Witam,
Forumowicze zaznajomieni z tematem bardzo Was proszę o poradę.
Otrzymałem zlecenie wykonania zdjęć na potrzeby sklepu internetowego. Asortyment- kamery przemysłowe, sterowniki, czujki itp. Ilość produktów na początek około 500 szt.
Od czasu do czasu trafiało mi się zlecenie fotografii produktowej na potrzeby aukcji internetowej bądź sklepu internetowego, ale nie w takiej ilości- jak dla mnie dużej. Nie jestem w tym temacie też kompletnie łysy, ale też zdaję sobie sprawę jak wiele nauki i zdobywania doświadczenia jeszcze przede mną, więc bardzo Was proszę o poradę, jakiś schemat działania, jeżeli chodzi o samą obróbkę zdjęcia produktu, abym nie siedział nad jednym zdjęciem np. 15 minut tylko byłbym w stanie przygotować jedno ujęcie np. w 5 minut. Głównie chodzi mi o "wycięcie produktu i naniesienie na białe tło, bądź wyczyszczenie w łatwy i bezproblemowy sposób tła.
Poniżej prezentuję tylko poglądowo moje przykładowe testowe zdjęcia, które wykonałem na zasadzie prób i błędów posiłkując się dostępnymi w sieci tutorialami, jednakże zajęło mi to stosunkowo dużo czasu. Wykonane są już w rozdzielczości jakiej zażyczył sobie klient- dlatego proporcje boków trochę odbiegają od standardów.
Kolejna sprawa to sprzęt jakim dysponuję: Nikon d300s+ nikkor 105 2.8 Vr, zestaw nikon sb-R1C1, 2x lampa nikon sb900, 1x lampa nikon sb910, tło fotograficzne białe, płyta akrylowa biała 50cmX50cm, 2x statyw do lamp błyskowych, 1x statyw do lampy błyskowej wraz z parasolką rozpraszającą światło. Jak tylko przygotuje moje amatorskie studio to załączę do tego wątku zdjęcie jak rozmieściłem lampy itd.
Trochę tutaj namieszałem, więc podsumowując:
Pytanie nr1. Proszę o poradę jak mógłbym przyspieszyć post proces, może ktoś mógłby się podzielić swoim schematem obrabiania zdjęcia produktowego w jakimś tutorialu?
Pytanie nr2. Nie posiadam lamp światła ciągłego, bądź typowych lamp studyjnych, ani też namiotu bezcieniowego czy warto byłoby się za takim czymś rozglądnąć? Czy te wyposażenie, które aktualnie posiadam jest wystarczające? Chodzi tutaj o ułatwienie sobie pracy i wykonanie ujęcia w taki sposób, aby zminimalizować i zaoszczędzić czas na obróbkę. Czy namiot bezcieniowy dałbym mi lepszy efekt?
12
Mam nadzieję, że będę mógł liczyć na Wasze wsparcie. Gdyby okazało się, że umieściłem wątek nie w tym dziale co trzeba, (nie znalazłem działu związanego stricte z fotografią produktową) to przepraszam i bardzo proszę o przeniesienie przez moderatora. Wiem, że nie jedna osoba uśmieje się może z tego wątku, ponieważ zdaję sobie sprawę z mojej amatorszczyzny, jednakże cały czas się uczę i mam nadzieję wykonywać kiedyś tego typu zdjęcia w sposób profesjonalny, więc bardzo proszę o zabieranie głosu przez osoby, które chcą wnieść coś konstruktywnego a tym samym pomocnego dla mnie i dla innych. Zdaję sobie sprawę z tego, iż wątki tego typu przewijały się przez forum, ale myślę, że nie zaszkodzi odświeżyć temat, który mam nadzieje będzie mógł posłużyć, również innym osobą, które te tematy również interesują.
Pozdrawiam
lok_men
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami