Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Domyślnie Filtr polaryzacyjny Marumi - którą wersję wybrać?

Witam!

Zamierzam zakupić filtr polaryzacyjny Marumi. Waham się między modelem DHG Super Circular P.L.D, a DHG Circular P.L.D "slim". Z moich wstępnie uzyskanych informacji wynika, że model "super" w porównaniu do "slim-a" posiada o 2 powłoki ochronne więcej. Nie jestem jednak pewien tych informacji.

Dodatkowo ofercie Marumi znalazłem jeszcze filtry: C-P.L, Water Proof Coat CIRCULAR-P.L oraz MC C-P.L.

Jeśli ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi różnicę pomiędzy tymi wszystkimi rodzajami filtrów to będę bardzo wdzięczny.

z góry dziękuję za pomoc

Domyślnie

właściwie to na stronie marumi masz wszystko opisane
    http://marumi-foto.pl/

jeśli chodzi o praktyczne różnice w wyborze między "slimem" a standardowym filtrem, to dla mnie sprowadzają się do tego, że wybieram "slim" jeśli ten grubszy winietuje (czyli niestety w większości przypadków, przy stosowanych przeze mnie obiektywach)

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Slim to rodzaj cienkiej obudowy, ramki filtra, często pozbawiony gwinu zewnętrznego co utrudnia założenie dekielka (B+W dokłada takie specjalne dekielki, które natychmiast się gubią ).
    "Zwykłe" filtry mają nieco grubszy pierścień, ale winietowaniem na szerokim kącie się nie przejmuj, bo polara na takim szkle w zasadzie się nie używa.
    Co do samego filtra, najlepszy będzie ten, który ma największą ilość powłok.

Domyślnie

Stoję przed podobnym wyborem, więc odgrzeję temat - jaki obecnie polar Marumi warto brać (śr.77mm) ?
    Byłam pewna, że do wyboru mam aż 2 modele - gruby i chudszy... ale w trakcie szperania w sieci wyszło jak zawsze - pomieszanie z poplątaniem... Wszystkie mają jakieś cudowne powłoki i mega bajery Czytałam dane techniczne na stronie Marumi, ale wiecie, blondynka No i pytanie, jak to się ma w praktyce. Jak jest z czyszczeniem, z ogólnym użytkowaniem...?
    Pomożecie?

Btw, gdzie warto kupić?
    Z góry dzięki!

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Powłoki są ważne dla każdego filtra, co do grubości w przypadku filtra polaryzacyjnego, to praktycznie nie ma ciśnienia na slim.
    Ważne żeby miał gwint zewnętrzny, co umożliwia założenie dekielka ( B+W w wersji slim nie mają takiego gwintu i dokładają do nich taką gumową zaślepkę, która gubi się natychmiast po zakupie ).
    Co do polara w wersji slim, to jak pisałem wcześniej nie należy mieć ciśnienia na zakup takiego filtra; filtrów polaryzacyjnych w zasadzie nie używa się na szerokim kącie, więc winietowanie nie wchodzi w grę.
    Skoro pytasz o 77mm, to sądzę że potrzebujesz na szkło wyższej klasy; więc raczej B+W niż Marumi. Nie twierdzę, że Marumi jest złe, wręcz przeciwnie, ale B+W jest lepsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Co do polara w wersji slim, to jak pisałem wcześniej nie należy mieć ciśnienia na zakup takiego filtra; filtrów polaryzacyjnych w zasadzie nie używa się na szerokim kącie, więc winietowanie nie wchodzi w grę.
    Skoro pytasz o 77mm, to sądzę że potrzebujesz na szkło wyższej klasy; więc raczej B+W niż Marumi. Nie twierdzę, że Marumi jest złe, wręcz przeciwnie, ale B+W jest lepsze
    Filtr miałby pracować głównie na 24-70mm, a to już jest szeroko.
    Czy różnica między markami jest aż tak wyraźna, by warto było dopłacać te 100-200zł albo i więcej zł? Cena dobrego Marumi sama w sobie jest już z kosmosu...

Domyślnie

Możesz spokojnie kupić Marumi DHG, bez Super.

Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 09-04-2013 o 10:01

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Mariusz, wielkie dzięki za sample! Różnica wyraźna

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

24mm to jest szeroko, ale nie aż tak, wienietowania nie będzie. W przypadku UWA trzeba dodatkowo uniknać błędu wyniakającego z kąta polaryzacji (tutaj więcej na ten temat http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2521084).
    Wracając do samego filtra - polar to kanapka: szkło/klej/folia/klej/szkło wszstkie te elementy muszą być wysokiej jakości, a to jak wiadomo kosztuje.
    Osobiście stosuję taka zasadę, że na mniejsze średnice kupuję Marumi, na 77mm B+W. W takiej sytuacji nie podam Ci sampli z tego samego szkła z zastosowaniem Marumi i B+W, a mieszanie Tamrona z Nikorem, też nic nie wniesie. Z moich obserwacji wynika, że B+W polaryzuje bardziej "twardo", z Marummi jest trochę bardziej "miękki", ale nie mam porównania dla tego samego szkła ( widziałem gdzieś takie na forum ).

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów