Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Londyn

Domyślnie d90, d7000 czy d300s oraz jakie obiektywy

Witam

Jestem zielony w Nikonie, więc proszę was o pomoc.
    Zamierzam kupić body tylko nie wiem które:

- D90 , D7000, D300s

z obiektywów interesują mnie jasne, jednak na te z VR raczej mnie nie stać.

Myślałem o następujących:

- Tamron 17-50 2.8
    - Sigma 70-200 2.8 II HSM (bez OS) - później ewentualnie dokupić 2xTC Sigmy
    - jakiś uniwersalny zoom (na spacery)
    - jakąś stałkę np. TAMRON 90 2.8

Z tego co się orientuje to NIKON nie ma stabilizacji w body, tylko jest stabilizacja optyczna w obiektywach. Jak to wygląda w praktyce, jeśli obiektywy są bez VR, a zdjęcia wykonujemy z ręki (np przy czasach 1/60, 1/30 , 1/15 ale także i wyższych)?

Sprzęt chciałbym używać do przyrody, trochę sportu i do codziennego używania.

Dzieki za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez kris11 ; 21-03-2011 o 11:19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris11 Zobacz posta
    Z tego co się orientuje to NIKON nie ma stabilizacji w body, tylko jest stabilizacja optyczna w obiektywach. Jak to wygląda w praktyce, jeśli obiektywy są bez VR, a zdjęcia wykonujemy z ręki (np przy czasach 1/60, 1/30 , 1/15 ale także i wyższych)?
    W praktyce to wygląda rożnie zależny od warunków.

- jakiś uniwersalny zoom (na spacery)
    18-105 ma VR i wcale drogi nie jest
    NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...

Domyślnie

bierz tamrona 17-50 i sigme 70-200 i zobacz na którą puszkę kasy starczy a t90 odpuść po co dublować ogniskowe , wymienione obiektywy pokryją t90 chyba ,że interesuje Cię makro to tak , na tą chwile odradzam d7000 po co się denerwować jego nie dopracowaniem i możliwością a nawet dużą możliwością kupienia wadliwej sztuki i udowadniać serwisowi NP ,że nie działa właściwie a oni i tak stwierdzą ,że działa i kółko się zamknie a Ty stracisz pieniądze i nerwy
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Do tego co piszesz D90, 18-105vr i 70-300vr wszystko ostre i stabilizowane.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzej Zobacz posta
    Do tego co piszesz D90, 18-105vr i 70-300vr wszystko ostre i stabilizowane.
    na początek myślę, że to dobry wybór, ew. do tego stałkę jakąś.

jeszcze wszystko zależy od środków jakimi dysponujesz.. robiłeś wcześniej na czymś?
    foto sroto
    d90, d700 i jakieś tam obiektywy czy coś takiego..

Domyślnie

Wiesz 1/60 1/30 1/15 to czasy na których robię nawet bez stabilizacji....wszystko zależy od ogniskowej....im szerszy kąt posiadasz tym dłuższy czas możesz zastosować...[ oczywiście nie do przesadnie ] ale na 18 mm 1/ 15 przy stabilnej ręce powinieneś dać rade ; ] lecz jakbyś chciał na 300 mm zrobić bez stabilizacji na 1/60 to powodzenia życzę ^^

Domyślnie

witam wszystkich,

pozwólcie że dołącze do tematu... sam od jakiegoś czasu rozważam zakup jednego z trzech wymienionych aparatów.
    Wcześniej miałem przyjemność obcować z D80, byłem z niego b. zadowolony... ale sytuacja finansowa zmusiła mnie do jego sprzedaży.

różnice w cenie:
    - D90 - > D7000 = PLN 1200,
    - D90 -> D300s = PLN 1800,

hmmm... czy warto dopłacać, czy nie lepiej byłoby rzeczywiście skupić się na szkłach i ewentualnie zewnętrznej lampie błyskowej ?

w moim wypadku w grę wchodzi: codzienne użytkowanie, fotografia archiktektury i pamiatka z podróży po świecie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez podwojnete Zobacz posta
    ... i pamiatka z podróży po świecie.
    Brałbym d7000, jako uszczelniony, mały, nierzucający się w oczy i lekki korpus z wysokim iso i dobrym AF.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bright_orange Zobacz posta
    na początek myślę, że to dobry wybór, ew. do tego stałkę jakąś.

jeszcze wszystko zależy od środków jakimi dysponujesz.. robiłeś wcześniej na czymś?

Bawiłem się jakiś czas ALPHĄ 550, niby OK, ale jakoś mi nie podeszła, ale ona właśnie miała stabilizację w korpusie.

70-300vr trochę ciemny, chcę fotografować trochę sportu i trochę przyrody, a tu jasne szkiełko by się przydało dlatego myślałem o tej SIGMIE 70-200 2.8 II HSM (jasna i szybka) co prawda bez stabilizacji i dlatego nie wiem jak to będzie chodziło. Taka ogniskowa z 2.8 i VR-em to cenowo już kosmos.

Body jeszcze nie wiem D90 albo D300s z D7000 już rezygnuję. Za D300s przemawia szybkość AF i ilość klatek na sek.

Domyślnie

Bierz d300s i na początek 18-105. Później, albo jak masz kasę, to od razu 70-300VR. Ciemne? VR to zrekompensuje, a przynajmniej cena rozsądna i dobra jakość. Pamiętaj, że masz duże użyteczne iso w d300s, bo spokojnie 3200 można stosować. To rekompensuje jasność - ciemność 70-300VR. Wiem, zaraz padną odpowiedzi, że d7k ma większe użyteczne iso ale ten model sam wykluczyłeś. Kita 18-105 polecam pomimo narzekania na plastykowość. Wykonanie, czyli jakość nie pozostawia nic do życzenia, a jakość optyczna jest super. Za te pieniądze nie ma konkurencji.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów