Witam, szukam programu do tagowania zdjęć. Najlepiej by był kompatybilny z Windows 8, albo przynajmniej ciągle rozwijany. Zabieramy się w domu do zarchiwizowania zdjęć z cyfrowej ery fotografii (wychodzi że najwcześniejsze pochodzą z 2001 roku) więc siła rzeczy jest tego MULTUM.
Wiem że możliwość tagowania ma zarówno ViewNX, jak i Lightroom, a i sam eksplorer windowsa miał taką możliwość, jednak ja poszukuję programu, w którym w łatwy sposób pozwoli mi otagować tysiące zdjęć. Napisałem w łatwy, a nie szybki, bo siłą rzeczy niemal każde zdjęcie będzie indywidualnie klikane, dlatego chodzi mi o program który w swoim interfejsie będzie maksymalnie ułatwiał mi zadanie poprzez:
- tworzenie i wyświetlanie grup słów kluczowych
- wyświetlanie najczęściej używanych słów kluczowych (w danym albumie, w ogóle, czy jakoś tak)
- prosty wybór katalogu (zbioru zdjęć) i łatwe wyświetlanie kolejnych zdjęć (guzik "następne" albo jakiś skrót klawiaturowy)
- możliwość wyświetlania jednego zdjęcia, albo kilku miniaturek (w zależności od szczegółów tagowania i co akurat potrzebuję)
Na tą chwilę tyle moich oczekiwań. Sposoby tagowania w programach które używałem nie są złe, tylko są strasznie męczące na dłuższą metę. Sposób w Lightroomie idzie w dobrym kierunku, tylko szukam właśnie czegoś co będzie dedykowane tagowaniu, tylko i wyłącznie (a przynajmniej przede wszystkim).
Chciałbym usłyszeć wasze opinie o sposobach czy oprogramowaniu których sami używacie, a jeśli jest gdzieś w przepastnych głębinach internetu program idealny do moich jestem pewien że uda mi się go znaleźć z waszą pomocą![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami