Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Tokina 11-16 czy Sigma 8-16 do D3000

Który obiektyw waszym zdaniem lepszy do nikona d3000 Tokina 11-16 f2.8 czy moze Sigma 8-16 f4.5-5.6

Domyślnie

Czym się lepiej je, łyżką czy widelcem?
    FUJI+NIKON

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dzierżoniów/Dolny Śląsk

Domyślnie

Tokina raczej nowa, bo stara nie ma silnika (manualna ostrość z d3000, choć z drugiej strony co to za problem przy tych ogniskowych?). Nowa jeszcze nie wyszła oficjalnie (albo mam stare informacje) i/lub jest droooga. O Sigmie wiem niewiele, niektórym się podoba, inni twierdzą, że nieostra. Poważną wadą byłby brak możliwości montowania filtrów, gdyby nie to, że to UWA - tu nie są tak ważne. Inna sprawa to charakterystyka tego szkła, które podchodzi już nieco pod fisha - choćby samą ogniskową.
    Niewątpliwą zaletą Tokiny jest jasność, ale z drugiej strony ma to znaczenie przy reporterce, w krajobrazach i tak przysłonę przymyka się bardziej.

Osobiście sam szukam jakiegoś szerokiego kąta, lecz ja raczej skupiam się na starej Sigmie 10-20 f/4-5.6 - używane ~1500zł - bo pomimo gorszej ostrości od Tokiny 11-16 (która jest ponoć najlepsza w swojej klasie) ma opinię szkła ładniej rysującego. No i ma silnik AF

Domyślnie

a do czego Ci takie szkło ?

Domyślnie

krajobrazy zarówno miejskie jak i naturalne jednym słowem szeroki kąt, jakościowo odpowiadający swojej cenie
    Zielonek430- dzięki za wypowiedź, liczę się z twoim zdaniem jednak liczę na inne opinie odnośnie tych dwóch szkieł

Domyślnie

Od niedawna posiadam tokine 11-16 - jestem z niej bardzo zadowolony.
    Z forumowiczem krzychun możliwe że będziemy na jakiś plenerek się wybierać więc zapraszamy będziesz miał możliwość przetestowania szkła. ( mam stara wersję )
    D800/Sigma 50mm 1,4 / Nikkor 35 1,8 /Tokina 11-16 2,8 / Tami 90 2,8/ Ciamciang 8mm / Sb900/ Tamron 24-70

Uprawnienia umieszczania postów