Witam,
mam na imię Krzysztof i mieszkam w Poznaniu, to mój pierwszy wpis na tym forum.
Mam pytanko do Was specjalistów od Nikona. Planuję kupić sobie taki zestaw D5100 + 18-105. Wszystko było by super gdybym nie zauważył pewnej przypadłości (lub może jest to normalne). A dokładniej to testując ten model w sklepie zauważyłem, że podczas cofania obiektywu ze 105 do 18 czuję mocne uderzenie powietrza w oko z wizjera. Czy to jest normalne z tym powietrzem, bo różne opinie słyszałem, jedni piszą, że to wina obiektywu, bo to niby "pompka" jest i że wszystkie pompki tak mają a znowy inni piszą, że to nikon ma problem z korpusami. Samo dmuchanie mi nie przeszkadza, ale zastanawiam się czy przesuwając obiektyw z 18 do 105 nie będzie zasysane powietrze z brudem do srodka i z czasem będę musiał oddac body do serwisu do czyszczenia. Sprawdzałem i w innych sklepach było tak samo, w każdym przypadku dmuchało mi powietrze do oka. czy z innymi dużymi obiektywami też tak może się dziać w tym modelu. Wcześniej miałem D3100 i uzywałem 70-300 i nic takiego mi się nie robiło a obiektyw jakby nie było do najmniejszych nie należał. Będę wdzieczny za podpowiedź/wytłumaczenie Was bardziej zaawansowanych uzytkowników tej marki aparatów.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami