Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: glowica

Oszczędny w słowach
    Miasto
    londyn -mysliborz

Domyślnie glowica

witam,zdecydowalem sie na zakup nikona d700 +nikkor 70-200 vr2 ,jaka glowice do statywu polecicie do tego zestawu?bede wdzieczny za linki ,moze ktos z forumowiczow ma taki zestaw i moze cos polecic cos wyprowanego,cena najlepiej 200-300pln,wielkie dzieki

Domyślnie

Po primo to raczej nie ten dział.
    Secundo zastanów się czy wolisz głowicę 3D, kulową czy inne wynalazki.

A tak jeszcze co warto abyś zrobił, to pochódź sobie po sklepach, FJ, MMarkt, nikon itp i pomacaj głowice. Troche podotykasz i od razu bedziesz wiedział przynajmniej jaki typ wybrać.
    M.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-08-2012 o 11:18

Domyślnie

@astramus
    Po primo to posty się edytuje a nie dodaje nowe

@marass1001
    Do czego będziesz używał tego zestawu? Bo jak stabiloność to głowiczka 3d a jak mobilność to kulka.
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

1. Edytować można tylko przez jakiś czas.

2. Głowica raczej 3D, taki zestaw sporo waży.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

No i zależy jeszcze do jakiego statywu .
    Po pierwsze możliwość mocowania, a po drugie - najsłabsze ogniwo i "te sprawy"...
    Primo^
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

szczerze mówiąc, to nie wiem czy do takiego zestawu istnieje jakakolwiek sensowna głowica za 200-300 zeta, obawiam się, że nie

Domyślnie

Ja wyprobowałem jedynie trochę droższą głowicę dżojstikową Manfrotto. Do reporterki rewelacyjna jeżeli chodzi o możliwości konfiguracji, w szczególności przy przechodzeniu z kadrów pionowych do poziomych i odwrotnie, a także do śledzenia akcji. Natomiast nie jest precyzyjna za bardzo. Do 200-300mm jeszcze spokojnie daje radę, dalej już chyba nie bardzo się nada. Do tego jest duża i dość ciężka. Zakres regulacji docisku sprężyny do tego zestawu jest wystarczający. Plus jest ogromny taki, że kiedy wciskamy spust, to trzymamy cały dżojstik i tym samym zestawem operujemy jedną ręką. Drugą można robić cokolwiek. Bardzo dobra i w profesjnalnym zastosowaniu chyba jedyna rozsądna wersja przy monopodzie.

Kulowa to prostsza wersja powyższej. Mniej wygodna w użytkowaniu, gdyż inaczej musimy trzymać zestaw przy luzowaniu zacisku. Jest za to mniejsza, lżejsza i tańsza. Ciut dokładniejsza ze względu na brak dźwigni.

Głowice pozostałe (3D) mogą umożliwiać lepszą precyzję ustawień i ułatwiać ruch w jednej płaszczyźnie (poziomej), co też ma swoje plusy i zastosowania. Większość także wymaga podtrzymania zestawu drugą ręką. Są gabarytowo nieporęczne.

O profesjonalnych systemach mocowań bardzo ciężkich szkieł nie wspominam - nie to zastosowanie i pieniądze.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 22-08-2012 o 23:02

Ostatnio edytowane przez Anar ; 22-08-2012 o 23:39
    D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine

Domyślnie

Osobiście wziąłbym 808RC4 drożej, ale stabilnie.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

do podobnego zestawu używam benro b-1. D**y nie urywa, ale utrzymuje w kupie aparat z obiektywem i jak na razie żadna katastrofa się nie wydarzyła. Z tym, że za każdym razem mam wrażenie, że ta głowica jednak ma trochę za małą nośność...może to tylko wrażenie, jednak komfort psychiczny cierpi

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów