Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie Domowa fotografia produktowa małych przedmiotów

Hej,
    Chciałbym się Was poradzić. Chodzi o sprzęt do domowego studia przeznaczonego do fotografii produktowej. Wiem, że na forum było już kilka wątków o tej tematyce. Wszystkie przeczytałem i na ich podstawie wybrałem kilka elementów. Chciałbym jednak poznać Waszą opinię.

Może jeszcze tytułem wstępu do czego chciałbym to wykorzystać:
    Fotografia głównie niewielkich przedmiotów jak puszka coli, karty do gry.
    Fotografia całkiem małych przedmiotów jak np. kostka do gry
    Ewentualnie jakieś nieduże kompozycje jak np. butelka wódki i kilka szklanek
    Mój pies (owczarek niem) na białym tle

Dysponuję niewielkim pomieszczeniem (16m2), jednak umeblowanym, więc do dyspozycji mam około 10m2.

Sprzęt jaki posiadam to:
    Nikon D90
    Nikkor 50 f1.8
    Lamba błyskowa Nissin Di622
    statyw Velbon Sherpa 600R
    kilka kartonowych teł (takich ze sklepu dla plastyków – nie wiem jaki to format, największy jaki był wziąłem)

Do tego chciałbym dokupić:

2x lampa Quantuum PT-200
    2x statyw Quantuum AIR 260 cm
    2x softbox 60x60
    Namiot bezcieniowy 75x75 lub 100x100

I teraz moje pytania:
    Czy tak dobrany sprzęt sprawdzi się w takim pomieszczeniu, czy może warto coś wymienić?
    Nie wiem jak z tym namiotem bo z Waszych opinii wynika, że nie jest to element konieczny. Z moich obserwacji natomiast wynika, że może to być wygodne rozwiązanie. Tylko tak przypuszczam bo nigdy nie miałem do czynienia z takim namiotem.

I jeszcze jedno. Co mogę dokupić do tego obiektywu, żeby robić zdjęcia tym najmniejszym przedmiotom. Możecie coś poradzić?

Na całość chciałbym wydać niewiele więcej niż 1000 zł. Ten sprzęt, który wybrałem będzie kosztował koło 1300 zł i taka kwota jest w miarę odpowiednia. Nie liczę w niej tego dodatku do obiektywu (jakieś pierścienie czy coś).

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Domyślnie

ja robiłem podobnym sprzętem, w namiocie bezcieniowym, wychodzi bardzo fajnie, tylko te lampy nawet na minimum na ISO 200 i małych przysłonach są za jasne, dokupiłem żarówki światła ciągłego i bardzo ok efekt był, do małych rzeczy kup jeszcze pierścienie - makro i odwrotnego mocowania, jakiś kombinacji z tym oświetleniem dużych nie da się robić ale równomiernie oświetlone przedmioty spokojnie zrobisz
    F50; F80; S3 Pro; D90; 28 2,8; 50 1,4; 50 1,8; 18-55 VRII, 17-55 2,8; 24-120 2,5-5,6D; 35-105 3,5-4,5; AF 80-200 2,8; SB-900; YN-460, Franka Solida III, Bronka S2A, Fuji GA645Zi, Mamiya 7II

Domyślnie

Hej, dzięki za odpowiedź. Z tymi pierścieniami to wiem, ale co moglibyście polecić konkretnie do moich potrzeb jeśli chodzi o pierścienie. Nie mam doświadczenia w tej dziedzinie, czytałem co nieco, ale jednak rady praktyków będą chyba najcenniejsze.

Domyślnie

Pierścienie kupujesz zwykle w komplecie, 3 sztuki o różnej grubości. Możesz je łączyć dowolnie, dzięki temu możesz uzyskać różną skalę odwzorowania. Najlepsze produkuje chyba kenko, ale są drogie. Można kupić dość tanie pierścienie z przeniesieniem automatyki, są wersje economo (plastiki) i zwykłe (metal). Lepsze metal, droższe trochę.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Dzięki.

Znalazłem coś takiego http://www.cyfrowe.pl/aparaty/delta-...ersja-eco.html

Są też inne ale droższe. Cena tych jest przyzwoita.
    Mam nadzieję, że taki sprzęt poszerzy moje możliwości i zoptymalizuje pracę.

Gdyby ktoś jeszcze miał jakieś uwagi to będę wdzięczny. Zakupy zamierzam zrobić dopiero po świętach, więc jeszcze będę studiował temat

Domyślnie

To właśnie są te plastikowe. Przy cięższym obiektywie mogą powodować problemy, brak styku. Do sporadycznej zabawy wystarczy, ale przy większych rzeczach lepiej mieć więcej pewności.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

No dobrze, ale jak na przykład weźmiemy, że lepsze pierścienie (kenko) to wydatek kilkuset złotych (700-1000) to może w ogóle lepiej zainwestować takie pieniądze w odpowiedni obiektyw macro jakiś używany nawet? Nie wiem, ciężko jest mi to ocenić, ale przeglądając oferty allegro znalazłem tam kilka obiektywów w cenie do 1000zł. Co o tym myślicie? I jeśli taka inwestycja miałaby sens to jaki obiektyw najlepiej wybrać?

Domyślnie

ja bym brała obiektyw nie pierścienie... zawsze to mniej "kombinowana" opcja optyczna. Najlepiej coś dłuższego niż ta 50 mm i z macro
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista o pieniądze, a geniusz o światło...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez digitaltee Zobacz posta
    ja bym brała obiektyw nie pierścienie... zawsze to mniej "kombinowana" opcja optyczna. .
    Pierścienie nic w optyce nie zmieniają. Obiektywy macro mają mozna powiedzieć pierścienie już w siebie wbudowane, bo mają długi wyciąg. Oczywiście szkła macro są obliczane na małą odległość, więc lepiej rysują, ale idzie na nich dostać skalę odwzorowania 1:1 (najczęsciej, wyjątkowo 1:2 albo 2:1). Czasami to mało i tak dokupije sie do nich pierścienie. Stara 50/1.8 była polecana jako całkiem niezłe szkło do pierścieni i na wyciąg (miech).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jeśli chodzi o lampy PT 200, warto się zastanowić nad zestawem SQ-201. Cenowo wyjdzie ci podobnie, a na dodatek masz torbę na graty.

Jedyny problem z zestawem polega na niemożliwości jego konfiguracji - w zestawie są dwa mniejsze statywy i parasolki (transparentna + srebrna). Za to całość daje się łatwo spakować.

Chociaż można by pogadać z gośćmi z Multifoto (tam kupowałem swój zestaw), może poszliby na zmianę konfiguracji...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów