Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Domyślnie nikon d3100 a niebo w nocy

Witam ! Chciałem zapytać czy jest możliwość fotografowania gwiazd, w nocy? Mam ten aparat od 2 tygodni jednak gdy chciałem zrobić zdjęcia gwiazdom za każdym razem pisało mi że obiekt jest za ciemny i blokowało mi spust migawki tak, że nie byłem w stanie zrobic tego zdjęcia. Dlatego nie wiem jakich ustawień mam użyć.. Prosze o pomoc

Domyślnie

Proponuje tryb M.
    Ustaw sobie czas na powiedzmy z 8s, przesłonę na 800-1600
    Aha i statyw jest zalecany

Domyślnie

8 s. nie za krótko?;>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwex20 Zobacz posta
    8 s. nie za krótko?;>
    Wiesz ja nie robiłem takich fotek od lat.
    Po prostu testuj, jak za mało to powtórz na dłuższym.

Domyślnie

Zależy jaki obiektyw jeszcze się użyje, ale im większy kąt widzenia tym dłuższy czas można używać.
    Jak się chce jedną ekspozycją to raczej będzie ciężko, bo np 16mm (na FF), f/4, ISO3200 i 45s daje taki obrazek:

Najlepiej jest składać kilka ekspozycji...
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek67 Zobacz posta
    Proponuje tryb M.
    Ustaw sobie czas na powiedzmy z 8s, przesłonę na 800-1600
    Aha i statyw jest zalecany
    przesłona 800 i czas 8 sekund BRAWO !!

proponuję tryb M. Czas ustaw sobie na B, załóż najszersze szkło jakie masz, przesłonę daj na powiedzmy 8 i naświetlaj 2 minuty. ISO daj z 400 - jak wyjdzie za ciemno to zmień parametry, jak za jasno to też Nie ma na takie foty przepisu - trza zrobić testy i wtedy wszystko wiadomo.

Domyślnie

nie no...szkieł do wyboru nie mam rewelacyjnych mam tylko skromny 18-105 ale mam nadzieje, że coś wyjdzie

@hijax_pl świetna fota, mógłbyś dać większy rozmiar?

Domyślnie

Nie bo kijowo wyszła

Chodziło mi bardziej o uzmysłowienie parametrów ekspozycji...
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    przesłona 800 i czas 8 sekund BRAWO !!
    proponuję tryb M. Czas ustaw sobie na B, załóż najszersze szkło jakie masz, przesłonę daj na powiedzmy 8 i naświetlaj 2 minuty. ISO daj z 400 - jak wyjdzie za ciemno to zmień parametry, jak za jasno to też Nie ma na takie foty przepisu - trza zrobić testy i wtedy wszystko wiadomo.
    Przesłonę na 8 ?? To nie krajobraz.
    Tu trzeba dawać wysokie, ale akceptowalne ISO i otworzyć przesłonę na ile się da.
    Czas 2 min to raczej przy normalnym obiektywie też odpada.
    Po prostu niebo się rusza, dokładniej rzecz ujmując to ziemia się obraca

Domyślnie

Hej, fotografowanie gwiazd to kwestia wprawy i wyczucia. Tak jak napisał stock, użyj statywu, aparat w trybie manualnym. Jeśli masz pilot/wężyk spustowy to super, będziesz miał więcej możliwości, wygody i swobody. Tryb B bez pilota to męczarnia, da się, ale nie polecam. Obiektyw który posiadasz w zupełności Ci wystarczy.
    Zdjęcie poniżej wykonane przy czasie migawki 65sec, przysłona o ile pamiętam w granicach 8, ISO 800, 16mm

pozdrawiam!
    Czarne pudełeczka i okropnie ciężka teczka

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów