Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Ania, plener

Oszczędny w słowach Awatar mac87
    Miasto
    ok. Nysy, Grodkowa

Domyślnie Ania, plener

Jest to moja pierwsza sesja wykonana z zaangażowaniem (z jakim skutkiem to sie chcę od Was dowiedzieć )
    Proszę o rady co robię źle. Kajam się za uciętą dłoń i noge.
    D90 18-105 priorytet przysłony, pomiar matrycowy, ostrzone punktowo
    Modelka: moja dziewczyna Ania, ostatnie zdjecia w tej fryzurze

1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    D90 / 18-105 / Blenda F&V

Miasto
    ok. Nysy, Grodkowa

Domyślnie

Nie moge już edytować, sorry za rozmiar zdjęć, ale coś sie skwasiło bo tylko 1wsze ma 800x530

Domyślnie

jeśli pochwalić za coś z całej tej serii, to jedynie 10-tka wg. mojej oceny, widać, lekkie przymuszenie do sesji po minie modelki. Nie podobają mi się cięcia na pozostałych kadrach.
    D700 | N18-35 | N50 | N85 | SB900

Domyślnie

modelka wygląda na zbyt spiętą. Cięcia do poprawki, kadry również choć tragedii nie ma.
    Weź dziewczyne na spacer, rozśmiesz ją czymś i wtedy strzelaj zdjęcia. Sesja wyjdzie bardziej naturalnie i będzie z korzyścią dla was obojga.
    Calkiem niezly aparat, takie sobie szkła, marne umiejętności i niewiele czasu...

Miasto
    ok. Nysy, Grodkowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szumer Zobacz posta
    Nie podobają mi się cięcia na pozostałych kadrach.
    Cytat Zamieszczone przez aikidudi Zobacz posta
    Cięcia do poprawki, kadry również choć tragedii nie ma.
    O co chodzi z tymi cięciami bo nie rozumiem
    Z tymi kadrami chodzi o to, że za wąsko czy co?
    Wskazówki, wskazówki bo to sie przyda na przyszłość.

Domyślnie

Jeśli chodzi o cięcia to pewnie na 2 i 6 dość śmiało amputowałeś najpierw stopę potem palce. Może jednak niech się wypowie autor wpisu.
    DX|FX|kilka szkiełek|SB600 i Yungnuo
    http://blog.foto-radom.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mac87 Zobacz posta
    O co chodzi z tymi cięciami bo nie rozumiem
    Z tymi kadrami chodzi o to, że za wąsko czy co?
    Wskazówki, wskazówki bo to sie przyda na przyszłość.
    Więc tak:

1. ciasno skadrowana i dziewczyna gdzies patrzy w dal a tej dali nie widać Przy takim wąskim kadrowaniu wolałbym by modelka patrzyła w obiektyw i nie taka zła/spięta.
    2. Też niedbały kadr. Z prawej masz niepotrzebną przestrzeń a z lewej amputowałeś stopy. Zdjęcie było biezłe gdybys obrócił modelkę kolanami do obiektywu i patrząca bliżej krawędzi zdjęcia.
    3. Jedno z najlepszych w tym secie. Obróbka mi jednak nie leży i światło płaskie.
    4. Mina + drzewo wyrastające z głowy. Gdyby oparła się plecami o prawy bok (patrzac od twojej strony) to zdjęcie by zyskało o ile przesunął bys drzewo bardziej w lewo.
    5. Spojrzenie(strona) + ostrość chyba trochę zeszła + obróbka (kolory)
    6. Byłaby niezła gdybys wiecej oddechu dał z lewej i nie obcinał palców. To jest ta 2 z lepszych.
    7. Kadr spoko, ale modelka mogłaby popatrzeć może gdzie indziej? Może w obiektyw? może w liście które mogła by trzymać w rękach? up to you
    8. jest średnia tylko to spojrzenie i obróbka.
    9. tez jak na ta sesje nie jest zła. Ogólnie musisz popracowac na pozowaniem modelki.
    10. Obciąłeś głowe i brodę. Gdybyś brodę zostawił to zdjęcie byłoby najlepsze z ty tutaj przedstawionych.

Reasumując:
    Sam lubie wąskie kadry i eksperymentuje z obróbką i czasem też błądzę ale uważam że najlepsze sa zdjęcia które jak najbardziej przedstawiają naturalną kolorystykę lub ewentualnie czb. Wiadomo, że można poświrować z innymi kolorami, ale trzeba patrzeć na kolor m.in. skóry. Co do kadrów, z cięciami trzeba uważać bo po 1 nie wyglądają ładnie a po 2 jesli robi się to nieświadomie(nieuzasadnione cięcie) to jest to po prostu błąd.
    Pracuj z modelką i jak mi to ktoś kiedys poradził jeśli nie wiesz jak skadrować to zrób przy jednej pozie zdjęcia z różnych ujęć tak by ś mógł wybrac najlepsze wg ciebie/was.
    Powodzenia
    Calkiem niezly aparat, takie sobie szkła, marne umiejętności i niewiele czasu...

Domyślnie

Mnie najbardziej razi sztuczna mina modelki.
    D750, N50/1.8G, N35/2.0D, N70-200 VRII, SB-900 /.................... Sony A7II, S28/2.0, Zeiss 55/1.8, Helios 44 ....................... / EIZO CS240.

http://www.warszawa-fotograf.pl/

Miasto
    ok. Nysy, Grodkowa

Domyślnie

Dziekuje za naprawde obszerne wskazówki !!
    Ogólnie ciężko mi było wyciągnąć z tych zdjęć kolory, za bardzo naświetlone były zdjęcia tudież widać to po twarzy.
    Dużo obciętych kończyn to chyba wina tego, że nie widzę 100% kadru w wizjerze i muszę sie nauczyć widzieć co zostanie zarejestrowane przez matryce.

Domyślnie

Lepiej sobie zostawić więcej miejsca - potem można zawsze przyciąć jak za dużo zostaje.
    D750, N50/1.8G, N35/2.0D, N70-200 VRII, SB-900 /.................... Sony A7II, S28/2.0, Zeiss 55/1.8, Helios 44 ....................... / EIZO CS240.

http://www.warszawa-fotograf.pl/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów