Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Domyślnie D90 czy D3100 PILNE!

Witam!
    Mam pytanie odnośnie tych dwóch modeli (jak w temacie) czym poza wbudowanym silnikiem autofokusa i pryzmatem (? tego nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze w d90 jest pryzmat a w d3100 lustra albo na odwrót proszę mnie poprawic) rózni sie d90 od d3100 i dlaczego d90 jest "półprofesjonalny" a d3100 nie?

Domyślnie

tutaj znajdziesz napewno informacje na ten temat

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158124
    D7000 + 18-105 VR

Domyślnie

Dzięki wielkie, ale to nie do końca rozwiązuje mój problem, poniewaz ja nie zajmuje sie fotografia i poprostu potrzebuje dobry apart tak na co dzien z chęcia bym kupił d90 ale nie wiem czy jest wart 500zl wiecej ale z kolei chce miec jeden aparat juz na bardzo bardzo dlugi czas i boje sie bo d3100 wyglada "mizernie" (choc moze to tylko moje wrazenie). Pomózcie!
    Ostatnio edytowane przez kox ; 26-03-2011 o 14:50

Domyślnie

Polecam D3100, jak ma to być puszka na co dzień, to na pewno będziesz zadowolony. Weź do tego 18-105 i powinno wystarczyć, ewentualnie później dokupisz jakąś stałkę lub tele.
    D3100, N18-105 VR + Marumi UV + Marumi CPL WPC, Jupiter 37A MC 135/3.5, Helios 81N MC 50/2, Velbon DF-60

Domyślnie

Wystarczy. Skup sie raczej na optyce, lampach etc..
    Bedziesz zadowolony, jesli dobierzesz akcesoria pod swoje potrzeby.
    Twoje pytanie, tak nawiasem, to jak wlozenie kija w mrowisko, bo zaraz sie zacznie o 'rozwojowosci systemu' itp. Nie zdziw sie jesli ktos ci napisze, ze tylko d7000 da ci mozliwosc rozwoju. To jest podforum dla onanistow sprzetowych. Fotografowie zagladaja tu mniej chetnie.

Domyślnie

Jak chcesz puszke na dlugi czas(i nie bedziesz zmienial za jakis czas) to lepiej dorzuc $$ i wez ---> D90+18-105 VR to naprawde swietny wybor nawet na poczatek moze byc D90+18-55 VR

edit:

Najlepiej idz do sklepu zlap w reke jeden i drugi aparacik zobaczysz ktory lepiej lezy w dloni i ten wez
    D7000 + 18-105 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kox Zobacz posta
    Dzięki wielkie, ale to nie do końca rozwiązuje mój problem, poniewaz ja nie zajmuje sie fotografia i poprostu potrzebuje dobry apart tak na co dzien z chęcia bym kupił d90 ale nie wiem czy jest wart 500zl wiecej ale z kolei chce miec jeden aparat juz na bardzo bardzo dlugi czas i boje sie bo d3100 wyglada "mizernie" (choc moze to tylko moje wrazenie). Pomózcie!
    Nie wiem czy dobrze rozumie ale pisząc ze chcesz aparat na codzien to czy nie lepiej wziąść ci jakis dobry kompakt a nie lustrzanke ? bo wnioskuje z twojej wypowiedzi ( takie mam odczucie ) ze nie będą cie interesować dokupowanie obiektywów ani lamp a tryb manual bedzie malo uzywany ? Jesli nie mam racji to przepraszam ale odniosłem takie wrażenie. a jesli mam racje to chyba lepiej kupić fajny aparacik kompaktowy na codzien w sam raz
    Pozdrawiam.
    xD

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BEnDix Zobacz posta
    Jak chcesz puszke na dlugi czas(i nie bedziesz zmienial za jakis czas) to lepiej dorzuc $$ i wez ---> D90+18-105 VR to naprawde swietny wybor nawet na poczatek moze byc D90+18-55 VR
    D90 już sobie odpuść no chyba że koniecznie musisz być PRO
    bierz D3100+10-105VR jak pisali wcześniej z tego o piszesz wnioskuję że ten model w zupełności będzie wystarczającą puszką.
    masz o niebo lepsze filmy niż w D90
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    D90 już sobie odpuść no chyba że koniecznie musisz być PRO
    Nawet kupno D3s nie uczyni go PRO. Pro to nie kwestia sprzętu.

Do autora - nie wiem, kto Ci powiedział, że D90 to już sprzęt półprofesjonalny. Jest to aparat dla zaawansowanego amatora, któremu może od czasu do czasu wpadnie jakieś zlecenie. Jednak niezaprzeczalnie prędzej będzie on narzędziem pracy, niż D3100.
    Generalnie D90 da Ci sporo większe możliwości - CLS jak kiedyś dokupisz lampę, śrubokręt do starszych, tańszych, jasnych obiektywów (50/1.8, 85/1., górny wyświetlacz, szybszą obsługę (praktycznie nie musisz wchodzić w menu, najważniejsze rzeczy są pod przyciskami na body), górny wyświetlacz dzięki któremu szybciej dobierzesz odpowiednie ustawienia.
    D90 ma dobry AF i niezłe użyteczne ISO - spokojnie do 2000 można robić, a i 3200 się broni.

masz o niebo lepsze filmy niż w D90
    Do filmów, to się kupuje aparaty Canona.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    D90 ma dobry AF i niezłe użyteczne ISO - spokojnie do 2000 można robić, a i 3200 się broni.
    Do filmów, to się kupuje aparaty Canona.
    D3100 ma użyteczne ISO na poziomie 3200 !!!! i nie musi się przed niczym bronić

do filmów kolego to są kamery video, a to w aparatach są dodatkiem dla niektórych dosyć istotnym
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów