Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie YN - 560 problem we wspolpracy z sb900

hej.

Postaram sie opisac moj problem jak najprosciej bo podejzewam ze rozwiazanie jest rowniez proste

Mam d7k z ktorego przez cls wyzwalam sb900 ustawione w tryb remote i yn560 ustawiona na slave. Wszystko ladnie dziala jesli pracuje w ttl. Wystarczy ze ustawie M i yn przestaje synchronizowac z blyskiem z sb. Organoleptycznie widze ze yn blyska ale nie widac tego na zdjeciach.

Panowie poradzcie bo nie pracowalem nigdy wczesniej z dwoma lampami i na pewno jest to kwestia ustawien.

Pozdrawiam
    D.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Ta lampa ( nie mam jej ) ma chyba dwa tryby fotoceli ( na "pierwszy" i "drugi błysk" ), powinien byc jakiś przełącznik.

Domyślnie

Sprawdzalem na obu czyli s1 i s2 i niestety nie dziala

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Ja też sprawdziłem ( specyfikacji ), w trybie M powinno działać na S1.
    Może ktoś obeznany z tą lampą coś podrzuci.

EDIT
    jaki masz czas ekspozycji?

Domyślnie

miedzy 80-250 wiec to nie powinien byc problem. Zaskakuje mnie fakt ze w ttl nie ma zadnego problemu tak samo w A dziala bez problemow (oczywiscie mowie o ustawieniach lampy a nie body bo tam mam zawsze M)

Panowie ratujcie bo ttl nie zawsze dziala tak jak chce.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Pewnie serwis...

Domyślnie

Ten sam problem występuje we współpracy z Canonowską 580EXII. Zarówno w trybie S1 jak i S2, YN-560 reaguje na błysk 580EXII pracującej w trybie e-ttl i HSS (synchronizacja z krótkimi czasami).
    Za to kiedy 580EXII jest w trybie M i HSS, YN-560 nie reaguje.
    Widać ten typ tak ma i podejrzewam, że żaden serwis nie pomoże.
    Szczegółowo opisałem TUTAJ, jak można sobie poradzić z tym problemem. Niestety, trzeba kombinować.

Domyślnie

Co prawda sprawdzone na YN-460 ale podejrzewam, że u Ciebie zadziała podobnie. Otóż sprawdziłem, iż można zsynchronizować lampę systemową w remote cls z YN, jeżeli wyzwalasz lampą zbudowaną, ustawioną w tryb -- oraz conajmniej jedna grupa lamp ustawiona jest w tryb ttl (nawet ta grupa, która nie ma przypisanej lampy systemowej). U mnie równiutko świecią: sb-800 i dwie YN-460 do 1/250s.

Nie synchronizuje się natomist lampa systemowa w sankach w trybie master cls w jakimkolwiek modzie.
    Ale ta sama lampa w sankach w trybie ttl już zsynchonizuje się z YN.

YN-y ustawione w tryb S2.

Daj znać czy moje doświadczenia potwierdzą się u Ciebie.

Edit: Jeszcze jedno: aby test był wiarygodny ustaw YN-y na pełną moc. Zauważyłem, że przy ustawieniu na min lampie udaje się błysnąć kilka razy.
    Ostatnio edytowane przez Me_how ; 12-08-2011 o 20:20
    Z6II|FTZII|N10-24|N14-24|N35|N24-70|N105VR|N70-200VRII|TC-14EIII|TC-17EII|SB800|YN-685|YN-460II|YN-622N-TX|YN-622N|YN RF-602|YN RF-603
    Było: D700+MB-D10|D200+MB-D200|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirekkania Zobacz posta
    Ten sam problem występuje we współpracy z Canonowską 580EXII. Zarówno w trybie S1 jak i S2, YN-560 reaguje na błysk 580EXII pracującej w trybie e-ttl i HSS (synchronizacja z krótkimi czasami).
    Za to kiedy 580EXII jest w trybie M i HSS, YN-560 nie reaguje.
    Jak rozumiem w przypadku deimona AutoFP jest wyłączone. A może nie? A druga kurtyna?

W teście adolfik9501-a wydaje się, że wszystko powinno działać jak trzeba. Lampy są inne, ale mechanizm powinien być ten sam.
    Bardzo jestem zainteresowany tematem, bo też używam wyłącznie zdalnego M z sb-700 i chciałbym do zestawu dokupić yn560.
    Tomasz_FK
    - Niech żyje patrzenie w lusterka!
    - Niech żyją fotografowie.

Domyślnie

Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Niestety dzisiaj nie dam rady tego przetestowac ale obiecuje jutro zdac realcje.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów