Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Oszczędny w słowach Awatar daromax
    Miasto
    Oświęcim/Kraków

Domyślnie Grip do Nikon D90 - Zamiennik (Jaki?) czy Oryginał?

Witam,

Przymierzam się do zakupu Gripa + Aku do mojego D90. I tu zaczęło mnie zastanawiać czy opłaca się oszczędzić troszkę pieniążków i kupić jakiś zamiennik? To samo dotyczy Akku.

Proszę o opinie osoby posiadających takowe zamienniki.

Wiadomo Oryginał najlepszy ale 2 razy droższy...a chciało by się oszczędzić.

Stąd pytanie czy widać różnice w użytkowaniu? I jeśli są jakieś porządne zamienniki których nie trzeba się obawiać, sprawdzone to proszę podać konkretne modele.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
    Coolpix P300 - mały....ale WARIAT !!!

Domyślnie

Przepraszam, ze tak podlaczam sie do pytania ale chcialbym dowiedziec sie do jakich body oprocz D90 bedzie pasowal zamiennik oryginalnego gripa?

Domyślnie

Nie chce się poszukać i poczytać: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=69
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

W foto-tip są dobre zamienniki m-ki Delta. Znajomy ma taki zamiennik do D700 i sprawuje się dobrze. Ja mam oryginał i jest różnica w jakości wykonania. Mimo wszystko zamiennik sprawuje się dobrze.

Domyślnie

Ja jednak polecam oryginał
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Ja jednak polecam oryginał
    Za kolegą.
    Co do aku to na DOBRYM zamienniku dużo nie oszczędzisz...
    Kiedyś na forum czytałem też , że oryginalny grip nie chce poprawnie działać gdy ma włożoną orgyginalną baterię i zamiennik

Domyślnie

za 200PLN kupiłem grip Meike do D80. Ma 2 pokrętła, blokadę ekspozycji i wyłącznik przy spuście migawki. W gripie mam 2 baterie - oryginał i zamiennik i wszystko śmiga aż hej. Aparat w menu wyświetla poprawne dane co do stanu naładowania obu baterii. Jakość wykonania jest bardzo dobra (moim subiektywnym zdaniem).
    Z d90 oczywiście też będzie działał, ale co do reakcji aparatu na zamienniki baterii to Staff ma chyba rację.

Domyślnie

Używam Phottixa i nie mam żadnych powodów do narzekania.

Domyślnie

W D80 miałem jakiś zamiennik, działał bez problemów ale w sklepie przetestowałem aż cztery i dopiero czwarty zakupiłem.
    Trzeba na miejscu przetestować bo coś może nie działać, ale jakościowo był podobny do oryginału.
    | ... |

Domyślnie

Od dziś jestem w posiadaniu Gripa Meike (czyli Alphy) - z przesyłką około 175 zł.
    Wygląda solidnie, dobrze leży w ręku, w pełni funkcjonalny (dwupoziomowy spust migawki i dwa pokrętła oraz przycisk blokady ekspozycji).
    W zestawie koszyczek na "paluszki".
    Jedyny mankament to minimalny luz po przykręceniu, ale wystarczyło umieścić cieniutki kawałek gąbeczki między gripem i korpusem - z takim wspomaganiem nic nie drgnie.
    Dodam, że aparat bez problemu "widzi" ten grip, pokazuje stan akumulatorów itd...
    Za 1/3 ceny - to chyba całkiem dobra alternatywa - chociaż z oryginalnym MB-D80 nie miałem jeszcze przyjemności...
    D90 + N35 1.8 + N18-105VR + N70-300VR; SB-900; Benro A-650 EX + BH-2; Meike MK-D90
    czyli kupa sprzętu, zero talentu

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów