Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Fotografia produktowa - prośba o poradę

Witam,

Forumowicze zaznajomieni z tematem bardzo Was proszę o poradę.
    Otrzymałem zlecenie wykonania zdjęć na potrzeby sklepu internetowego. Asortyment- kamery przemysłowe, sterowniki, czujki itp. Ilość produktów na początek około 500 szt.
    Od czasu do czasu trafiało mi się zlecenie fotografii produktowej na potrzeby aukcji internetowej bądź sklepu internetowego, ale nie w takiej ilości- jak dla mnie dużej. Nie jestem w tym temacie też kompletnie łysy, ale też zdaję sobie sprawę jak wiele nauki i zdobywania doświadczenia jeszcze przede mną, więc bardzo Was proszę o poradę, jakiś schemat działania, jeżeli chodzi o samą obróbkę zdjęcia produktu, abym nie siedział nad jednym zdjęciem np. 15 minut tylko byłbym w stanie przygotować jedno ujęcie np. w 5 minut. Głównie chodzi mi o "wycięcie produktu i naniesienie na białe tło, bądź wyczyszczenie w łatwy i bezproblemowy sposób tła.
    Poniżej prezentuję tylko poglądowo moje przykładowe testowe zdjęcia, które wykonałem na zasadzie prób i błędów posiłkując się dostępnymi w sieci tutorialami, jednakże zajęło mi to stosunkowo dużo czasu. Wykonane są już w rozdzielczości jakiej zażyczył sobie klient- dlatego proporcje boków trochę odbiegają od standardów.
    Kolejna sprawa to sprzęt jakim dysponuję: Nikon d300s+ nikkor 105 2.8 Vr, zestaw nikon sb-R1C1, 2x lampa nikon sb900, 1x lampa nikon sb910, tło fotograficzne białe, płyta akrylowa biała 50cmX50cm, 2x statyw do lamp błyskowych, 1x statyw do lampy błyskowej wraz z parasolką rozpraszającą światło. Jak tylko przygotuje moje amatorskie studio to załączę do tego wątku zdjęcie jak rozmieściłem lampy itd.
    Trochę tutaj namieszałem, więc podsumowując:
    Pytanie nr1. Proszę o poradę jak mógłbym przyspieszyć post proces, może ktoś mógłby się podzielić swoim schematem obrabiania zdjęcia produktowego w jakimś tutorialu?
    Pytanie nr2. Nie posiadam lamp światła ciągłego, bądź typowych lamp studyjnych, ani też namiotu bezcieniowego czy warto byłoby się za takim czymś rozglądnąć? Czy te wyposażenie, które aktualnie posiadam jest wystarczające? Chodzi tutaj o ułatwienie sobie pracy i wykonanie ujęcia w taki sposób, aby zminimalizować i zaoszczędzić czas na obróbkę. Czy namiot bezcieniowy dałbym mi lepszy efekt?

1
    2

Mam nadzieję, że będę mógł liczyć na Wasze wsparcie. Gdyby okazało się, że umieściłem wątek nie w tym dziale co trzeba, (nie znalazłem działu związanego stricte z fotografią produktową) to przepraszam i bardzo proszę o przeniesienie przez moderatora. Wiem, że nie jedna osoba uśmieje się może z tego wątku, ponieważ zdaję sobie sprawę z mojej amatorszczyzny, jednakże cały czas się uczę i mam nadzieję wykonywać kiedyś tego typu zdjęcia w sposób profesjonalny, więc bardzo proszę o zabieranie głosu przez osoby, które chcą wnieść coś konstruktywnego a tym samym pomocnego dla mnie i dla innych. Zdaję sobie sprawę z tego, iż wątki tego typu przewijały się przez forum, ale myślę, że nie zaszkodzi odświeżyć temat, który mam nadzieje będzie mógł posłużyć, również innym osobą, które te tematy również interesują.
    Pozdrawiam
    lok_men
    Kto chce- szuka możliwości, kto nie chce- szuka wymówek.

Domyślnie

przyda się gładkie tło pod obiekt, np. winylowe - błyszczące jak chcesz odbicia lub matowe jak ich nie chcesz albo nawet białą folia reklamowa (ta do oklejania np. samochodów) - teraz jak widzę masz jakieś tło z fakturą, która a) odbija się w przedmiocie, b) uprzykrza automatyczne metody usuwania tła

namiot - zależy, czy te obiekty są mocno refleksyjne czy nie, czasem lepiej "zbudować" wokół obiektu konstrukcję w postaci walca z białego papieru/ kalki - wówczas nie będzie widać załamań/ szwów/ łączeń itp z namiotu

sama korekta tła do białego ładnego to parę u-pointów w NXie - kiedys nawet tutoriał popełniłem o tym - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=53895 - szybko i bezboleśnie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Dzięki wielkie Erie! Ten tutek Twój na pewno się przyda. Najważniejsze to dobrze zrobić zdjęcie tak, aby nie trzeba było za dużo kombinować w obróbce...

Zapraszam innych to podzielenia się wiedzą
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 28-10-2012 o 21:34 Powód: łączenie postów

Domyślnie

problemem przy SB zamiast studyjnych może być niedostatek mocy. Jak widać na 1 GO jest trochę za mała. skasowałeś exifa więc ciężko powiedzieć co tam poustawiałeś. Jeśli to kamery itp sprzęt to raczej nie są zbyt kolorowe więc w przypadku takich srebrnych urządzeń to ja korzystam z zielonego tła które pięknie w 5sek usuwam. warto delikatnie od spodu podświetlić stół żeby nie bawić się w wycinanie w cieniu. no i oczywiście to samo ułożenie dla wszystkich produktów. jak wszystko poustawiasz to z 5 dni i gotowe razem z obróbką. Mój rekord to 120 butów w dwóch ujęciach każdy w niecałe 2godzinki (ale same foty i z pomocnikiem)

Domyślnie

Dzięki Tommy za odpowiedź. Mógłbyś przybliżyć trochę sprawę z tym zielonym tłem jakiego typu to tło i jak w 5sek je usuwasz na pewno będzie to dla mnie bardzo pomocne. CO do exifa to faktycznie mogłem zostawić parametry, ale to póki co zdjęcia testowe, także jeżeli chodzi o za małą GO to na pewno nad tym po pracuję.

Erie chodzi o takie tło winylowe? Link Od połowy następnego tygodnia biorę się za to ostro, bo teraz czasowo nie wyrabiam. Jak tylko będę miał już coś gotowego to na pewno dam tutaj znać. pozdr!
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 28-10-2012 o 21:36 Powód: łączenie postów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lok_men Zobacz posta
    Erie chodzi o takie tło winylowe? Link Od połowy następnego tygodnia biorę się za to ostro, bo teraz czasowo nie wyrabiam. Jak tylko będę miał już coś gotowego to na pewno dam tutaj znać. pozdr!
    nie, o takie: http://www.foto7.com.pl/category/producenci/colorama/

Domyślnie

Dzięki wielkie Erie! nie ma to jak pomoc doświadczonych kolegów z forum. Ps. mieszkam niedaleko Gliwic a mój szwagier studiuje telekomunikacje i elektronikę w Gliwicach i czasami organizuje jakąś impreze, więc jak byłaby okazja kiedyś się spotkać to stawiam browara, pozdro.

Domyślnie

Dzięki wielkie Erie! nie ma to jak pomoc doświadczonych kolegów z forum. Ps. mieszkam niedaleko Gliwic a mój szwagier studiuje telekomunikacje i elektronikę w Gliwicach i czasami organizuje jakąś impreze, więc jak byłaby okazja kiedyś się spotkać to stawiam browara, pozdro.
    ok, jestem abstynentem, więc browara możesz wypić samemu , ale spotkać się możemy i pogadać jak masz ochotę

Domyślnie

W porządku nie koniecznie musi być browar Jak będę w okolicy to na pewno dam znać na pw. Dziłęki wielkie. Może i ja kiedyś będę mógł w czymś pomóc.

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    ok, jestem abstynentem, więc browara możesz wypić samemu , ale spotkać się możemy i pogadać jak masz ochotę

Domyślnie

Dzięki Tommy za odpowiedź. Mógłbyś przybliżyć trochę sprawę z tym zielonym tłem jakiego typu to tło i jak w 5sek je usuwasz na pewno będzie to dla mnie bardzo pomocne. CO do exifa to faktycznie mogłem zostawić parametry, ale to póki co zdjęcia testowe, także jeżeli chodzi o za małą GO to na pewno nad tym po pracuję.
    zazwyczaj mam rzeczy maksymalnie do 1,5 metra wysokości więc nawet nie chce mi się zjeżdżać z tłem z sufitu tylko rozkładam szybko zieloną blendę 1,8m - materiał jest ładnie napięty, a zieleń mam tylko za obiektem więc światło mi od niej nie zielenieje

natomiast wycinanie to później na zielone tło różdżka o mocy 45 (tak jakoś mi się przyjęło że najczęściej się sprawdza) a potem powiększenie zaznaczenia żeby ładnie do krawędzi obiektu wycięło.

ale to już kwestia prób i upodobań

Uprawnienia umieszczania postów