Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie Nikon D3100 a Canon 550d - filmowanie

Cześć,

przymierzam sie do zakupu lustrzanki i mam dylemat. Nie wiem czy kupic D3100 czy 550D. Lustrzanki potrzebuję do pstrykania fotek i co ważne, do kręcenia filmów. Robie własną muzykę i próbuję kręcić proste klipy.

Podobno Canon 550d bije na głowe inne lustrzanki pod względem możliwości ustawień video i co ważne, ma regulowane ISO w trybie video. Nie ukrywam, że bardzo mi to pasuje bo często kręcę przy słabym oświetleniu.

Moją uwagę zwróci też Nikon ponieważ jest sporo tańszy i również kręci w HD. Martwi mnie jednak fakt, ze nie ma możliwosci poszperania w ustawieniach trybu video i jego prostej edycji oraz że nie posiada możliwości regulacji ISO w video. Z drugiej strony podobno to ISO w Canonie w trybie video to czysty bajer i nie widac różnicy.

Jak jest naprawdę? Czy opłaca się kupować Canona czy lepiej kupić tańszego Nikona? Jakie w ogole są różnice w nagrywaniu w tych dwoch lustrzankach, czy naprawdę są one tak kolosalne?

Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eksu Zobacz posta
    ... do kręcenia filmów....
    550D, a do fotografii wiadomo nikon
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie

to juz wiem..

dlaczego nie d3100 ?

Domyślnie

Bierz 550D.Do filmowania będzie lepszy ze względu możliwość manualne ustawiania parametrów podczas filmowania.Zdjęcia obydwa robią świetnej jakości więc w tym temacie nie ma lepszego i gorszego.Na rzecz Nikona przemawiają lepsze tzw.szkła ''KITowe'' oraz tanie dobre stałki 35/1,8DX i 50/1,8G choć Canon w nowych wersjach ''KITowców'' już tak nie odstaje.Niestety z tanimi,dobrymi stałkami już gorzej,jest biednie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie

Tzn tak - myslalem o zakupie jakiejs taniej, starszej stalki tylko z rozmow wynika, ze moze mydlić więc za bardzo nie wiem co robić. Filmuję głównie zbliżenia, często w nocy i jasna stałka by sie przydała.

Czyli wszyscy polecają 550d. Czekam zatem dalej ; )

Domyślnie

No dobra, byś miał to co chcesz to ja napiszę że D3100 - coś wnosi taka opinia? Dodam że nie poparta niczym bo wtedy ... jednak musiałbym wskazać jak poprzednicy

Fani nikona zgodnie polecają Ci canona a Ty jeszcze kombinujesz przy tych filmach. Uczciwie już ktoś napisał wcześniej że nikon jest bardzo fajny jeśli idzie o budżetowe szkła, jest ich sporo i są zazwyczaj bardzo dobre.

Domyślnie

Pytanie jak będziesz filmował ?
    amatorsko tak jak ja na wakacjach, gdzie d3100 robi ładne filmy, a gdy się nauczysz to naprawdę jest nieźle !
    Wieczorami przy wysokim ISO juz jest troszke slabiej, no ale to aparat z funkcją filmowania i nie mozna o tym zapominać

Jestem posiadaczem Nikona, rywala niestety nie miałem w rękach, ale jestem zadowolony i ze zdjęć i z filmów, które traktuje jako dodatek, chociaż coraz częściej je wykorzystuje i potem skręcam programem sony vegas 10 jakieś fajny mix filmy i zdjęcia. nie żałuje zakupu, może z wyjątkiem ze brałem z kitem 17-55 a nie z 105...

Domyślnie

Do filmów to ja bym kupił jednak kamerę. Inny komfort i możliwości, zupełnie inaczej manipuluje się kamerą niż lustrzanką.
    Mamy w firmie kilka nikonów z przeróżnymi szkłami, a do filmowania i tak zawsze JVC. Kamera z dyskiem i zoom 30x. Zdjęcia też robi
    Trochę tego, trochę tamtego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez redeyes Zobacz posta
    Do filmów to ja bym kupił jednak kamerę. Inny komfort i możliwości, zupełnie inaczej manipuluje się kamerą niż lustrzanką.
    Mamy w firmie kilka nikonów z przeróżnymi szkłami, a do filmowania i tak zawsze JVC. Kamera z dyskiem i zoom 30x. Zdjęcia też robi
    O jezu, to faktycznie obraz musi być rewelacyjny... Przecież to nie ta kategoria obrazu zupełnie, dokładnie identyczna różnica jak w zdjęciach między tanim kompaktem i lustrzanką, to jest ta sama analogia. Możliwości też będzie miał większe z 550D.

Lustrzanke można rozbudować i będzie wygodna przy filmowaniu. No chyba, ze obraz jest nieistotny, tylko wygoda noszenia...

Domyślnie

Kamera full hd, śmiem twierdzić, że obraz dużo lepszy niż z lustrzanek, przynajmniej tych, które mamy - stabilniejszy, ostrzejszy. Operujemy m.in d700, d300s, d90...

Choć co do wymienionych przez Kolegę modeli aparatów się nie wypowiem, może już przeskoczyły jakością kamery.
    Trochę tego, trochę tamtego

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów