Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Czy to body czy to szkło...mydło

Witam wszystkich
    Mam problem, nie mam pojęcia o co chodzi ale zaczęłam robić nieostre zdjęcia!!!!
    Mam d700, nigdy nie miałam problemów ani z autofocusem ani ze szkłami (żadnych BF, FF)
    Kupiłam 85mm 1.4 G i się zaczęło. Zauważyłam że mam duzo zdjęć nietrafionych z ostrością (wcześniej naprawdę mogłam na palcach jednej reki zliczyc nietrafione) Obwiniłam obiektyw, stwerdziłam że ma chyba BF. Zaczełam robic testy( nie znam się na tym wiec nie powiedziałabym zeby testy były jakies miarodajne) no i nie ostrzy...i nie mówie tu o całkiem otwartej przysłonie, tylko 2.8.
    Zapiełam moje stare 85mm G i o dziwo tez duzzzoooo nieostrych, wczesniej miałam ostre juz przy 2.0. a teraz, co drugie kosz!
    W body nic nie zmieniałam w ustawieniach utofocusa itp.
    Najgorzej jest jak zaczynam przekadrowywac....ostrość zawsze ucieka mimo że mam blokade gdy migawka jest wcisnieta do połowy.
    Pomózcie, nie wiem co robić, nie che oddawac do serwisu...nie mam pomysłu o co chodzi ((((

Domyślnie

Domyślam się, że bardziej doświadczeni Koledzy polecą Ci przedmuchanie czujników AF - to gdzieś pod lustrem po podniesieniu tegoż.

Domyślnie

Najgorzej jest jak zaczynam przekadrowywac....ostrość zawsze ucieka mimo że mam blokade gdy migawka jest wcisnieta do połowy.
    Tak z innej beczki...
    ...przekadrowanie przy 85/1.4 i głębi jaka to szkło ma na FX na 90% bedzie ci powodowało wyjechanie obiektu z GO... przy takich szkłach sie uzywa AF-C, bo twój delikatny ruch ciała (równowaga) i ostrosc leci w kosmos...

mówie na podstawie D700, S50/1.4, N85/1.8d
    ... i tak was lubie ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AlleG Zobacz posta
    Tak z innej beczki...
    ...przekadrowanie przy 85/1.4 i głębi jaka to szkło ma na FX na 90% bedzie ci powodowało wyjechanie obiektu z GO... przy takich szkłach sie uzywa AF-C, bo twój delikatny ruch ciała (równowaga) i ostrosc leci w kosmos...

Kwestia wyczucia, ja z Sy 85/1,4 i d700 na 1,4 korzystam ze środkowego i przekadruje na inny punkt i w 90% mam trafione
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Samyang to Manual. to jednak troche inna sprawa, bo masz ten fakt z tyłu głowy jak o dziwo z samyangiem tez mialem kolo 90% zdjec trafionych, a matówka mniejsza byla bo D200...
    ... i tak was lubie ...

Domyślnie

jak kolega napisal w pierwszym poscie , przedmuchaj gruszka czujniki AF , jak podniesiesz lustro to pod nim bedzie takie male sublustro ktore trzeba odchylic i tam dmuchnac ...

Domyślnie

Tak z innej beczki...

Może i tak ale przy tak małej głębi zazwyczaj w ten sposób nie przekadrowywuję,
    Poza tym własnie wrzuciłam dziś zdjęcia z sesji wszystkie robione w studio, czasy ok 1/125sek, przysłona średnio 3,5 (bałam się mniejszej)
    Uzywałam i 50mm 1.4 i 85mm 1.4 i w kazdym przypadku oczy nieostre (90% kadrów, jakas masakra)
    Zaczynam podejrzewać że to body...co w takiej sytuacji mam począć...serwis?

spróbuję przedmuchać....
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-12-2011 o 13:53

Domyślnie

.... przy takich szkłach sie uzywa AF-C, bo twój delikatny ruch ciała (równowaga) i ostrosc leci w kosmos...
    Nieee. Ja używam AF-S i nie wyobrażam sobie pracować inaczej. Brakuje mi pokrycia kadru by pracować na AF-C.

Cytat Zamieszczone przez Karolina Żuk Zobacz posta
    Zaczynam podejrzewać że to body...co w takiej sytuacji mam począć...serwis?
    ..
    Body w jakim sensie? Nie może być nieostra matryca. Ostrość jest, tylko nie tam gdzie chcesz. Niestety szkła 1.4 są wymagające.

Zobacz, czy po próbach ustawiania FF/BF nie pozostawiłaś przypadkiem włączonej korekcji. Może masz ustawioną korekcje całkowitą? Wyłącz wszystko - w diabły.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A możesz pokazać jakieś przykłady? Bo tak to raczej wróżenie z fusów...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Body w jakim sensie? Nie może być nieostra matryca. Ostrość jest, tylko nie tam gdzie chcesz. Niestety szkła 1.4 są wymagające.
    W sensie niesprawnego autofocusa...sama nie wiem, dla mnie techniczne strony fotografii w sensie budowy aparatu czy soczewek w obiektywach to cos na czym się nie znam w ogóle. Tak więc sobie przypuszczam

Wyczyściłam gruszką dzisiaj body, podniosłam lustro, podmuchałam tu i ówdzie

Niby jakby troche lepiej. Zrobiłam test na córce, bo głównie fotografuję ludzi wiec to jest dla mnie najbardziej miarodajne. Przysłony są takie a nie inne bo na niższych juz jedno oko było poza głebią
    Zdjęcia prosto z aparatu, nic nie wyostrzane, nie poprawiane ostrośc celowałam oczywiście na oczy

1. 85mm/1.4-w tym przypadku przysłona to 2.0

2. 50mm/1.4- w tym przypadku przysłona 2.2

I jest jeszcze jedna kwestia...może ja przesadzam
    Jak oceniacie te zdjęcia
    Bedę wdzięczna
    Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów