Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Nikon D300 AWARIA Zawiesił się ????

Witam,
    Do całego zdarzenie doszło wczoraj, Korzystając z ładnej pogody udałem się na wycieczkę.
    Robiąc zdjęcie dostrzegłem potrzebę zmiany obiektywu z 50mm 1.8 na szerszy kont z uwagi na widok.
    I się stało aparat się zawiesił wyświetlał wszystko na monitorze górnym nie reagował na żadne guziki, pojawił się znak wyładowanej baterii. Pomyślałem więc że szkoda wysiadła bateria naładuje ja w domu i będzie ok.
    Niestety, W domu aparat po wyjęciu baterii nie wstaje nie reaguje na włażenie innej baterii. W wizjerze widoczne jest przyciemnienie na monitorku który wyświetla informacje, oraz kilka punktów autofocus i symbol rozładowanej baterii, gdy włoży się baterie, mrugają raz na ok 5 sekund.
    Szukając w Internecie spotkałem się z tzn. Dead battery Syndrome, link do opisu awarii
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=26537844
    Poczyniłem wszystkie kroki opisane. Przeczyściłem styki od obiektywu w aparacie i na obiektywach, oraz styki baterii niestety nic.
    Podłączałem aparat przez usb do kompa nie widzi go.
    Aparat wydaje się być głęboko zawieszony próbowałem go resetować klawiszami z zielonymi kropkami i nic.
    Prawdopodobnie system pootrzymuje się w stanie zawieszanie na baterii wewnętrznej odpowiedzialnej za zapamiętanie godziny daty itp. Czy można go zresetować w inny sposób. Zostawiłem go na noc bez baterii ale nic się nie zmieniło wizjer jest pociemniały a aparat nie reaguje.
    A jeżeli nie to gdzie mogę go tanio naprawić jestem studentem i nie stać mnie na jakieś super drogie naprawy, a o serwisie nikona nasłuchałem się już wiele aparat jest 2008 Nie ma gwarancji.
    Może ktoś coś poradzi pomoże jestem z Łodzi

Domyślnie

Dawniej mozna bylo zrobic deep reset wyjmujac baterie zegara na dlugi czas.
    Niestety w ramach usprawnien, juz od D200 ta bateria jest gdzies wlutowana bez dostepu.

Pytanie pomocnicze - czy masz tylko jedna baterie ?
    Bo to moze po prostu bateria padla/buntuje sie ?

Aa widze, ze masz druga baterie.
    To mi jakos pachnie serwisem ...
    Ostatnio edytowane przez Nikomat ; 26-03-2012 o 12:27
    Smiena 8, a kiedys potem Nikomat FTn - moj pierwszy Nikon :^) Potem to juz tylko Epson PhotoPC ...
    Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów - Stanisław Lem

Domyślnie

Chym, nie dobrze.
    Miałem d100 chyba 10 lat i można nim był gwoździe wpijać wypadł mi z autobusu po wszystkich schodach na ulice i chodziło. A ten zmiana obiektywu i kaplica bez uderzenia, wody czy czegoś tam.
    GDZIE TANIO I DOBRZEZ SERWISOWAĆ APARAT PO GWARANCJI POMOCY
    MOŻE KTOŚ MA JESZCZE JAKIŚ POMYSŁ

No nie tego d100 to mniałem 6 lat
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-03-2012 o 14:26

Domyślnie

1. Posty możesz edytować.
    2. Serwis Nikon PL za 30 zł wykona Ci ekspertyzę sprzętu. Znając usterkę i koszty będziesz mógł zadecydować co dalej.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

A czy ktoś ma doświadczenia z servisem Tech-Foto na Jarosława Dąbrowskiego 20 Warszawa

Domyślnie

Znajomy miał podobny problem z d300 i muszę Cię zmartwić bo pare setek go to kosztowało, wymiana zasilacza z tego co pamiętam. Jeśli szukasz jakiegoś dobrego serwisu w Warszawie zapytaj tu www.naprawaaparatow.pl lub tu www.elektrooptyka.pl

Domyślnie

Rozumiem, ze przed wymiana obiektywu wylaczyles aparat?
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Nie trzeba wyłączać.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Trzeba trzeba, bez wyłączania można ubić aparat.
    Mi padł D70s przy zmianie obiektywu, trzeba było wymienić bezpiecznik SMD na płycie zasilania.

Domyślnie

W instrukcji jest wyraźnie opisane, że przed założeniem obiektywu aparat trzeba wyłączyć. (przynajmniej w tej od D80)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów