    Ostatnio edytowane przez kameleon30 ; 28-02-2013 o 22:09

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kameleon30 Zobacz posta
    Witam,
    szukam w miarę taniego rozwiązania do skompletowania sprzętu niezbędnego do amatorskiej fotografii produktowej. Dysponuje Nikonem D40 z kitowym obiektywem (niestety), dość dobrym statywem oraz zestawem różnokolorowych teł. Głównie potrzebuje lamp, parasolek i tego co zmieści się w reszcie budżetu - max 500zł.
    Co w takiej cenie mogę zakupić? Interesują mnie także amatorskie rozwiązania - coś co mógłbym tanim kosztem zrobić samemu tak aby uzyskać w miarę przyzwoitą (jak na ten budżet) namiastkę stołu bezcieniowego.

Fotografować zamierzam średniej wielkości produkty (armatura łazienkowa, części samochodowe - max do 50cm)

Najlepiej zostawić sobie 498zł a za 2zł zamówić akupunkturę... jak w reklamie

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jomawitu Zobacz posta
    Najlepiej zostawić sobie 498zł a za 2zł zamówić akupunkturę... jak w reklamie
    Aby nie otrzymać takiego efektu http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...ed=0CD4Q9QEwAw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kameleon30 Zobacz posta
    Witam,

poleciłbym dobra flaszke i powoli ja sacząc zacząłbym od czytania forum. Takich wątków jak ten tu jest mnóstwo - po co zakładałeś nowy, nie wiem.
    A wtedy sie przekonasz że fotografia produktowa to coś czego raczej nie zrobisz porządnie bez wiedzy i pokaźniejszego budżetu. Co najmniej 4 cyfrowego.

Domyślnie

ok dziękuje za konstruktywne odpowiedzi.
    czy mógłby ktoś zatem polecić tytuł/nazwę sprawdzonego tutoriala odnośnie fotografii produktowej - może coś ze stajni Scota Kelbyego?

Domyślnie

Jakiś czas temu, dla kompletnych laików przygotowałem takie coś:
    http://edwinzielinski.blogspot.com/2...soby-mini.html
    Jak na 3 różne kosztowo sposoby uzyskać podobny efekt w fotografii produktu.
    1DmkII 5dmkII 70-200L 50f1.8 85mm 1.4, 28mm 2.8
    edwinzielinski.blogspot.com

Domyślnie

jeśli naprawdę zależy ci na czymś tanim i w miarę przydatnym to zainwestował bym w parasolko-softbox 80cm ze statywem to koszt 150 za zestaw, kupujesz 2 to wychodzi 300 do tego dokupujesz lampy YN którąś z tych manualnych, najtańsza kosztuje coś koło 200 zł do tego duży brystol biały i czarny może jakaś blenda, ale nie koniecznie (trzecie źródło światła) i jesteś w stanie wykonać dobre amatorskie fotografie produktowe.
    D610; T24-70 2.8; NISSIN-Di866 MKII x 2;

Uprawnienia umieszczania postów