Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Domyślnie D800 i problem z ustawieniem pułapki AF

Czy komuś z Was udało się ustawić pułapkę AF w D800 ? W D3 działa to znakomicie, niestety te same ustawienia w D800 i klapa Mimo, że w kadrze nic ostrego, to aparat i tak wyzwala migawkę. Firmware najnowszy.

(a jak jest z D600, możecie też sprawdzić ?).
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

W D600 mam to samo jak u Ciebie w D800. Na wszelki wypadek opisz jeszcze jak to powinno się ustawiać, bo może poknociłem konfigurację.
    ONA: Z6 + T24-70/2.8 VC * Nikkor Z24-70/4s + SB-800
    ON: Z6 + Nikkor Z24-70/4s * T70-200/2.8VC + SB-900

Domyślnie

Rafale, jak masz ustawiony priorytet wyzwalania migawki?

Nie sprawdzałem pułapki ostrości, ale u mnie dopóki korpus nie ustawi ostrości (zielona kropka), to nie wyzwoli migawki. Oczywiście mam ustawiony priorytet ostrości.

Domyślnie

Tryb AF-C.
    W menu Priorytet w trybie AF-C ustawić na "ostrość".
    W menu Włączenie AF ustawić na "Tylko przycisk AF-ON".
    W menu Przycisk AF-ON ustawić na "Włączenie autofocusa (AF)".

Za pomocą przycisku AF-ON ustawiamy ostrość w pewnej odległości (dla testu np. 1m), zmieniamy kadr tak, aby znajdowało się w nim nieostre tło, wciskamy do oporu przycisk spustu i czekamy aż ktoś kto nam pomaga wszedł w "pole rażenia" czyli umieścił np. swoją twarz w kadrze 1m od aparatu (czyli tam, gdzie ostrość została ustawiona). Aparat w tym momencie powinien zacząć robić serię zdjęć, tak długo, aż nasz pomocnik nie wyjdzie z pola ostrości.

D800 niestety robi zdjęcia niezależnie od tego czy w kadrze jest ostro czy nieostro (olewa ustawienie "ostrość" dla wyzwolenia migawki).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Tryb AF-C.

Za pomocą przycisku AF-ON ustawiamy ostrość w pewnej odległości (dla testu np. 1m), zmieniamy kadr tak, aby znajdowało się w nim nieostre tło, wciskamy do oporu przycisk spustu i czekamy aż ktoś kto nam pomaga wszedł w "pole rażenia" czyli umieścił np. swoją twarz w kadrze 1m od aparatu (czyli tam, gdzie ostrość została ustawiona). Aparat w tym momencie powinien zacząć robić serię zdjęć, tak długo, aż nasz pomocnik nie wyjdzie z pola ostrości.

D800 niestety robi zdjęcia niezależnie od tego czy w kadrze jest ostro czy nieostro (olewa ustawienie "ostrość" dla wyzwolenia migawki).

A ja w D700 mam taki opis:

- ustawiasz Autofocus w tryb AF-S
    - w menu ustawień osobistych, elementy sterujące, pozycja f4 i przypisujesz guzikowi AE-L/AF-L -> AF-ON
    - nie dotykając spustu migawki ustawiasz ostrość przyciskiem AE-L/AF-L na wybrany punkt i po ustawieniu, puszczasz przycisk
    - Kadrujesz (cały czasz jeszcze nic nie wciskasz) tam gdzie chcesz, bele nic nie było w punkcie ostrości
    - Wciskasz spust migawki do oporu i trzymasz - migawka się nie wyzwoli do momentu aż coś się znajdzie w wybranym punkcie ostrości

Pzdr.

P.S.
    Oczywiście używam wężyka, który za mnie trzyma wciśnięty przycisk.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Można tak i tak -oba sposoby działają (przynajmniej u mnie w D3).

Domyślnie

Zaczyna się robić ciekawie. Nie wiedziałem o czymś takim o czym Wy tu piszecie
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Witam,

Że też Rafał musisz zawsze znaleźć jakiegoś buga . Potwierdzam w D800 pułapka ostrości nie działa dobrze. Więcej powiem, wygląda na to, że nawet w trybie AF-S, przy ustawieniu a4 - Włączenie AF na: "Tylko przycisk AF-ON" można se strzelać foty z ostością.... gdziekolwiek ( żeby nie powiedzieć dosadniej... ). Na szczęście, jeśli w trybie AF-S ustawianie ostrości jest podpięte również pod spust migawki, to dopóki pucha nie ustawi ostrości, nie wyzwoli migawki, bo inaczej to już w ogóle byłoby faajnie . Cholera, kto im ten soft pisze, przecież to żenada !!!! Przy okazji mam odpowiedź, dlaczego nieraz zdarzają mi się nieostre foty.

P.S. Najpierw sprawdzałem pułapkę ostrości w ogóle bez robienia fot ( patrząc tylko na kropkę ) i nie zajarzyłem w czym problem. Po prostu do głowy mi nie przyszło,że można było to tak spaprać . I przed chwilą sprawdziłem w D3S, tam to oczywiście działa normalnie:

-Ustawiasz włączenie AF na "Tylko przycisk AF-ON", ostrzysz przyciskiem AF-ON na jakiś obiekt, który chcesz ostry, przesuwasz aparat, tak aby obiekt nie był na aktywnym punkcie AF, naciskasz spust migawki i z przyciśniętym spustem przesuwasz aparat z powrotem, tak aby "wrócić" aktywnym punktem AF na obiekt, na który ostrzyłeś. Aparat zrobi fotę, jeśli w tym wybranym punkcie będzie ostro. I tyle w tym temacie .

I jeszcze dopiszę:

Cytat Zamieszczone przez dem Zobacz posta
    Rafale, jak masz ustawiony priorytet wyzwalania migawki?

Nie sprawdzałem pułapki ostrości, ale u mnie dopóki korpus nie ustawi ostrości (zielona kropka), to nie wyzwoli migawki. Oczywiście mam ustawiony priorytet ostrości.
    Masz rację, ale tak jest tylko w przypadku, jaśli masz ustawione włączenie AF też na spust migawki. Przestawienie tego a4 na "Tylko przycisk AF-ON" powoduje, że aparat ma gdzieś priorytet ostrości. Sprawdź to u siebie, proszę. Tak jak pisałem powyżej, najłatwiej w AF-S i dla zdjęć pojedyńczych.

Pozdrawiam, QuadMan.
    Ostatnio edytowane przez QuadMan ; 23-02-2013 o 18:46
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

Ja to na serio robię zupełnie niechcący

To jeszcze teraz posiadacz D4 mógłby sprawdzić jak to jest u niego
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 23-02-2013 o 18:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Tryb AF-C.

Fatman przepraszam, ale mam zagwozdka i nie kapuje "W menu Przycisk AF-ON ustawić na "Włączenie autofocusa (AF)"??? Gdzie mogę znaleźć 'Przycisk AF-ON w menu aparatu? Tak się zakręciłem, że teraz już całkowicie zgłupiałem, bo czegoś tu nie rozumiem. Chodzi o to, że chcesz w trybie AF-C ustawić pułapkę ostrości tak, aby zdjęcie zostało zarejestrowane w dokładnie takiej odległości jaką sobie ustawiłeś? Wytłumacz mi to proszę łopatologicznie.
    Kto chce- szuka możliwości, kto nie chce- szuka wymówek.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów