Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Red face PINHOLE, pomocy.............. :)

Witam, posiadam pinhola i chciałbym by moja pierwsza rolka wyszła dobrze więc zadam parę pytań może ktoś spróbuje mi na nie odpowiedzieć by było wszystko OK;- )

a więc:

Pinhole,
    -dziurka 0,3
    -f/133
    -format 120, zdjęcia 6x12

pytania:

1.jak obliczyć czas naświetlania?
    2.czy da się zrobić tym pinholem zdjęcia w nocy na kilka h, by uchwycić ruch gwiazd? (mam wężyk z blokadą)
    3.z tyłu jest szybka która pokazuje tył kliszy czy z tyłu kliszy są numerki klatek? np co 6x6? tak bym dobrze nakręcił nie ponakładał klatek etc? skąd wiadomo że pokrętło nakręciło już kolejną klatkę skoro nie ma blokady?

z góry dzięki za sugestie i podpowiedzi temat będę rozwijał w miarę możliwości i czasu może komuś się kiedyś przyda, pozdrawiam

D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demas Zobacz posta
    1.jak obliczyć czas naświetlania?
    Przy pomocy światłomierza. Ustawisz iso wg założonego filmu. Wartość przysłony znasz. Więc i czas poznasz.

2.czy da się zrobić tym pinholem zdjęcia w nocy na kilka h, by uchwycić ruch gwiazd? (mam wężyk z blokadą)
    Zapewne się da. Ale nigdy sam nie robiłem. Nie mam bladego pojęcia jak to przez tę dziurkę wyjdzie. Ale raczej marnie to widzę. Może na wysokoczułym filmie?

3.z tyłu jest szybka która pokazuje tył kliszy czy z tyłu kliszy są numerki klatek? np co 6x6? tak bym dobrze nakręcił nie ponakładał klatek etc? skąd wiadomo że pokrętło nakręciło już kolejną klatkę skoro nie ma blokady?
    Zakładam, że szybka jest dopasowana do numerków na papierze osłaniającym film oraz do formau 6x12. Więc zakładasz film i po zamknięciu puszki naciągasz, aż w okienku zobaczysz cyferkę 2. Po zrobieniu zdjęcia naciągasz, aż zobaczysz 4 itd. 6, 8, 10, 12.

EDYTA:
    Lektura do czytania.
    Ostatnio edytowane przez samek ; 28-04-2011 o 18:01

Domyślnie

samek dzięki, szczegolnie za odp 3
    cichy70, dzięki mam to ale nie rozumiem do końca tego programu niestety

Domyślnie

no to teraz n ie pomogę, bo aktualnie do środy mam weekend, a w domu komp z linuxem na szczęście

Domyślnie

też się przymierzam do otworka. I w związku z ty sprowadziłem sobie książeczkę"from pinhole to print".
    I piszą w niej, że gdy światła jest ekstremalnie mało, to czas trzeba wydłużyć o współczynnik. Np. dla 2 minut x3, a dla 20 minut x6.

Domyślnie

Z tymi pinholami to niezła zabawa. Ja ostatnio przerobiłem ami66 na pinhola - otworek 0.2, 30mm, f/150 i... dupa
    Teraz nie wiem, w którą stronę iść czy ogniskową zmienić czy otwórek.

co wyszło:

Domyślnie

samek dzięki, szczegolnie za odp 3
    cichy70, dzięki mam to ale nie rozumiem do końca tego programu niestety
    Hehe - z ciekawości chciałem zerknąć na ten program. Ale u mnie wokół tylko makówki
    demas - potrzebujesz jakiś światłomierz - i w tym przypadku nie będzie lekko. Ze względu na wartość przysłony - podejrzewam, że część światłomierzy nie będzie ujmowała w ogóle tej wartości A więc musisz się nauczyć przeliczyć to na piechotę z zakresu, który będziesz w stanie pomierzyć. Ot np. za pomocą jakiegoś aparatu z wewnętrznym pomiarem. Wgryź się w ten program - to nie może być trudne, a będzie zapewne rozwiązaniem dla Ciebie.

Domyślnie

pinhole designer sam przelicza wartości z przysłony 22 dla przysłony którą podasz. Drukujesz sobie tabelkę i luzik.

Domyślnie

Chcę zacząć bawić się z fotografią otworkową, a że nie miałem prawie żadnego do czynienia z analogami i filmami mam kilka pytań.
    Czytam, że: "W aparatach otworkowych można używać filmu lub papieru fotograficznego." - W jaki sposób można naświetlić papier fotograficzny? Nie bardzo rozumiem jakby to miało wyglądać.
    Natomiast mówiąc o filmie, coś takiego http://allegro.pl/rollei-retro-400s-...585830667.html nadaje się idealnie?
    Wywołać potem mogę to w labie, a w jaki sposób mogę owe zdjęcie zdigitalizować?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów