Jaki polecacie? Nie bardzo się znam na filtrach. Linki mile widziane.
Szukaj
Jaki polecacie? Nie bardzo się znam na filtrach. Linki mile widziane.
Trochę tego...trochę tamtego...
Sprawdz, czy nieslim nie winietuje na szerokim.
Wez taki co sie dobrze czysci.
Nie wiem, czy beda winietowac czy nie, ale najlepiej czyszcza mi sie B+W i Marumi WPC, reszta gorzej. Nie mam jednak specjalnego rozeznania, zwykle dziedzicze filtry UV po tych, ktorzy wierza w ich boska moc![]()
Domyślam się, że chodzi o UV (?). 77mm to uniwersalne szkło i ja bym brał Heliopan (mam), lub B+W -czyli górna półka, niestety też cenowa. Jeśli chcesz taniej to Samyang (też mam, ale na mniejsze średnice). W całą resztę, która jest gdzieś pośrodku nie bawię się; a Samyang ma naprawdę dobre szkło.
D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd
Używam Hoya HD z tym szkłem. Nie winietuje i dobrze się czyści.
FX / N 16,20,35,50,60,85 N14-24, N80-200 / NEX6+Zeiss 24 1.8
Czyli np. taki http://allegro.pl/filtr-uv-77-samyan...023761682.html będzie ok? Czy jest różnica między slim, a nieslim?
Kup Hoya hmc i problem z głowy.Miałem na 24-70,mam na 70-200 i nie widzę różnicy z filtrem czy bez.Nie wydawaj 2 czy 3 stów na filtr bo to niepotrzebne.
I tutaj właśnie uprzedziłeś moje kolejne pytanieCzy jest różnica w jakości obrazka między drogimi, a tanimi filtrami. Pamiętam jak kiedyś chciałem kupić filtr do 35 1.8G w EuroAgd, oczywiście jakiś najtańszy, to sprzedawca spytał mnie czy mi nie szkoda światła 1.8 w 35 na taki filtr. O co mu chodziło?
Myślę, że 1. chciał błysnąć 2. chciał zarobićNie błysnął, mam nadzieję że też nie zarobił
Hoya HMC się mi źle czyści, mam jakiegoś skylighta HMC. HD też mam jakieś w spadku, tu jest lepiej.
Jedyne niekorzystne zjawiska jakie sam zauważyłem z jakimiś UV-kami to generowanie ekstra blików przez słabe powłoki przeciwodblaskowe.
Poza działaniem ochronnym uvki to w 99% przypadków wydłużanie sobie... nie wiem na jakie w tym sezonie lecą dziewczyny...
Skontaktuj się z nami