Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Pół mili do Hobbitonu

Kadr z zeszłorocznej wizyty na Roztoczu.
    Pierwsza fotka obrobiona na nowiutkim monitorze Dell U2410 - proszę o uwagi co do kolorów/jasności/kontrastu.
    Założenia - miało być lekko mroczno z plamami światła.
    Z pozdrowieniami dla miłośników twórczości Tolkiena

Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Domyślnie

Mało przytłaczający ten las, nie masz pionu może? Zdjęcie się kończy zanim się na dobre zaczyna, chociaż miejsce super.

Co do kolorów i kontrastu to oglądając na laptopowym monitorze, nie wypada komentować...

Domyślnie

Zal mi troche zakretu w lewo (obcieta prawa strona). Miejsce ma potencjal. Gdzie dokladnie robione?
    Co do kolorow - to chyba zielony za mocno pociagniety
    Reed
    Stopka w remoncie
    Flickr

Domyślnie

zielony cos szwankuje. Do hobitonu to jeszcze daleka droga

Domyślnie

Balans bieli szwankuje. To jest tak jeśli w kadrze nasłonecznione fragmenty i cień. Przez to trzeba wybierać kompromis i zielony wpada w zielononiebieski. Poza tym cienie mało kontrastowe.

Domyślnie

@Reed: robione w okolicach Szczebrzeszyna.

Co do kadrowania - wbrew pozorom to całkiem krótki odcinek uliczki i trudno było wykroić coś szerszego czy to w pionie czy w poziomie.
    Stąd też pewnie wzięło się nie do końca idealne pokazanie wijącej się drogi, ale tu racja - mogło być lepiej...

Co do kolorów - miało być trochę bajkowo - więc wg mojego zamysłu dół jest trochę żółtawy, a zieleń liści jest nasycona. Tak to widzicie ?
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Domyślnie

Zielony w cieniu zawsze wpada w zielononiebieski również w naturze. Wydaje mi się, że WB jest nawet lekko za ciepły. Dla uzyskania optymalnego efektu naturalności, lekko schłodziłbym całość i selektywnie docieplił zielenie. Ale tak jak jest - jest całkiem dobrze.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Oglądałem to przedtem na monitorze w pracy, nieskalibrowanym. Teraz w domu widzę to znacznie lepiej. Już nie jest tak niebiesko, a pojawił się też dużo lepszy kontrast. Jednak porządny monitor ma znaczenie.

Domyślnie

Taką zieleń mam na fuji (czy to na superii, czy na pozytywie), a z zielonym w naturze jest tak, jak pisze kolega Duder.
    Co do tematu, to IMHO trochę za mało mroczności jest na zdjęciu, natomiast wijąca się dróżka tafnie ujęta.

Domyślnie

@markB - no to mnie ucieszyłeś To moje pierwsze boje z szerokogamutowym monitorem i w zasadzie mam wrażenie, że zdołałem go ustawić poprawnie, a tu wszyscy jakoś tak o tym zielonym Dla upewnienia się - wrzuciłem jeszcze jeden "zielony" kadr.
    Dominik
    flickr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów