Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Domyślnie Wykorzystanie 8 GB RAM

Tak wiec moje 4GB DDR2 sa na zbyciu, kupilem 8GB RAMu po bardzo okazyjnej cenie. Jako, ze moja plyta ma juz dwa lata mam wciaz DDR2 i do zeszlego tygodnia pracowalem na 4GB Kingstona HyperX (ktorych chce sie teraz pozbyc).
    Wystarczalo mi 4GB i wydawalo mi sie, ze nie potrzebuje wiecej, znajomemu padla plyta a dobra plyte na DDR2 ciezko teraz dostac (przynajmniej poza Polska) wiec przeszedl na DDR3 i sprzedal mi po baaardzo dobrej cenie 8GB Patriota....
    Moje wrazenia sa takie, roznicy zadnej i za chiny ludowe nie moge przekroczyc 3,8 GB wykorzystania RAMU, zastanawia mnie sens posiadania 8GB, jednak miec zapas to miec zapas
    Czy zauwazyliscie potrzebe posiadania wiecej niz 4GB RAMu?
    Znajomy twierdzi, ze wykozystuje to pracujac na RAWach seryjnie w LR a u mnie glownie pracuje NX i PS, kilka zdjec otwartych w PSie jak i jakies zdjecie w trakcie obrobki w NXie, do tego przegladarka z kilkoma zakladkami, jakis player z muzyka, jakies okienka.....i co....nic nie moge przekroczyc 4GB
    Dodatkowo napisze koledze KYLE, ze pozwolilem sobie wylaczyc pamiec wirtualna zeby w koncu wykorzystac wiecej niz 4GB RAMu i nic.....to normalne???
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 19-02-2011 o 19:03 Powód: ORTO! ("wykozystanie")

Domyślnie

Zobacz programem CPU-Z - ile on widzi. Jeśli nadal 3.8 to trzeba w biosie odblokować.

Pzdr.

P.S.
    Win XP więcej nie wykorzysta.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 19-02-2011 o 10:03 Powód: nazwa programu
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Zobacz programem CPUID - ile on widzi. Jeśli nadal 3.8 to trzeba w biosie odblokować.

Pzdr.

P.S.
    Win XP więcej nie wykorzysta.
    wasilewk, system widzi 8GB, system to W7 64bit (nie napisalem bo to logiczne, ze nie uzywam XPka albo OS32bit), napisalem 3,8GB i nie pomyslalem, ze moze to byc odebrane jako problem z systemem 32bit, moja wina.
    Nie o to jednak chodzi, srednio 3,8GB przy duzym obciazeniu, tzn. moze byc i 3.9 lub 3.7....
    Bios i OS widzi 8GB, ram smiga w dualu....
    Nie mam problemu sprzetowego, pytam czy faktycznie 8Gb jest przydatne.
    Znajomy ktory sprzedal mi RAM kupil DDR3 i tez zakupil 8Gb i razem zachodzimy w glowe jak to wykorzystac
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 19-02-2011 o 19:04 Powód: ORTO! ("wykozystac")

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    wasilewk, system widzi 8GB, system to W7 64bit (nie napisalem bo to logiczne, ze nie uzywam XPka albo OS32bit), napisalem 3,8GB i nie pomyslalem, ze moze to byc odebrane jako problem z systemem 32bit, moja wina.
    Nie o to jednak chodzi, srednio 3,8GB przy duzym obciazeniu, tzn. moze byc i 3.9 lub 3.7....
    Bios i OS widzi 8GB, sam smiga w dualu....
    OK.

Ilość wykorzystywanej pamięci zależy od konkretnego programu. Np. Pinnacle potrafi nawet na 12GB pracować. No, chyba, że masz przykład: dany program pracował na 8GB a teraz bierze tylko 4 itp.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Do gier 8GB RAM się przydaje (GTA4, Crysis na max detali ... i zapewne gry które w tym roku się ukażą, np. 64 bitowy Battlefield 3)

8GB RAM to jest odrobinę na przyszłość ... już niebawem się przyda (przynajmniej dla gracza). Jak ktoś jakieś cuda robi w 3D studio czy jakimś zawodowym programie typu CATIA itp. to zapewne 8GB wykorzystuje od dawna (choć słyszałem o takich, którzy potrzebują 16GB ram).
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 19-02-2011 o 11:47

Domyślnie

Greg, zostaw sobie te 8 GB, naprawde. Te marne kilka stowek zarobku (czy oszczednosci) nie zrekompensuje Ci wq..nia, kiedy trafisz na sytuacje, ze 4 GB zostanie jednak zajete i bedziesz siedzial sluchajac melodii wygrywanej przez katowany wirtualka dysk twardy. Oczywiscie dales do zrozumienia, ze jeszcze nie trafiles na takowa, ale... Wyjdzie kolejna wersja jakiegos programu, ktory bedzie potrafil zaadresowac wiecej, pojawi sie program, ktorego teraz nie masz, zachce Ci sie nowych, malooszczednych (acz szybszych) metod pracy i w koncu sie przyda. Jak mawiaja -- "od przybytku glowa nie boli".
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    "od przybytku glowa nie boli".
    Tez tak do tego podchodze, tylko chcialem zapytac, czy tym ktorzy posiadaja wiecej niz 4gb zdarza sie obciazyc wiecej noralnym softem do obrobki
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 19-02-2011 o 19:05 Powód: ORTO! ("zdaza")

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Tez tak do tego podchodze, tylko chcialem zapytac, czy tym ktorzy posiadaja wiecej niz 4gb zdaza sie obciazyc wiecej noralnym softem do obrobki
    Gdyby sie nie dalo, to bym nie napisal.
    Nie jestem w stanie opisac takich sytuacji (tzn. podac dokladnego przepisu, co nalezy zrobic, zeby jednak 4 GB zniknelo), ale uwierz -- spotykalem sie z takowymi. Z 8 GB zostawalo mi i 2 i 1,5, a na pewno bywaly tez takowe, kiedy po prostu nie rzucilem okiem na Samurize.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Jak miałem 4GB na stacjonarce dało sie zamulić kompa poza PSem jeszcze Opera, radio netowe a to coś tam dłubiesz innego... i dupa nagle
    Poza tym częściej zamulała wersja CS4 i 32bit, CS5 i 64 bit to inna jakość jakby

Teraz mam 8GB i nigdy nie brakło, mam laptopa z 6Gb i czasem podchodzi 'pod kreskę' - ale też nie brakło, ale na laptopie mniej i bardziej dorywczo cos robię.

Domyślnie

nie mialem jakiegos problemu z 4GB a jedyne co nie dawalo spac to mysl o tym, ze moge miec wiecej (zreszta takie mysli mam zawsze, procesor, dysk itd), zastanawiam sie jak zamulic te pamiec
    Zobacze jeszcze jak wyglada sytuacja przy seryjnej obrobce NEFow w ACR bo podobno wtedy potrafi lyknac pamieci

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów