Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Domyślnie Obiektyw do makro tamron 90 kontra 85 f3,5

Panie i Panowie znajomy poprosił mnie o wybór a raczej o pomoc przy wyborze szkła , swoimi doświadczeniami z 2 tamronami 90' od razu ten mu poleciłem ale przeglądając pewien znany serwis znalazłem oferty w cenach podobnych do tamrona jest micro nikkor 85 f3,5 , może jest to lepsze szkło od tamrona ??? nic o tym nie wiem , testy testami wiadomo co powie uzytkownik w "boju" tego testy nie wykażą
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

kup pan nikona 60 i będzie bez problemów po kłopocie

Domyślnie

niestety to nie dla mnie a 60 za krótka ( owady )

Domyślnie

Witam,
    ja dwa lata temu miałem podobny dylemat, kupiłem w końcu Tamrona (był akurat używany w dobrej cenie na wiadomym portalu) ale wydaje mi się że w Twojej sytuacji (kupienie nowego, ceny porówywalne) Nikkor będzie chyba lepszy, bo:
    1. przód ma nieruchomy podczas ostrzenia (wewnętrzne ogniskowanie),
    2. nie trzeba osobno przełączać AF/ manual,
    3. ma stabilizację i uszczelnienie,
    4. jest systemowy ( to dla niektórych ma znaczenie),
    5. podejrzewam ( nie wiem, nie porównywałem) że kolorki daje ładniejsze niż Tamron.

Światło - 3.5 wobec 2.8 Tamrona jest bez znaczenia: Tamron ma 2,8 tylko przy odległościach de facto portretowych, przy jakimkolwiek zbliżeniu leci "na łeb na szyję" .
    Jak z ostrością - od razu mówię że nie wiem, bo nie porównywałem.
    pozdrowienia!

Domyślnie

no właśnie dużo niewiadomych jakbym miał dla siebie to tamron ale dla kogoś wole się upewnić bo może ktoś tu ma nikkor a jak Kolega wspomniał szkło systemowe Vr chyba ma ale mogę się mylić co przy makro się przydaje z ręki światło wiadomo bez znaczenia bo i tak się do f8-11 przymyka , tamron głośny jak nikor nie wiadomo a co systemowe to systemowe więc lepiej sie upewnić

Domyślnie

Aha, zapomniałem o jeszcze jednej WAŻNEJ rzeczy: Tamron jest pod pełną klatkę, Nikkor wyłącznie pod DX - ten czynnik też warto wziąć pod uwagę!
    pozdrowienia!

Domyślnie

tylko ,że Kolega raczej o pełnej klatce może pomarzyć niestety ledwo co uciułał na szkło do makro stąd Chłopakowi chce pomóc bo wiem ile odkładał a nie może sobie pozwolić na żonglowanie szklami

Domyślnie

No to sprawa jasna! A co do systemowego budżetowego makro, to jest jeszcze 40/2.8, tyle że na jakieś fruwające skrzydlactwo chyba jest za mały. Ale kosztuje poniżej 1000zł.

Domyślnie

Chłopak ma 2000 na makro ale i tamron i nikkor można spokojnie za 1400 dostać 40 za krótko ( motyle ważki pająki )

Domyślnie

Jasne! Niech poszuka na wiadomym portalu albo lepiej na naszym forum...

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów