Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie Nowy algorytm redukcji szumu.

Witam,

Opracowałem nowy algorytm redukcji szumu. Co sądzicie o uzyskanym efekcie?

Bez redukcji / z redukcją (auto level).
    Pełne wersje: 1, 2, NEF.

Domyślnie

Duża utrata szczegółów, krawędzie postrzępione.

Domyślnie

Problem w tym, że szum to toż detal, więc utrata detali podczas odszumiania jest nieunikniona. Trzeba przyjąć jakiś kompromis.
    Krawędzie można wygładzić ale wiąże się to z jeszcze większą utratą detali, oraz utratą ostrości.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 27-10-2012 o 16:19

Domyślnie

Sęk w tym, że i ViewNX, LR/ACR lepiej radzą sobie z odszumianiem - mniejsza utrata szczegółów kształtu, koloru i lepsze wyciąganie gładkich linii.

Mam wrażenie, że to odszumianie polega na porównywaniu sąsiednich pikseli i jeśli różnica przekracza pewnie poziom, to nie jest nic robione, jeśli nie przekracza, to kolor jest uśredniany.
    Stąd duże straty w szczegółach przy podobnym kolorze i postrzępione krawędzie tak gdzie jest duży kontrast.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 27-10-2012 o 16:29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Sęk w tym, że i ViewNX, LR/ACR lepiej radzą sobie z odszumianiem - mniejsza utrata szczegółów kształtu, koloru i lepsze wyciąganie gładkich linii.
    Mam Capture NX 2 i wiem jak (nie)radzi sobie z tym obrazem. Chętnie zobaczę jak można by odszumić ten obraz lepiej.

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Mam wrażenie, że to odszumianie polega na porównywaniu sąsiednich pikseli i jeśli różnica przekracza pewnie poziom, to nie jest nic robione, jeśli nie przekracza, to kolor jest uśredniany.
    Stąd duże straty w szczegółach przy podobnym kolorze i postrzępione krawędzie tak gdzie jest duży kontrast.
    Nic z tych rzeczy, takie działanie nie wystarczy.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 27-10-2012 o 18:06

Domyślnie

Pebal,

Dla mnie wygląda to interesująco. Czy udostępniasz w jakikolwiek sposób algorytm dla przetestowania we własnym zakresie ?

dzięki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chevalier Zobacz posta
    Dla mnie wygląda to interesująco. Czy udostępniasz w jakikolwiek sposób algorytm dla przetestowania we własnym zakresie?
    Algorytm będzie zaimplementowany w nowej wersji SNS-HDR. Możliwe także, że powstanie niewielki program do redukcji szumu na wzór programu SNS-Resizer.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Algorytm będzie zaimplementowany w nowej wersji SNS-HDR. Możliwe także, że powstanie niewielki program do redukcji szumu na wzór programu SNS-Resizer.
    no to czekam - teraz używam noiseware i chciał bym porównać
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

wygląda zachęcająco, ale jak to zwykle bywa pewnie znajdą się takie zdjęcia z którymi lepiej poradzi sobie program "A", z innymi zdjęciami/szumami lepiej poradzi sobie soft "B" a z kolei z jeszcze innymi algorytm Pebala.... nie ma uniwersalnych-najlepszych rozwiązań. Dobrze jest mieć kolejne narzędzie w kompie zwiększające szanse na udane odszumianie tej jedynej klatki z sesji.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów