Hej,
Chciałbym się Was poradzić. Chodzi o sprzęt do domowego studia przeznaczonego do fotografii produktowej. Wiem, że na forum było już kilka wątków o tej tematyce. Wszystkie przeczytałem i na ich podstawie wybrałem kilka elementów. Chciałbym jednak poznać Waszą opinię.
Może jeszcze tytułem wstępu do czego chciałbym to wykorzystać:
Fotografia głównie niewielkich przedmiotów jak puszka coli, karty do gry.
Fotografia całkiem małych przedmiotów jak np. kostka do gry
Ewentualnie jakieś nieduże kompozycje jak np. butelka wódki i kilka szklanek
Mój pies (owczarek niem) na białym tle
Dysponuję niewielkim pomieszczeniem (16m2), jednak umeblowanym, więc do dyspozycji mam około 10m2.
Sprzęt jaki posiadam to:
Nikon D90
Nikkor 50 f1.8
Lamba błyskowa Nissin Di622
statyw Velbon Sherpa 600R
kilka kartonowych teł (takich ze sklepu dla plastyków – nie wiem jaki to format, największy jaki był wziąłem)
Do tego chciałbym dokupić:
2x lampa Quantuum PT-200
2x statyw Quantuum AIR 260 cm
2x softbox 60x60
Namiot bezcieniowy 75x75 lub 100x100
I teraz moje pytania:
Czy tak dobrany sprzęt sprawdzi się w takim pomieszczeniu, czy może warto coś wymienić?
Nie wiem jak z tym namiotem bo z Waszych opinii wynika, że nie jest to element konieczny. Z moich obserwacji natomiast wynika, że może to być wygodne rozwiązanie. Tylko tak przypuszczam bo nigdy nie miałem do czynienia z takim namiotem.
I jeszcze jedno. Co mogę dokupić do tego obiektywu, żeby robić zdjęcia tym najmniejszym przedmiotom. Możecie coś poradzić?
Na całość chciałbym wydać niewiele więcej niż 1000 zł. Ten sprzęt, który wybrałem będzie kosztował koło 1300 zł i taka kwota jest w miarę odpowiednia. Nie liczę w niej tego dodatku do obiektywu (jakieś pierścienie czy coś).
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami