Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie V Katyński Marsz Cieni - Warszawa 15 kwietnia 2012

W ciszy i skupieniu ulicami Warszawy przeszedł V Katyński Marsz Cieni. Członkowie grup rekonstrukcyjnych i warszawiacy oddali hołd polskim żołnierzom, policjantom i duchownym – ofiarom Zbrodni Katyńskiej przeprowadzonej przez NKWD w 1940 r.

Ideą marszu było uczczenie pamięci oficerów Wojska Polskiego, Korpusu Ochrony Pogranicza, Policji Państwowej oraz kapelanów wojskowych różnych wyznań, którzy zostali zamordowani na polecenie władz Związku Sowieckiego w kwietniu 1940 r. w Katyniu, Charkowie, Miednoje, Twerze i Bykowni. Marsz ma na celu również upamiętnienie 1,5 mln Polaków wywiezionych na Wschód, gdzie wielu z nich umarło w obozach pracy. Uczestnicy marszu złożyli także hołd ofiarom tragedii smoleńskiej sprzed dwóch lat.

Trasa marszu wiodła od Muzeum Wojska Polskiego w Al. Jerozolimskich przez Nowy Świat, Krakowskie Przedmieście, Plac Zamkowy, ul. Długą, Plac Krasińskich do Pomnika Poległym i Pomordowanym na Wschodzie przy ul. Muranowskiej.

Organizatorami V Katyńskiego Marszu Cieni były: Instytut Pamięci Narodowej i Stowarzyszenie Grupa Historyczna „Zgrupowanie Radosław”. Patronat honorowy nad marszem sprawował Komitet Katyński, Stowarzyszenie Rodzina Katyńska w Warszawie oraz Fundacja Golgota Wschodu.

Zdjęcia 1-5 zostały wykonane na Placu Krasińskich przy Pomniku Bohaterów Powstania Warszawskiego, 6-12 pod Pomnikiem Poległym i Pomordowanym na Wschodzie.

Domyślnie

Podoba mi się jak pokazałeś to wydarzenie.
    Widać powagę jak powinna towarzyszyć upamiętnianiu tragedii.
    W przypadku zbrodni, nie mają znaczenia poglądy.

Domyślnie

Bardzo dobrze pokazane i wydarzenie, i klimat...
    pozdrowienia!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tbogdanowicz Zobacz posta
    Podoba mi się jak pokazałeś to wydarzenie.
    Widać powagę jak powinna towarzyszyć upamiętnianiu tragedii.
    W przypadku zbrodni, nie mają znaczenia poglądy.
    Ja się cieszę, że pamięć o Katyniu na powrót staje się czymś narodowym a nie (jedno)partyjnym.
    Dziękuję twórcom wydarzenia i fotografowi, moim zdaniem dobrze dopasował środki artystyczne do tematu.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

4 autentyk

X-T2 | 35/2 | 50/2 | ETRSi | 75/2.8
    radek.art.pl / facebook

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

jako autentyk masz na myśli chyba "5" ??? Autor niestety nie zastosował się do tradycji forum i numeruje zdjęcia POD , a nie NAD ...

% faktycznie robi wrażenie, a ogólnie podoba mi się unikanie akcentów nowoczesności. Odruchowo oglądając serię zastanawiałem się, czy to fotografie z naszych czasów i szukałem usilnie dowodów (np. samochody, ubrania ludzi). A to świadczy o bardzo dobrze wykonanej robocie reporterskiej.

Na mnie wrażenie robią 5 (za autentyczność i ujęcie z dołu) oraz 7 (za małego chłopca patrzącego się na scenę).

Domyślnie

bardzo dobra robota.
    wybór obróbki sepiowej świetnie współgra z tematem.
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Domyślnie

Gratulacje! Bardzo dobre kadry i odpowiednia tonacja.
    PS Przyznam, że jak zdjęcia zaczynały się ładować, to w pierwszej chwili pomyślałem, że to kolejne zdjęcia, które mają zyskać (stracić) na wartości dzięki sepiowej tonacji... jakże miło się pomyliłem.

Domyślnie

Z 4 i 5 wybrałabym 4;
    z 8 i 9 wybrałabym 9;
    z 10 i 11 wybrałabym 11.
    Tak jak jest, jest nieco zdublowanych scen/sytuacji.

"Duble" znacznie łatwiej widzi się u kogoś, w swoim materiale gorzej...

PS Jaki jest limit zdjęć w jednym wątku?
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Bardzo dobre zdjęcia, świetna obróbka i dojrzałe podejście do tematu. Szczerze gratuluję!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów