Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie zestaw Nikon D90

Witam wszytskich.

Jestem nowym użytkownikiem forum, to mój pierwszy wpis, bo do tej pory nikon był tylko moim marzeniem które zamierzam spełnić - mam nadzieję, że z pomocą wytrawnych nikoniarzy.
    Do tej pory korzystałem z hybrydowego (kończącego swój żywot) kodaka dx6490.
    Więc to będzie moja pierwsza lustrzanka - na własność - bo miałem już przyjemność użytkowania lustrzanki.

Jestem zainteresowany zakupem niżej wymienionego sprzętu:

Nikon D90 body
    Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) MACRO
    Marumi DHG Super Lens Protect UV 72 mm
    Marumi DHG Circular PL(D) 72 mm
    SanDisk SDHC EXTREME III 8 GB
    torba LOWERPRO 160 lub REZO 160
    osłona na ekran LCD

lub też w podobnej klasie jakościowej filtry HOYA HD

Co grono nikoniarzy na ten zestaw?

W przypadku torby i filtrów to zdam się na doświadczenie i sugestie szacownych nikoniarzy.

Mam nadzieję, że uda mi się zamknąć w 5000 zł.
    Zakupu planuję dokonać w formie 2500 zł wpłaty na konto i 2500 na raty.

Z poważaniem Stanisław Dobosz
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-02-2011 o 01:40

Domyślnie

nic nie napisałeś co chcesz robić tym zestawem. Sądząc po doborze szkła chcesz mieć sprzęt "do wszystkiego" do cykania fotek w dobrych warunkach oświetleniowych. Jeśli jednak interesuje cię makro nie spodziewaj się cudów. Maksymalna skala odwzorowania: 1:3.5 zdecydowanie nie powala na kolana. Jasność obiektywu sprawi, że też nie poszalejesz pod wieczór, w knajpie itp. Tak więc najpierw odpowiedz sobie na pytanie co będziesz focił , a dopiero później zastanów się nasz szklarnią.
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Smile sprecyzowanie odnośnie szkła

szkło - jak kolega wspomniał będzie używane do wszytskiego, aparat do knajpy raczej nie
    wolę wieczór spędzić ze statywem korzystając z piękna oświetlenia
    szkło na rok czy dwa do nauki i obeznania się ze sprzętem, a potem jako wycieczkowe np.
    a potem już dokupi się coś jaśniejszego i stałego w przedziale 70 - 100 mmm
    co do właściwości makro - to w pełni jestem świadomy - że to tylko "hłyt martetindowy" producenta

Domyślnie

Wszelkie 18-xxx, są obiektem pożądania początkujących lusterkowców. Bierze się to zazwyczaj z wygodnictwa i przyzwyczajenia megazoomowego po aparatach z niewymienną optyką. Ale skoro chcesz zakupić D90, w którym optykę można dowolnie zmieniać, w zależności od potrzeb, to tak pojęty uniwersalizm, dość szybko się zdewaluuje. ( O ile oczywiście Twoje foto, to coś więcej niż tylko weekendowe pstrykanie). Fizyki się nie oszuka i przy rozpiętości ogniskowych 18-270, nie ma co oczekiwać niesamowitych efektów. Gdyby istniał "megamega" zoom o zakresie 10,5-1000mm, to pewnie miałby niezłe wzięcie wśród weekendowych fotografów Więcej, nie zawsze oznacza lepiej.

Domyślnie

Niedawno dokupilem do swojego zestawu Oly E5-510 z licznymi bajerami Nikona D-90 z kitem 18-105. Jednak pomimo kupy zalet wykazał się dość marnym światłem bo w niarę zwiększania ogniskowej bardzo szybko miałem F:5,6. Na wejście w system też przeznaczyłem zbliżoną kwotę. Miałem dylemat czy dokupić dwie stałki np 35 i 50mm czy małego zooma ze stałym światlem. Trafiła mi się okazyjnie Sigma 18-50 z HSM i stałym światłem F:2,8 i dodatkowo z makro 20cm od matrycy. Na razie jestem zadowolony bo nie mydli na F:2,8 i jest dosyć ostra co w innym poście opisałem. Brak stabilizacji przy tym zakresie ognmiskowych to mały pikuś.

Domyślnie

zestaw ok, a wątek niepotrzebny bo o d90 jest chyba z "milion" wątków....

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

może zamiast T18-270 zainteresuj się np N18-105 oraz N50-300 (lub N70-300VR). Z takiego zestawu wg mnie będziesz bardziej zadowolony
    PS - kupujesz lusterko i nie interesuje Cię szkiełko z jasną optyką (wg mnie na początek powinieneś zainteresować się N50 1.8 )
    Zapomniałem wspomnieć że N18-105 jak i N70-300 mają tą samą średnicę gwintu (67) więc w obydwu szkiełkach będziesz mógł zastosować ten sam filtr polaryzacyjny
    Ostatnio edytowane przez jumbox ; 26-02-2011 o 15:03
    JumboX
    D750, D90, N18-35G, N28-105D IF, N35 1.8G, N50 1.8G N851.8D, S150 2.8, T150-600, SB-900

Domyślnie

"jumbox" fajnie prawisz i masz fajny komplet szkiełek. Masz jednak czasami dylemat co aktualnie zabrać ze sobą. Ja do Olka mam 14-54 niby profi i jasny oraz 70-300. Chciałem mieć stałki i mam ich 5 (z systemu OM) z extra światłem, a to spory objętościowo bagaż i ten sam dylemat. Wchodząc do Nikona postanowiłem mieć dwa. Jeden w miarę długi Nikor 18-105 kit z VR i HSM i drugi w miarę jasny Sigma 18-50 z jasnym obiektywem dla całego zakresu z HSM dodatkowo fajne MACRO. Poprzednia menażeria w odwodzie zawsze gotowa.

Domyślnie

to
    Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) MACRO

rozbij na dwa obiektywy,

tamrona 17-50 2.8 + 70-300 VR, albo kombinuj coś w podobnych zakresach. Budżetowo nikkor 18-70 używka też nie jest złym rozwiązaniem.
    W każdym razie wybierając ten obiektyw, który sobie wymyśliłeś pozbawiasz się podstawowej zalety lustra tj. wymiennych obiektywów, a co za tym idzie jakości wynikającej ze "składania" potrzebnych ogniskowych

Oszczędny w słowach Awatar abiele
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

35 + 55-300 wystarczy na początek.
    D90, N55-300VR, N18-105VR, N35/1,8, sb-600

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów