Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie D300s - bateria stosunkowo szybko się rozładowuje

Cześć,
    Chciałbym się was poradzić. Otóż kupiłem używane D300s z b.małym przebiegiem (raptem 360fotek).
    Już drugi raz ładuję akumulator, licznik pokazał może 400 zdjęć - tyle samo miałem używając w podobny sposób "prądożerne" D200....Filmów nie nagrywałem (może dwa razy po 1 minucie)
    Akumulator nie zużyty - wykazuje wartość 0.
    Z tego co czytałem minimum powinno się zaczynać gdzieś przy 800.
    Owszem oglądam/przeglądam zdjęcia, ale to samo na D200 robiłem.
    Możliwe że coś jest skopane z aparatem? Czy to może raczej wina akumulatora?
    Planuję i tak zakupić wkrótce dodatkowy, ale sądziłem, iż D300s jest nieco bardziej energooszczędny.
    Może wyszedł jakiś upgrade do softu, który poprawia gospodarkę zasilania?
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Domyślnie

Może bateria nie jest oryginalna?

Domyślnie

Akumulator może być jeszcze nie uformowany to kilka razy rozładuj aż się wyłączy i do pełna ,
    LV jeśli używasz skraca znacznie czas fotografowania ,
    przeglądanie zdjęć też pożera prąd i tak można pisać dalej ,
    D300s to bardziej zaawansowany model niż D200 więc wszystkie bajery ... prąd zjadają a 800 zdjęć minimum to raczej nierealne .

Domyślnie

to mnie nieco pocieszyliście, dzięki. Będę dalej obserwował zachowanie.
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Domyślnie

W moim fabrycznie nowym zestawie 300s bateria zachowuje się podobnie.
    Faktem jest, że też sporo przeglądam na wyświetlaczu, będąc jeszcze na etapie oswajania się ze sprzętem.
    Dochodzi nieustanne grzebanie w menu itd.
    Ładowałem ją zaledwie trzykrotnie.
    Mam nadzieję, że odpowiednio się uformuje i będzie lepiej.

Domyślnie

w normalnym używaniu typu dzisiaj zrobiłem kilka fotek,obejrzałem, zgrałem, jutro kilka, pojutrze w ogóle, wyłączam włączam idę na spacer na zewnątrz itd to więcej jak 400-500 zdjęć na aku nigdy nie zrobiłem żadnym Nikosiem a jak się robi jakiś repo, albo ślub albo foci inne wydarzenie gdzie w krótkim czasie się pstryka dużo prawie nie wyłączając aparatu, to ponad 1300 na jednym aku się ciupie spokojnie. Zależy też od temperatury otoczenia i wielu innych czynników, teraz jest zima jest chłodniej, nawet w mieszkaniach i te aku trzymają krócej niż w lecie kiedy temp jest wyższa tak myślę i takie są moje spostrzeżenia, nie wiem co inni na to
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Domyślnie

Po przejściu z d90 na 300s byłem niemile zaskoczony, że akumulator wytrzymuje wyraźnie mniej zdjęć. Taka widać uroda trzysetki
    (na d90 normą było 800-900 fotek, na d300s - 600 to już sukces)
    N

Domyślnie

Ja w swoim d300s robię średnio koło 800 do 1000 zdjęć. korzystam jak potrzebuję z lcd. nieraz korzystam z lv lub coś nakręce ale to rzeczywiście czerpie dużo prądu.

Moja rada jest taka, że lepiej jest nie wyłączać aparatu i za chwilę go włączać znów.

Domyślnie

Widzę, że moje d90 nie jest wyjątkiem ładowałem dopiero 2 razy ale pierwsze ładowanie wystarczyło na ok 370 zdjęć, obecnie mam 270 i 40% baterii. Tak jak opisał kolega wyżej, kilka zdjęć dziennie, włączanie i wyłączanie co pewien czas, dość sporo w menu, trochę podglądu oraz większość zdjęć w czasie spacerów przy obecnej pogodzie. Ten temat aż mnie uspokoił

Domyślnie

Pierwsza zasada - podgląd zdjęcia po wykonaniu. Jeśli ma się nawyk ciagłego patrzenia po kłapnięciu to D300s w normalnych warunkach daje radę około 500 zdjęć zrobić. Jak nie patrzę na wyświetlacz to funkcję tę wyłączam i robi około 800. Zdarzy się oczywiście zabawa w menu, zdarzy się przejrzenie zdjęcia czy zdjęć. Myślę, że gdybym wcale nie używał LCD to wychlastałbym na jednym akku ponad 1000 klatek. Oczywiście w czasie nie dłuższym niż np tydzień bo miesięcznie o kilka % akku się samorozładowuje.
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów