Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Exclamation N300/2.8 AF-I - problem z silnikiem (niskie temperatury)

Witajcie,

Szukałem i szuałem, ale tego problemu nie znalazłem. Mam obiektyw wymieniony w temacie i zauważyłem pewną dolegliwość. Mianowicie, podczas robienia zdjęć przy niskich temperaturach zaczyna wariować silnik autofocusa. Nie chce on wyostrzyć w punkt, miota się po całym zakresie, prawo, lewo. Generalnie zauważyłem, że problem występuje gdy jest zimno.
    Dziś drugi raz miałem identyczną sytuację. Po mniej więcej godzinie robienia zdjęć, silnik zaczął szaleć. Udałem się w ciepłe miejsce, odczekałem 15 minut i eureka, działa jak należy. Zgłupiałem trochę, bo zbytnio nie wiem czy to poważnie jest wina temperatury, czy zwyczajnie silnik zaczyna padać. Co jest grane.

Z góry dziękuje za odpowiedź,
    Pozdrawiam
    |D383s|F80|Szkliwa, czasem jaśniejsze, czasem ciemniejsze|Sabinka z bałuckiego rynka|

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

W niskich temperaturach zmienia się leppkość smaru, trzeba wymienić na nowy.
    Oczywiście smar, nie obiektyw
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    W niskich temperaturach zmienia się leppkość smaru, trzeba wymienić na nowy.
    Oczywiście smar, nie obiektyw
    Czyli jednak dobrze kombinowałem z tą temperaturą. Wymiana smaru jedynie w serwisie, czy da się to jakoś zrobić omijając tę czeluść? :P
    |D383s|F80|Szkliwa, czasem jaśniejsze, czasem ciemniejsze|Sabinka z bałuckiego rynka|

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Osobiście bym się za to nie zabierał, lepiej zlecić konserwację.

Domyślnie

Znaczy nie mówię, że będę rozgrzebywał szkło, tylko chodzi mi o to czy da się to zrobić w jakimś punkcie, np. w Łodzi, żebym nie musiał jeździć z tym cegliszczem do stolicy. :P

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Nie pomogę, może ktoś z Twoich okolic.

Domyślnie

Potwierdzam. To wina gęstnienia smaru
    Kiedyś dużo jeździłem zimą rowerem i miałem manetki przerzutek typu "rapidfire". Jak temperatura spadała poniżej -10 to przestawały funkcjonować. Rozebrałem je i prysnąłem WD40. Potem nawet poniżej -15 działały bez zarzutu. Oczywiście po miesiącu musiałem powtórzyć "akcję".
    Nie namawiam Cię do WD40 ale smar można by wymienić na nowy.

Ewentualnie obiektyw owinąć szmatą (jak to kiedyś pod Leningradem z Mosinami i Muserami robili, żeby się nie zacinały przy -35)
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi, bo już miałem brązowo w zbroi. Chwilowo nie mam czasu, żeby podjechać do serwisu także metody chałupnicze znajdą tutaj zastosowanie. Jakiś wełniany kondom + rozgrzewacz na baterie chyba się nadadzą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MKazik Zobacz posta
    Jakiś wełniany kondom
    Trza będzie muzeum erotyki odwiedzić
    Najlepiej gdzieś w Afryce (bo tam mają wersje XXL).
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MKazik Zobacz posta
    Dzięki za podpowiedzi, bo już miałem brązowo w zbroi. Chwilowo nie mam czasu, żeby podjechać do serwisu także metody chałupnicze znajdą tutaj zastosowanie. Jakiś wełniany kondom + rozgrzewacz na baterie chyba się nadadzą.
    Spróbuj pociąć karimatę.
    The name of the game is to fill the frame.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów