Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie problem z ostrością N35 2f

Po długim czasie zapoznawania się ze szkłami 35mm zdecydowałam się na zakup N35 2f do d700. Mam jednak problem z ustawieniem ostrości, tzn AF wariuje. nie jestem w stanie zrobić żadnego zdjęcia z zaplanowanym ostrym punktem bo uniemożliwia mi to skutecznie AF. łudziłam się, że może być to problem w ustawieniach AF dlatego przetestowałam wszystkie i nadal żadnej poprawy.
    nie ukrywam, że jest to mój pierwszy obiektyw typu D i może po prostu nie znam wymaganych ustawień.
    Może ktoś ma jakąś stronkę gdzie mogę zaczerpnąć informacji na ten temat lub miał podobny problem?
    (Dodam, że obiektyw kupiony nowy nie używany)

Domyślnie

Nie chcę Ci nic sugerować, ale ja się z tym pogodziłem.
    Miałem m.in. 50-kę jeszcze z D80 - trafiała idealnie.
    Teraz: mam ją nadal (ale z D700) i parę innych szkieł z analogów --> niestety, już tak pięknie nie trafiają. Najbardziej żałuję N80-200, który trafia dopiero powyżej 3-4m.

Też wiele czytałem na ten temat i wyszło na to, że trzeba dobierać egzemplarz do danego body. Mnie na to nie było stać, więc mam to co mam.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

W jakich warunkach nie możesz zrobić ostrego zdjęcia ?
    Posiadam 35f2D i nie mam z nim żadnych problemów ani na DX ani na FX (3 różne aparaty).
    Oczywiście pomijam niedoskonałości optyki.

Domyślnie

Dziwne, bo mam Sigme EX 15-30, 50/1.4 D, 85/1.8 bez D, AF 70-210/4, 105/2.8 micro bez D i kazde z nich trafia w punkt z D700. A wszystkie szkla z czasow analogowych.

Mysle, ze kontrola jakosci w N poleciala na pysk przez ostatnie pare lat i nie jest problelem szklo a raczej rozkalibrowany AF. Taniej zalatac problemy software'owo niz przylozyc sie do kalibracji i dobrego wykonania, bo zamuje to czas i jest wymagane przy kazdej puszce jeszcze w fabryce.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolina P. Zobacz posta
    Po długim czasie zapoznawania się ze szkłami 35mm zdecydowałam się na zakup N35 2f do d700. Mam jednak problem z ustawieniem ostrości, tzn AF wariuje. nie jestem w stanie zrobić żadnego zdjęcia z zaplanowanym ostrym punktem bo uniemożliwia mi to skutecznie AF. łudziłam się, że może być to problem w ustawieniach AF dlatego przetestowałam wszystkie i nadal żadnej poprawy.
    nie ukrywam, że jest to mój pierwszy obiektyw typu D i może po prostu nie znam wymaganych ustawień.
    Może ktoś ma jakąś stronkę gdzie mogę zaczerpnąć informacji na ten temat lub miał podobny problem?
    (Dodam, że obiektyw kupiony nowy nie używany)
    Mam 35 do d700 i F100 i działa znakomicie.
    Co to znaczy, że AF wariuje?! Co znaczy, że nie jesteś w stanie zrobić żadnego zdjęcia zaplanowanym ostrym punktem?
    Może pokaż jakieś przykładowe zdjęcia? Ja nie bardzo rozumiem w czym problem. Zdjęcia są nieostre czy nie możesz ich zrobić?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek2004 Zobacz posta
    Mam 35 do d700 i F100 i działa znakomicie.
    Co to znaczy, że AF wariuje?! Co znaczy, że nie jesteś w stanie zrobić żadnego zdjęcia zaplanowanym ostrym punktem?
    Może pokaż jakieś przykładowe zdjęcia? Ja nie bardzo rozumiem w czym problem. Zdjęcia są nieostre czy nie możesz ich zrobić?
    Zdjęcia są nieostre, przeważnie AF trafia kilka centymetrów przed modelem, dopiero przy odległościach większych (np. 5m) wszystko robi się ok. Korekcja w aparacie tylko psuje ustawienia dla szkieł, które pracują poprawnie ( N24-70) - było o tym sporo w zeszłym roku na Forum, bo nie jest to sprawa jednostkowa, ale pojawiająca się dość często.
    Dość powiedzieć, że po zakupie N80-200/2.8 tu na Forum, znajomy użytkownik Forum zaraz mnie zapytał na PW czy aby na pewno AF będzie mi trafiał w punkt.

Pzdr.

Domyślnie

AF przy obiektywie typu D trafia przed obiektem ? Co wy za aparaty macie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ogryzek Zobacz posta
    AF przy obiektywie typu D trafia przed obiektem ? Co wy za aparaty macie ?
    No, co chcesz: numer seryjny D700 ?
    Tak jest i już.

:???:

Pzdr.

Domyślnie

Mnie to też zastanawia. Moim zdaniem obiektywy z D są super. Zastanawia mnie zadnie:
    Cytat Zamieszczone przez Karolina P. Zobacz posta
    ...Mam jednak problem z ustawieniem ostrości, tzn AF wariuje. nie jestem w stanie zrobić żadnego zdjęcia z zaplanowanym ostrym punktem bo uniemożliwia mi to skutecznie AF...
    obiektyw nie ostrzy w ogóle? Uniemożliwia zrobienie zdjęcia?!

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    ...Tak jest i już...
    Hm... To crop z mojej 35 na D700. F2,0 1/80.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Tak jest i już.
    (i basta)

Jak buńczucznie, zawadiaka z Pana ho ho ho.

addendum: Co nie zmienia faktu, że 35f2D to jeden z moich ulubionych obiektywów na miasto.
    Celne, jasne, szybkie.
    Ostatnio edytowane przez Ogryzek ; 21-12-2012 o 19:36 Powód: Skleroza.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów