Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Domyślnie PROSZĘ O POMOC: Nikkor 70-300 mm czy Tamron 70-300 mm ?

Witam Serdecznie !

Proszę o doradzenie lub pomoc w wyborze obiektywu. Do mojego Nikona D60 zamierzam zakupić jeden z wymienionych poniżej obiektywów jednak mam dylemat

NIKKOR 70-300 mm f/4.5-5.6G AF-S VR
    czy ?
    TAMRON SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD

Jeśli chodzi o Nikkora to używka, bo nowy ponad 2,2k, a u mnie krucho z kasą...
    Którego lepiej kupic uzywanego Nikkora czy nowego Tamrona ???

Proszę o pomoc

Domyślnie

Odpowiedź prosta. Używany Nikkor - za ok1300-1400 zł spokojnie mozna kupić (zdarzają się taniej). Bo to szkło systemowe, solidnie zbudowane, działające również na pełnej klatce...Ma dosyć szybki AF i generalnie w tej cenie to świetny wybór. Co do Tamrona to tego modelu nie miałem...ale miałem inne i generalnie jest to szmelc. Wiem można używać z dobrym skutkiem ale w pewnym momencie potrafi się "rozjechać" i mamy np. pół kadru nieostre. Nigdy więcej żadnych Tamronów....

Domyślnie

A porownując dwa inne obiektywy:

Nikkor 55-300
    czy?
    Nikkor 70-300

prosze o opinie

Domyślnie

Te Tamrony które miałeś nie mają żadnego punkty stycznego z tym 70-300 USD poza nazwą... Ten jest szybki, celny, cichy i w ogóle bardzo fajny.
    Kiedy kupowałem Nikona też się zastanawiałem które szkło wybrać. Wziąłem Nikkora, ale tylko dlatego, że chciałem mieć jakieś szkło systemowe, bo tak się jakoś złożyło, że reszta to Sigmy. Później trochę żałowałem, bo z pożyczanym od kolegi Tamronem lepiej mi sie pracowało niż z Nikkorem, a jednak za różnicę w kasie miałbym przynajmniej jakiś fajny filtr polaryzacyjny. Dziś bym brał Tamiego.

Nikkor ma dwie przewagi - dwuzakresowa stabilizacja i lepsze materiały. Tamron jest zauważalnie plastikowy (choć wygląda solidnie).

Oszczędny w słowach Awatar JanTarn1
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Jeżeli potrzebujesz częściej dłuższego końca i nie przeszkadzają chłodniejsze kolory - raczej Tamron VC. Jeśli częściej potrzebny krótszy koniec i brak wykorzystania powyżej 250 mm - raczej Nikkor VR. Takie moje subiektywne obserwacje obu w/w szkieł, o czym zresztą już było na forum. Warto sobie poczytać opinie innych osób.

Domyślnie

Sa na forum watki o wszystkich tych obiektywach. Jak dobrze poszukasz znajdziesz rowniez porownania N55-300 i N70-300

EDIT:
    No dobra, masz jeden z watkow: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=161592
    D300 | N35 1.8 | N17-55

Domyślnie

55-300 jest szkłem pod DX, natomiast 70-300 pokryje pełną klatkę.
    Jeżeli wybierasz między T i N - ja wybrałem T. Miałem N i wg mnie T jest ciut lepszy.

Domyślnie

Ja wtrącę moja opinię.

Mam tego tamrona od prawie roku. Gdybym teraz stanął przed wyborem ponownego zakupu wybrałbym nikkora. Zrobiłem nim gdzieś 20-30 tys zdjęć. Obiektyw był bardzo ostry nawet do 300mm. Zaczęły się problemy - jak to się mówi chyba się rozkalibrował, niestety w serwisie tamrona nic nie potrafią z tym zrobić. To nie wszystko - af ma bardzo duże problemy(wymienili napęd af), jest gorzej niż przed wizytą w serwisie. Nieraz są takie sytuacje, że nie chce w ogóle ostrzyć. No i stabilizacja - była naprawdę dobra, ale to już nie jest to co na początku, jednym słowem jest do d..... Udawało mi się zrobić fajne paningi na 1/20 s, tu przykład:
    http://www.planespotters.net/Aviatio...show?id=269000
    Teraz jest kłopot żeby zrobić coś ostrego nawet na 1/100. Na pewno ten af też ma tu znaczenie.

No i sewris tamrona, robią szybko, ale nic nie robią tak naprawdę. Jednym słowem nie polecam. Nigdy nie kupię już żadnego tamrona.
    | D40 | D200 | Tamron 70-300 VC |

Domyślnie

dzieki wszystkim za opinie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pavlo$ Zobacz posta
    dzieki wszystkim za opinie
    Ja wybrałem nikkora i nie żałuję decyzji,porównywałem oba szkła i róznice w ostrosci są minimalne,jedynie na korzyść tamrona przemawia cena
    Ostatnio edytowane przez ikar39 ; 14-07-2012 o 23:52
    Nikon

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów