Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie D300 i nieostry obraz w wizjerze (Nikon serwis to patalachy)

Zanim naprawde sie wkur... i narobie dymu, ostatnimi resztkami sil zapytam Was na forum:

Zdechl mi mechanizm naciagu lustra w moim D300. Postanowilem wyslac go do serwisu Nikona (tak, tak). Pomijam juz fakt kosztow naprawy (1100 zl, z czego 500 zl to robocizna a ponad 200 zl gumy). Aparat w koncu przyszedl. Wczoraj odebralem paczke, ale dopiero dzisiaj wzialem aparat do rak. Mialem zrobic zdjecia produktow. Zapinam obiektyw (nawet nie pisze jaki, bo jak sie pozniej okaze sprawdzilem wszystkie). Ustawienia takie jak zawsze. Ustawiam ostrosc i... co jest?! W wizjerze totalnie nieostro. Ok, pewnie grzebali pokretlem przy wizjerze.
    ...................
    ..................
    .................
    Minela dobra godzina, a wizjerze dalej to samo. Zmiana obiektywu nic nie daje, krece dioptriami tez. AF lapie, zdjecie kosa, a w wizjerze mydlo. LiveView na monitorze git, zdjecie tez, a w wizjerze shit.
    Pomyslalem sobie, ze moze mam nagle niesamowita wade wzroku, skoro dwa tygodnie temu bylo ok, a teraz nic nie widze. Wzialem wiec starego D80 i sprawdzilem. No i co? Oczywiscie wszystko w porzadku.
    Wniosek? Oddalem sprzet do naprawy, a serwisant ignorant i patalach nawet nie sprawdzil JEDNEGO ZDJECIA w wizjerze? Czy oni powariowali?! Na fakturze mialem "regulacja AF" i to ma byc to? Nosz ****...
    Dzisiaj jest wazny mecz w TBL, a ja bede robil zdjecia na czuja. Co moze byc nie tak? Czy moze to byc moja wina (wzroku)? Obraz w tym D300 "po naprawie" sprawdzalo i regulowalo kilka osob, w tym 13- i 50-latek. Wszyscy zgodnie twierdza, ze nie jest do konca ostro. Sprawdzilem wszystkie ustawienia, mikroregulacje AF, obiektywy, statyw, MLU. Zero poprawy.
    Jesli okaze sie, ze spieprzyli sprawe, to tak tego nie zostawie. "Regulacja AF w cenie naprawy" psia jego mac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Wniosek? Oddalem sprzet do naprawy, a serwisant ignorant i patalach nawet nie sprawdzil JEDNEGO ZDJECIA w wizjerze?
    A może wniosek: mogło się coś spitolić w transporcie?

Domyślnie

Daruj sobie takie uwagi. Patalachy i tyle. Nie zamierzam zwalac winy na transport czy inne czynniki. Rozumiem, ze moze to byc moja wina lub ich. Moja nie, bo sprawdzilem wszystko. Wniosek dla mnie prosty. Czy pisalem juz, ze sa ignorantami? Za duzo bylo tych slodkich historii na ZSF w ostatnim czasie. Jacy oni cudowni, super sprawni i wyszkoleni. NASA przy nich wysiada...

Sory za moj ton odpowiedzi, ale mialem troche wiecej stycznosci z serwisem i wiem, co potrafia. W poniedzialek im nie odpuszcze.

Domyślnie

Zamiast się wkurzać, spróbuj myśleniem tego patałacha z serwisu, dojść co on mógł skrzanić, albo czego zapomniał.
    Ja stawiam na:
    - brudne lustro główne (albo źle zamontowane),
    - brudna matówka (ślad palca itp), albo zła ilość podkładek,
    - brudny wizjer, lub niedokładnie skręcony.

Spróbuj założyć odpowiednik DK17 (zapomniałem jaki jest do DX) i sprawdź.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Zamiast się wkurzać, spróbuj myśleniem tego patałacha z serwisu, dojść co on mógł skrzanić, albo czego zapomniał.
    Ja mam to tym myslec?! Za to zaplacilem 1100 zl? Za to, ze mam teraz zagadke i zamiast przygotowac sie do meczu z mistrzem Polski siedze na forum i prosze Was o pomoc?
    Patalachy, ktore NIE SPRAWDZILY ANI JEDNEGO ZDJECIA!

Przepraszam Cie za moj ton, wiem ze chcesz pomoc, ale przegieli.

Domyślnie

Daruj sobie takie uwagi. Patalachy i tyle. Nie zamierzam zwalac winy na transport czy inne czynniki.
    Skoro ty wiesz, to chyba nie ma sensu dyskutować.

Domyślnie

No można się wkurzyć
    nic...

Domyślnie

Poczekajcie chwilke, szykuje grubszy opis. Oj, w****... sie dzisiaj nieziemsko

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Skoro ty wiesz, to chyba nie ma sensu dyskutować.
    Chlopie, ja i rzesza innych uzytkownikow pracuje aparatem, a nie robi testy bateryjek. Koniowi mozesz takie rzeczy tlumaczyc, ale nie mi. Nie jestem najlepszy na swiecie, ale widze kiedy ktos zwyczajnie spierd... robote i wzial za to 1100 zl. Poczekaj na moj "grubszy" opis.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-03-2012 o 17:46

Domyślnie

Przepraszam Cie za moj ton.
    Nie przepraszaj, to nadzwyczajne dziadostwo i dyletanctwo ze strony serwisu.
    Umarły wstałby z grobu i przekleństwami rzucał, a co dopiero żywy....
    Nikon

Domyślnie

Poczekaj na moj "grubszy" opis.
    ... i caly znany Swiat zatrzasl sie w posadach...
    Ja rozumiem, ze mozna byc hm 'poruszonym' ale nie uwazasz, ze ciut przesadzasz?
    Dyletanci i w ogole najgorsi, no super ale zauwaz, ze nie myli sie tylko ten co nic nie robi... Nigdy nic nie spierdzieliles, zeby sie trzymac tematu foto, nigdy zadne zdjecie nie wyszlo Ci totalnie przeswietlone? To jedyny serwis Nikona w Polsce, przypuszczam ze robia tysiace napraw miesiecznie, moze jeszcze wiecej. Uwazam, ze nie ma sie co dziwic, jesli jakas czesc z nich bedzie zakonczona glupia wpadka. Uwazam tez, ze liczy sie to czy beda potrafili ja wziac na klate i poprawic a nie to, ze sie komus cos obsmyrknelo...

Lacze wspolczujace poklepywania po ramieniu bo wiem jak irytujace sa problemy techniczne, ale wrzuc na luz bo szkod porzadnego chlopa a zawal juz czycha za zakretem tej drogi - powiadam: "Zstap z tej drogi synu i nie krocz nia, albowiem jest to droga udreki i zatracenia".

Tekst wyslany z TapTalka, przepraszam za braki w diakrytykach, marnie sie je tutaj wklepuje...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów