Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie D7000 i AF przy różnych odległościach

Jakoś od wczoraj dręczy mnie jedna myśl - czy możliwe jest aby AF trafiał źle na większe odległości (powiedzmy powyżej 3 m) jeśli na odległości do 1 m jest idealnie ? Chodzi mi o to czy to możliwe z punktu technicznego punktu widzenia ? Czy położenie pierścienia ostrości obiektywu (ostrzenie na bliżej i dalej) to jakaś różnica z dla układu AF ?
    D300s + S17-50 + N70-300VR + SB-600 + graty

Domyślnie

Może się komuś chociaż coś wydaje ? . Żadnych sugestii ?

Domyślnie

Jedyna sugestia to że na bliższych odległościach jest więcej detalu dla sensora
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

Odpowiem krótko - w praktyce to się zdarza..obiektyw z bliska ostrzy dobrze...na większe odległości pudłuje. Np. 35/1.8G na D90 mi tak działała...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ska Zobacz posta
    Jedyna sugestia to że na bliższych odległościach jest więcej detalu dla sensora
    Czyli jeśli detalu jest odpowiednio dużo w polu AF to wg. Ciebie nie ma znaczenia na jaką odległość się ostrzy ? Tez mi się tak wydaje - ale wolałbym mieć pewność

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KwaK410 Zobacz posta
    Jakoś od wczoraj dręczy mnie jedna myśl - czy możliwe jest aby AF trafiał źle na większe odległości (powiedzmy powyżej 3 m) jeśli na odległości do 1 m jest idealnie ? Chodzi mi o to czy to możliwe z punktu technicznego punktu widzenia ? Czy położenie pierścienia ostrości obiektywu (ostrzenie na bliżej i dalej) to jakaś różnica z dla układu AF ?
    Miałem dokładnie taki przypadek z kupionym na Allegro używanym N17-55/2.8. Kalibracja obiektywu w serwisie Nikona rozwiązała problem.
    D600, T24-70/2.8 VC, N80-200/2.8, SB700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaworus Zobacz posta
    Miałem dokładnie taki przypadek z kupionym na Allegro używanym N17-55/2.8. Kalibracja obiektywu w serwisie Nikona rozwiązała problem.
    Ale to była wina obiektywu, tak ?

Zakładając, że obiektyw jest OK czy według ciebie coś takiego może spowodować czujnik AF ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KwaK410 Zobacz posta
    Ale to była wina obiektywu, tak ?

Zakładając, że obiektyw jest OK czy według ciebie coś takiego może spowodować czujnik AF ?
    Może to powodować czujnik AF. Jednakże jest to bardzo mało prawdopodobne. Zazwyczaj czujnik AF w body działa w dwóch "trybach" - 1. poprawnym , 2. przesunięty o stałą wartość.

W sytuacji, gdy poprawność AF zależy od odległości na 99,9999% jest to wina szkła, a dokładnie błędnie zaprogramowanego układu AF w szkle.

Domyślnie

No to już teraz chyba "wszystko" wiem Dzięki koledzy za pomoc

Domyślnie

a mi to przypomina temat o nieprzewidywalności AF w D7000

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów