Czy ktoś miał do czynienia z tym wynalazkiem? Jak z jakością wykonania?
http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
Szukaj
Czy ktoś miał do czynienia z tym wynalazkiem? Jak z jakością wykonania?
http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
Tak, miałem rewelacyjna sprawa, tylko sufit trzeba mieć lekko wyżej niż 240cm. Elastyczność tego typu konstrukcji jest porażająca, na trwałość i jakość komponentów tez nie ma co narzekać.
Chodzi mi o jakość wykonania pantografów, wózków itp. Czy to się nie rozlatuje po parokrotnym użyciu?.
Nie rozlatuje się, wykonanie jest bardzo dobre.
Wow, wygląda bardzo profesjonalnie, a jak z jego zastosowaniem w praktyce, opłaca się taka inwestycja? I czy można pod to podczepić taki sofbox podsufitowy?
taki pantograf ma dosc ograniczony ciezar ktory mozna do niego podczepic zazwyczaj jest to ok 15kg. Do tak duzych softow jak ten z linku powyzej na BH widzialem innego rodzaju wyciagi. Czy sie inwestycja oplaca? Jakies pol roku temu zrobilem sobie totalnie wlasnej konstrukcji system sufitowy Nie dosc ze pokrywa mi praktycznie caly sufit w studiu to jeszcze cena duzo nizszaDo dzis dziala super, a po kilku modyfikacjach ulatwiajacych uzywanie nie wyobrazam sobie powrotu do statywow.
Studio fotograficzne Photomatic w Białymstoku - zapraszam
To jest wygodne, i praktyczne. Tylko trzeba mieć warunki.
Ważne sprawy:
1.) pantografy na tyle duze żeby lampą dojechać do podłogi (dolne oświetlenie)
2.) pogodzić się ze stratą kilkudziesięciu centymetrów pod sufitem - przy oświetleniu z góry właśnie ich może zabraknąć.
Niestety - czym dłuższy chcesz mieć pantograf tym więcej miejsca pod sufitem stracisz.
Każdy system ma wady i zalety. Nie mniej studio bez kabli na podłodze i statywów to o wiele większy komfort pracy dla fotografa ale i dla fotografowanych osób, który potykają się już tylko o obciążnik do tła. Aby powiesić dwumetrową oktę z 1200WS dołożyłem do pantografu dodatkowe dwie sprężyny i prawie daje radę. Używam lampy kompaktowe i jeśli chodzi o te zasilane generatorem nie mam większego doświadczenia. Nie mniej do zasilania lamp na pantografach potrzeba o wiele dłuższych kabli. Te do połączenia z generatorem są dość drogie.
Dokladnie niedawno kupilem bowensowski quadx 3000 i jak narazie nie mam pomyslu jak te glowki zaczepiac na sufitowym. Znaczy w pewnych warunkach zaczepiam nie tyle na pantografie tylko na samej rolce z trzpieniem (gdy chce oswietlic wysoka modelke pionowo z gory) ale z kablami jest delikatnie mowiac problem. Wydaje mi sie ze najsenswoniej bylo by miec albo po 1 generatorze do 1 glowkialbo generator sterowany pilotem podczepiony pod sufitem pomiedzy glowkami.
Studio fotograficzne Photomatic w Białymstoku - zapraszam
Skontaktuj się z nami