Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Question Do obecnych i byłych posiadaczy- Tokina 11-16

Zastanawiam się nad zakupem Tokiny 11-16, w sumie decyzja już zapadła.
    W związku z tym mam do forumowej rodziny kilka pytań, jeśli ktoś mógłby się podzielić ze mną swoimi spostrzeżeniami byłbym wdzięczny. Przeszperałem trochę wątków na forum, często umieszczone linki do plików wygasły.

Obecnie będę używał jej z D300s, zapewne po przejściu na FF - może w tym roku - po "sezonie ogórkowym" będę chciał zostawić ów Tokinę do FF.
    Wiem że to szkło DX ale ponoć dobrze działa (mam na myśl 15 - 16mm) na FF co potwierdza Ken Rockwell na
    http://www.kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm#perf
    ostra i w pełni użyteczna stałka 16mm ze światłem 2,8 na FF - miodzio
    w ostateczności zawszę mogę używać trybu DX w body.

I tu moja ogromna prośba - czy ktoś z obecnych was ma w/w szkło i pełnoklatkowy korpus?
    Mógłby wykonać kilka kadrów na 15-16 mm ze światłem 2,8 i innymi przysłonami.

Czy w LR4 można łatwo usunąć aberracje?

Jak jest z gwarancją? ile ona trwa, mam na myśli zakup w kraju UE, czy też będą takie same warunki jak w PL.

Na allegro używek brak, na ebayu jakieś są i nówki dużo tańsze niż w PL ale jakoś boję się tym kanałem kupować.
    Szukam w miarę najtańszej opcji ale rozsądnej ( na każdy taki zakup muszę długo odkładać pieniążki) - bo w obecnych czasach dać się oszukać nie trudno - więc lepiej dołożyć stówę i spać spokojnie.
    Na allegro jest kilka nówek najtaniej w Polsce - ale uzyszkodnik - tzn. jego sklep w Warszawie słynie bardzo złą opinią - dzięki wątkom na jego temat zamierzam ten sklep ominąć z daleka.

Czy macie jakieś uwagi na co zwracać uwagę kupując to szkło, czy jest rozbieżność jakościowa?

Jeśli znajda się osoby które poświecą kilka chwil aby coś skrobnąć w tym wątku będę miał jeszcze kilka drobnych pytań i dozgonną wdzięczność.

pozdrawiam Oge.
    Ostatnio edytowane przez oge ; 26-06-2012 o 10:33
    D800/Sigma 50mm 1,4 / Nikkor 35 1,8 /Tokina 11-16 2,8 / Tami 90 2,8/ Ciamciang 8mm / Sb900/ Tamron 24-70

Domyślnie

Też się kiedyś przymierzałem do tej Tokinki i chciałem kupić nówkę na ebayu w UK (było dużo taniej niż w Polsce i bez opłat celnych i Vatu) ale z ciekawości poszedłem do sklepu w którym była jedna sztuka na wystawie i podpiąłem ją aby sobie postrzelać i... chyba mieli tą jedyną sztukę walniętą, gdyż ostrość była fatalna. Odechciało mi się kupować bez sprawdzania.
    Ale nie wiem czy wiesz - ma się pojawić nowa wersja z silnikiem, która ma zastąpić dotychczasową. Oczywiście dużo droższa...
    D80+MBD80 l N18-70 l N70-300VR l N85 1.8D l SB800 l Lowepro SS200AW

Domyślnie

Tak słyszałem o nowej wersji, ale niestety nie będę mógł sobie na nią pozwolić - tylko ze względu na cenę.
    Myślę że obecna wersja i tak będzie świetną alternatywą na DX i FX. Z niedoskonałościami pierwszej wersji będę musiał sobie radzić w post-procesie. I tu mam kolejne pytanie do odwiedzających wątek.
    Czy ma ktoś jakiś profil obiektywu do lightrooma?

Niestety w Polsce trudno z dostępnością używek, a ebay-u nie ogarniam
    D800/Sigma 50mm 1,4 / Nikkor 35 1,8 /Tokina 11-16 2,8 / Tami 90 2,8/ Ciamciang 8mm / Sb900/ Tamron 24-70

Domyślnie

Dodam jeszcze, że będąc na Twoim miejscu zdecydowanie dopłaciłbym i wybrał Sigmę 12-24 wersję II zamiast tej Tokiny. Będzie Ci działać zarówno na DX jak i FX. Minusem jest światło 4.5-5.6 plusem fantastyczny zakres, zwłaszcza na FX. Ale wybór należy do Ciebie...
    D80+MBD80 l N18-70 l N70-300VR l N85 1.8D l SB800 l Lowepro SS200AW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oge Zobacz posta
    I tu moja ogromna prośba - czy ktoś z obecnych was ma w/w szkło i pełnoklatkowy korpus?
    Mógłby wykonać kilka kadrów na 15-16 mm ze światłem 2,8 i innymi przysłonami.
    Przecież cytowany przez Ciebie Rockwell właśnie takie także sample tam umieścił, na co Ci kolejne?
    Szkło jest w pełi użyteczne w zakresie 15-16 na FX, fakt powszechnie znany.

Co do reszty - nie słyszałem, żeby ktokolwiek narzekał po kupieniu Tokiny 11-16/2.8. Osobiście znam jednego kolegę, który ją ma i się zachwyca.

Rozważ nową wersję, ma własny cichy silnik.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Sigma niestety odpada - stanowczo za ciemna.

Natomiast nie stać mnie będzie na nową Tokine - już zakup starszej wersji spowoduje opóźnienie w zakupie FF, choć z tym zakupem mi się nie śpieszy.
    Natomiast ogromnie się "napaliłem" na 11-16 - też czytałem dużo pochlebnych opinii.
    Nie wiem ile nowa wersja będzie droższa - jeśli 200-300 zł (co jest mało realne ) jeszcze może bym sobie na nią pozwolił. Silnik nie jest mi potrzebny, wystarczy śrubokręt; natomiast lepsze powłoki są kuszące.
    Wszystko niestety jak już wspominałem rozchodzi się o cenę.

Sample Kena są bardzo malutkie, wiem iż poglądowo wystarczą by widzieć że jest na 15-16mm pokrycie pełnej klatki.
    Ciekawi mnie winieta z filtrem slim i bez niego, jakość obrazu, zniekształcenia itp...
    I nie wiem jak jest z tą gwarancją przy zakupie w UK lub Czechach.

Domyślnie

Zależy do czego będziesz używać, bo jeżeli do architektury i pejzażu to za ciemna nie będzie, a zakres jest bajeczny tak jak napisał Pierre. Natomiast jeżeli będziesz używać tego do wnętrz to faktycznie odpada. Sam miałem S10-20/4-5,6 - sporo osób pisało, że obiektyw ciemny, ale mi to nie przeszkadzało i jak na moje zastosowania była idealna dopóki nie przeszedłem na FX. Wymieniłem ją na S15-30/3,5-4,5 i mogę powiedzieć to samo co o 10-20 - super szkło, stosunek cena/jakość - 10/10.
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

wiem iż poglądowo wystarczą by widzieć że jest na 15-16mm pokrycie pełnej klatki.
    Ciekawi mnie winieta z filtrem slim i bez niego, jakość obrazu, zniekształcenia itp...
    Niepotrzebnie dzielisz włos na czworo.

Wybór jest prosty:
    - potrzebujesz szkło bez kompromisów, którego zadaniem jest "szeroko i jasno", to bierzesz Tokinę 11-16/2.8
    - godzisz się na kompromisy, bo chcesz szkło "tylko szeroko" - rozważasz też Sigmę (10-20, jedną z dwóch)
    - ewentualnie Nikkor 10-24, też fajny.

Co do pełnoklatkowej Sigmy 12-24 się nie wypowiem, bo jej nie znam, ja wolałem zaufać Nikkorowi 14-24/2.8 w myśl zasady, że wolą mieć "jasno i pewnie".
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.

Domyślnie

Najważniejsze dla mnie jest światło, do krajobrazów zawszę mogę domknąć a 2,8 w reporterce, we wnętrzach będzie dawało duże możliwości.

Już godzę się na kastracje ogniskowej na FF.
    Obecnie najszerszym obiektywem nie licząc Samyanga 8mm był Tamron 17-50mm,
    więc Tokina na DX 11mm a na FX 16mm to i tam będzie dla mnie bardzo szeroko.

Szkło już wybrałem i raczej nic innego nie wchodzi w grę ale dzięki za różne alternatyw, nad sigmą się przez chwilkę zastanawiałem - ale jednak dla mnie za ciemna.

Nikkor 14-24/2.8 - o nim śnię, zero kompromisów, ale nie na moją kieszeń. Może kiedyś

Domyślnie

Nikkor 14-24/2.8 - o nim śnię, zero kompromisów, ale nie na moją kieszeń. Może kiedyś
    Nowa Tokina 11-16 - 2700 zł
    Używany Nikkor 14-24 - 3500 zł

Przestań śnić, obudź się, do roboty, i się rozglądaj za okazją

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów