Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Jaki telezoooooooom do d7k?

Witam

Posiadam w planach zakup telezoomu do mojego d7k.
    Jako że jestem początkującą osobą w temacie lustrzanek, nie wiem na jaką puszkę powinieniem zacząć zbierać i ile miałbym uzbierać.

Dodam że budżet mam ograniczony jedynie zdrowym rozsądkiem dla tego zakupu. Nie stać mnie na obiektyw za wiecej niż 5kzł ale wolałbym coś w granicach rozsądku dla zwykłego kowalskiego do przełknięcia jeszcze.

Czy możecie coś doradzić ogladałem w sieci różne obiektywy ale jaki powienienem wybrać może doradzić tylko osoba która taki obiektyw ma, miała.

Co bedzie fotografowane? - napewno zabiore go na pokazy lotnicze w radomiu, może jakieś zwierzaki, na wyprawę w góry oraz w powiedzmy codziennej fotografii np na spacerze zawodach mtb itp.

Aktualnie posiadam 18-105vr co byście doradzili?

ps.
    Co sądzicie o obiektywach lusterkowych flacon 400, falcon 800? czy nadadza się one do powyższych zastosowań?
    D7000+18-105+sb910+powerlux ve-400x2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kolarz Zobacz posta
    Witam

Jako że jestem początkującą osobą w temacie lustrzanek, nie wiem na jaką puszkę powinieniem zacząć zbierać i ile miałbym uzbierać.
    To może zacznij od D4 albo do D800? Skoro masz D7K a chcesz zbierać na inną puszkę...
    D90 + dodatkowych zabaweczek moc
    Blog

Domyślnie

Piszesz o budżecie 5k a łaszczysz się na obiektywy za mniej niż 1k. To chcesz szkło czy drugą puszkę?
    A tak żeby było troche na temat, to nikkor 70-300 vr, a jak chcesz potargać coś większego z wieeeekszym zoooomem to sigma 150-500.
    Ostatnio edytowane przez arturmsi ; 23-02-2012 o 22:12

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

[...]Dodam że budżet mam ograniczony jedynie zdrowym rozsądkiem dla tego zakupu. Nie stać mnie na obiektyw za wiecej niż 5kzł ale wolałbym coś w granicach rozsądku dla zwykłego kowalskiego do przełknięcia jeszcze.[...]
    Więc na razie nie kupuj nic. Jak już się trochę ogarniesz z fotografowaniem, będzie Ci łatwiej podjąc rozsądną decyzję.

Domyślnie

ehhh... chłopaki nie tak ostro bo nam kolega ucieknie z forum :P

kolarz - kolejno:

1. W tym roku zgodnie ze świecką tradycją pokazów w Radomiu nie będzie !!!

2. W sprawie szkieł do lotniczego foto polecam:

N 500 F4 plus konwertery 1.4 i 1.7 (ale to kilka razy 5k pln),
    N 200-400,
    N 70-200 VRII + TC III 2.0

ale to wszystko powyżej Twojego limitu.

Na początek polecałbym szczerze N 70-300 VR - przyjemne choć czasem krótkie i ciemne

Są jeszcze sigmy 150-500 i 50-500 ale ich nie miałem.

Co do foto lotniczego to odsyłam do stronki Hesji (poszukaj no i oczywiście www.spfl.pl

Domyślnie

... juz wyjaśniam piszac puszkę miałem na myśli oczywiscie obiektyw... wiec darujcie sobie uszczypliwości...

Natomiast pisząc o obiektywie lusterkowym spodziewałem się opini osoby który go posiada a nie żalu z powodu że o nim piszę. Nie napisałęm zadnej herezji chyba.

Założyłem ten topic aby się czegoś dowiedzieć, a dostałem ochrzan.

Ja narazie obiektywu nie kupuję ale chciałbym wiedzieć ile powinieniem odłożyć na taki obiektyw, fotografia tylko dla przyjemności, nie jako zródło dochodu stąd prośba o rozsądek cenowy.

Natomiast jak już zakupię sprzet nie chciałbym być niezadowolony ze złego wyboru.

Napisałem budżet poniżej 5k a to dlatego że nie znam cen konkretnych modeli jedne sa po 1200 inne 2400 inne w jeszcze innej cenie. Dlatego sugestie jaki model warty rozwazenia bardzo mile widziane ( od razu dadaje że nie wymagam przeprowadzenia kompleksowego testu sprzetu), bo chyba wystarczą 2-3 zdania. Resztę wykonam samemu.

edit: o radomiu wiem byl w zeszlym roku i jest co 2 lata na poprzednich edycjach bylem lecz w zeszlym roku noge zlamalem 2 tyg przed pokazami, i bylem zalamany z powodu nie bycia na imprezie bo jest co ogladac.

Lubię nieco się dowiedzieć zanim wydam kasę, która lekko chyba nikomu nie przychodzi, stad ten topic, zakupu dokonam jak już bedę pewien że taki obiektyw a nie inny potrzebuję.
    Ostatnio edytowane przez kolarz ; 23-02-2012 o 22:30
    D7000+18-105+sb910+powerlux ve-400x2

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Wcale nie ostro, tylko rozsądnie 5k wystarczy na używkę N70-200VR, a ten z kolei na "powiedzmy codziennej fotografii np na spacerze zawodach mtb itp." Ale przy takim body pewnie urwie rękę; N 70-300 VR to bardzo dobra propozycja wyjściowa, choć trochę ciemny itd.
    Poważnie; na poczatek polecam trochę lektury, oglądania zdjęć i exifów oraz robienia zdjęć tym co masz.

EDIT

[...]Założyłem ten topic aby się czegoś dowiedzieć, a dostałem ochrzan. [...]
    Nie dostałeś "ochrzanu", tylko dobrą radę. Nie wydawaj pieniędzy na coś o czym nie masz pojęcia, bo poprostu szkoda ciężko zarobionej kasy.
    Obietywów lustrzanych nie bierz pod uwagę.
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 23-02-2012 o 22:38

Domyślnie

... juz wyjaśniam piszac puszkę miałem na myśli oczywiscie obiektyw... wiec darujcie sobie uszczypliwości...
    puszka = body (aparat) wiec sie nie dziw takiej, a nie innej reakcji.
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

Do zastosowań o jakich wspomniałeś spokojnie nada się 70-300VR
    Mały, poręczny, duży zakres, stabilizacja i dający ładny obrazek.
    Mam i polecam.
    nic...

Domyślnie

można wypożyczyć S70-200/2.8 OS, popróbować, podpiąć TC, popróbować i wtedy coś więcej będziesz wiedział. Jak będziesz zadowolony to te 5kpln powinno starczyć na tą sigmę. Obiektyw ma niezłe opinie, szczególnie stabilizacja.
    D7000; SB - 910; N10 - 24; N18 - 200 VRII; N70 - 300 VR G IF-ED; N35 / 1.8G; N105 / 2.8 VR MICRO + podpórka + FT2

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów