Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
    Oszczędny w słowach Awatar Ymanuel
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie Program do tagowania zdjęć

Witam, szukam programu do tagowania zdjęć. Najlepiej by był kompatybilny z Windows 8, albo przynajmniej ciągle rozwijany. Zabieramy się w domu do zarchiwizowania zdjęć z cyfrowej ery fotografii (wychodzi że najwcześniejsze pochodzą z 2001 roku) więc siła rzeczy jest tego MULTUM.

Wiem że możliwość tagowania ma zarówno ViewNX, jak i Lightroom, a i sam eksplorer windowsa miał taką możliwość, jednak ja poszukuję programu, w którym w łatwy sposób pozwoli mi otagować tysiące zdjęć. Napisałem w łatwy, a nie szybki, bo siłą rzeczy niemal każde zdjęcie będzie indywidualnie klikane, dlatego chodzi mi o program który w swoim interfejsie będzie maksymalnie ułatwiał mi zadanie poprzez:
    - tworzenie i wyświetlanie grup słów kluczowych
    - wyświetlanie najczęściej używanych słów kluczowych (w danym albumie, w ogóle, czy jakoś tak)
    - prosty wybór katalogu (zbioru zdjęć) i łatwe wyświetlanie kolejnych zdjęć (guzik "następne" albo jakiś skrót klawiaturowy)
    - możliwość wyświetlania jednego zdjęcia, albo kilku miniaturek (w zależności od szczegółów tagowania i co akurat potrzebuję)

Na tą chwilę tyle moich oczekiwań. Sposoby tagowania w programach które używałem nie są złe, tylko są strasznie męczące na dłuższą metę. Sposób w Lightroomie idzie w dobrym kierunku, tylko szukam właśnie czegoś co będzie dedykowane tagowaniu, tylko i wyłącznie (a przynajmniej przede wszystkim).

Chciałbym usłyszeć wasze opinie o sposobach czy oprogramowaniu których sami używacie, a jeśli jest gdzieś w przepastnych głębinach internetu program idealny do moich jestem pewien że uda mi się go znaleźć z waszą pomocą

Gaduła
    Miasto
    Kraków
    Medice, cura te ipsum.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie wspomniałeś o dość zasadniczej kwestii, a mianowicie, czy ten soft ma coś kosztować, bo to sporo zmienia i to nie tylko w portfelu, dlatego na początek soft freeware.

http://www.myphotoindex.com/Home.aspx

... albo inne:

http://www.top4download.com/freeware...gging/0-r.html

Soft specjalizowany jest drogi, więc raczej nie polecam.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Piszesz o LR, więc pewnie go używasz. Mogę powiedzieć tyle, że wszystkie kryteria które wymieniłeś LR spełnia (poza jednym służy nie tylko do tagowania). Trzeba troszeczkę popracować nad grupami tagów, ale jak je opracujesz to dalej bajeczka. Przerobiłem mnóstwo programów do katalogowania, tagowania i geotagowania zdjęć, jednak w LR najlepiej i najszybciej mi się to robi.

Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Cóż, sprawdzam co koledzy polecili. Tak, używam LR - jemu też poświęcę więc trochę czasu. Co do kosztów, nie wspomniałem bo priorytetem jest przyjemność pracy, więc jestem w stanie wydać pieniądze by mieć zadowalające efekty

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Stawiam na rozwiązania najprostsze, próbowałeś Picasy: http://picasa.google.com/ ?

Możesz wypróbować też polskiego Foter-a.
    Medice, cura te ipsum.

Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Dochodzi kolejne kryterium. Chciałbym by program pracował bezpośrednio na wskazanym pliku, a nie tworzył biblioteki, kopii czy jakichś dziwnych dziwności.

Do tej pory, po przejrzeniu takie moje komentarze:
    - Foter, który wydaje się być idealnym odpada, bo niestety tworzy archiwum i nie pracuje na oryginałach (a te chciałbym oznaczyć)
    - Picasa3, ma tylko 10 miejsc "szybkich tagów", i tak jak w przypadku Lightroom 4, gdybym pracował nad ostatnim albumem, jednym wydarzeniem, to super, ale w perspektywie kilkudziesięciu tysięcy zdjęć z najprzeróżniejszych okazji, praca w nim wydaje mi się za wolna, tym bardziej jeszcze, że nie potrzebuję edycji zdjęć (od tego LR4) i co więcej boję się korporacyjnej hegemonii internetowej googla i polityki "połącz wszystkie konta, zaloguj się gdzie-tam-tylko-możesz, podziel się z nami informacjami - bo będzie Ci łatwiej udostępniać, opisywać, chwalić się etc. I każdy będzie wiedział o Tobie... co tylko chce (a przynajmniej na naszych dyskach to będziemy mieć)" - może paranoja, ale wobec wcześniejszych "przeciw" niestety Picasa u mnie odpada
    - My Photo Index jest całkiem spoko. Problem polega na tym, że w przykładowym albumie wykrył tylko 3 oznaczenia (tagi) i to nie we wszystkich zdjęciach, prawdopodobnie również nie pracuje na oryginałach (dodanych tagów nie znajduje np wyszukiwarka systemowa)
    - Lightroom4, pracuje w archiwum, i mimo grup oznaczeń (Keyword Set) żeby klikać, z tej grupy to, z tamtej tamto... nie czuje tego (choć jako narzędzie do "bycia na bieżąco" będę go używał)
    - FotoStation Pro.. jest zbyt pro. Dużo opcji a samo dodawanie tagów bez polotu
    - FotoBounce nie pracuje na plikach oryginalnych...

No, panowie, mały dramat. Nie myślałem że będzie to tak trudne zadanie a okazuje się że niestety moje preferencje są w poważnej mniejszości (żeby nie powiedzieć odosobnieniu..)

W takiej sytuacji, czy rozsądnym jest zaimportowanie wszystkich plików do biblioteki/archiwum jakiegoś programu by potem wszystkie je (po oznaczeniu) wyeksportować? Czy zdjęcia mimo wszystko nie stracą np. na jakości?

Ciągle mam nadzieję że znajdę program pracujący na oryginałach, pozwalający w "przyjemny" sposób oznaczać słowami kluczowymi ogromne bazy zdjęciowe...
    Ostatnio edytowane przez Ymanuel ; 05-01-2013 o 17:15

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A próbowałeś Digital Image Tool 3.0, boć to takie gówniątko do masówki.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

moim zdaniem praca "offline" z uaktualnianiem jest bardzo ok
    pracowalem wczesniej na fotostation (i akurat mam inne odczucia, to w moim przypadku byl bardzo dobry program do opisywania zdjec) ale ze wzgledu na ich dziwna polityke upgrade przesiadlem sie na media pro i jestem bardzo zadowolony
    mam dwie biblioteki jedna 38000 zdjec i druga 5600 ktore powoli opisuje i zeby bylo szybciej i sprawniej pracuje "offline" a pozniej podlaczam dysk i uaktualniam opisy na plikach zrodlowych, polecam triala i przetestowanie
    z fotostation czasem korzystam na lapku przy mniejszych zbiorach

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów