Poszperałem na forum i w necie, ale jasnej odpowiedzi nie znalazłem - jak wygląda praca AF-a w 70-210 w porównaniu z pozostałymi z tytułu, chodzi o szybkość. Często jest za to bardzo chwalony, ale jakiegoś porównania do tych obiektywów nie spotkałem. Najlepiej gdyby się wypowiedział ktoś, kto miał do czynienia i z 70-210 i którymś z nowszych z VR. Przy czym, jak w tytule, chodzi mi tylko i wyłącznie o wersję z D i ściemniającą się na długim końcu. Rozważam coś w miarę taniego do fotografowania przyrody, nie byłby to obiektyw z którego korzystam bardzo często ale nie mam póki co żadnego tele, w związku z czym nie za bardzo mam możliwość fotografowania np. ptaków, poza gołębiami na krakowskim rynku ;P, a trochę mi to doskwiera.
Przy czym kupuję też coś stricte do macro, w związku z czym na tele chciałbym wydać tak mało jak się da, dlatego wpadł mi do głowy 70-210, można znaleźć nawet za mniej niż 500 zł. Gdyby jednak był dużo gorszy od nowszych konstrukcji, no to wtedy rozważę wysupłanie większej kwoty.
Miałem też kiedyś Sigmę 70-300 APO, ale się jej pozbyłem bo męczył mnie wolny AF i w ogóle mało wtedy korzystałem, ale jednak po latach odczuwam czasami brak dłuższych ogniskowych. A w tym 70-210 AF podobno jest dużo szybszy niż w tej Sigmie.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami