Zastanawiam się nad zakupem Tokiny 11-16, w sumie decyzja już zapadła.
W związku z tym mam do forumowej rodziny kilka pytań, jeśli ktoś mógłby się podzielić ze mną swoimi spostrzeżeniami byłbym wdzięczny. Przeszperałem trochę wątków na forum, często umieszczone linki do plików wygasły.
Obecnie będę używał jej z D300s, zapewne po przejściu na FF - może w tym roku - po "sezonie ogórkowym" będę chciał zostawić ów Tokinę do FF.
Wiem że to szkło DX ale ponoć dobrze działa (mam na myśl 15 - 16mm) na FF co potwierdza Ken Rockwell na
http://www.kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm#perf
ostra i w pełni użyteczna stałka 16mm ze światłem 2,8 na FF - miodzio
w ostateczności zawszę mogę używać trybu DX w body.
I tu moja ogromna prośba - czy ktoś z obecnych was ma w/w szkło i pełnoklatkowy korpus?
Mógłby wykonać kilka kadrów na 15-16 mm ze światłem 2,8 i innymi przysłonami.
Czy w LR4 można łatwo usunąć aberracje?
Jak jest z gwarancją? ile ona trwa, mam na myśli zakup w kraju UE, czy też będą takie same warunki jak w PL.
Na allegro używek brak, na ebayu jakieś są i nówki dużo tańsze niż w PL ale jakoś boję się tym kanałem kupować.
Szukam w miarę najtańszej opcji ale rozsądnej ( na każdy taki zakup muszę długo odkładać pieniążki) - bo w obecnych czasach dać się oszukać nie trudno - więc lepiej dołożyć stówę i spać spokojnie.
Na allegro jest kilka nówek najtaniej w Polsce - ale uzyszkodnik - tzn. jego sklep w Warszawie słynie bardzo złą opinią - dzięki wątkom na jego temat zamierzam ten sklep ominąć z daleka.
Czy macie jakieś uwagi na co zwracać uwagę kupując to szkło, czy jest rozbieżność jakościowa?
Jeśli znajda się osoby które poświecą kilka chwil aby coś skrobnąć w tym wątku będę miał jeszcze kilka drobnych pytań i dozgonną wdzięczność.
pozdrawiam Oge.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami