Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Domyślnie Sigma 10-20 f3,5 vs Tokina 11-16 f2,8

Hej . Jako , że nie widziałem takiego tematu , a jestem w trakcie kupna szerokiego szkła i dużego dylematu ;/ . Jestem początkującym , kompletuje powoli szkła do późniejszych ślubniaków , jak na razie będe trenować na narzeczeńskich itd . Sigma czy tokina ? jedni mówia sigma , drudzy Tokina . Dodam ze szkła do puchy d90 .
    FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziadzior Zobacz posta
    Jako , że nie widziałem takiego tematu.
    w tym dziale pytanie "tokina czy sigma" jest co 2 kroki i wg mnie jest najczęstszym pytaniem na jakie można się natknąć w dziale szerokokątnym a Ty mówisz że nie znalazłeś?
    Cytat Zamieszczone przez dziadzior Zobacz posta
    Jestem początkującym , kompletuje powoli szkła do późniejszych ślubniaków ,.
    niedługo 2 drugi obywatel będzie fotografem ślubnym - wyjaśni mi ktoś to zjawisko?
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Oszczędny w słowach Awatar Jachuu
    Miasto
    Sulików k. Zgorzelca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    niedługo 2 drugi obywatel będzie fotografem ślubnym - wyjaśni mi ktoś to zjawisko?
    oczywiście! Walczymy ze zmniejszającą się liczbą młodych Polaków, najczęściej więcej ślubów to więcej dzieci w związku z czym, będzie miał kto pracować na nasze emerytury, niestety ślubów jest już na tyle dużo, że brakuje fotografów by je "obskoczyć" - pasuje moje wytłumaczenie?

Domyślnie

No nie wiem bo ostatnio co drugi lub trzeci wątek w dziale optyka to jest "co mam kupić do ślubów bo nie mam pojęcia o tym co widać przez 50mm ale za to widzę potencjalną kasiorkę"
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Ja bym wolał Tokinę (chyba że musisz mieć silnik HSM w obiektywie). Co 2.8 to 2.8 + świetna jakość wykonania.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Miałem równy rok temu podobny dylemat. Pojechałem po Tokinę a kupiłem Sigmę (f3.5). Sigma jakoś bardziej przypadła mi do gustu. Zakres ogniskowych (10-20) Sigmy jest bardziej użyteczny niż f2.8 Tokiny. Jestem zadowolony z zakupu.

Domyślnie

Ja dzis jade po Sigme, ale to tylko ze wzgledow finansowych. Za Tokine nawet uzywana musze zaplacic 2 razy wiec.
    Tokina jednak kiedys docelowo bedzie, a moze juz 14-24 po przejscu na FX.
    Do totografii pro to tylko 2.8 im jasniej tym lepiej, a i ostrzejsza jest niz Sigma, bynajmniej z testow.
    Mnie zakres ogniskowych nieco mnie do Sigmy przekonal.
    Nikon DSLR + N SLR Zenit TTL.
    Amatorzy martwią się o sprzęt, profesjonaliści o pieniądze, a mistrzowie o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wycior99 Zobacz posta
    Zakres ogniskowych (10-20) Sigmy jest bardziej użyteczny niż f2.8 Tokiny.
    Jak dla kogo. Ja (prawie) zawsze wolę jaśniejsze szkło, niż zooma, nawet tylko nieco jaśniejsze. I lepiej zbudowane przy okazji... no co kto woli.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Ja także jestem przed zakupem szerokiego szkiełka i przy okazji odbierania D80 od Pana Bieńka z Warszawy zadałem jedno pomocnicze pytanie odnośnie obiektywów który wybrać więc odpowiedz była następująca jak nie nikor to z wszystkich innych tylko Sigma zdecydowanie najlepsza pod względem mechanicznym najmniej wadliwa i podobno wszystkie składane w Japonii
    D80 szkiełka Nikon 18-70; 50mm f/1.8; 70-210; SB-700 Filterki Cokin; tripod

Domyślnie

Oba szkła mają mydło w narożach, poza tym optycznie podobne. Tokina trochę lepiej wykonana

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów