Close

Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 164

Domyślnie Dell Vostro 430 vs składak

Witam

drodzy koledzy i koleżanki, jako że juz prawie wyleczyłem sie z imac na rzecz stacjonarnego kompa + NEC 221w(z kalibracja) mam pytanie. Jezeli PC to :

http://www.ram.net.pl/product_info.p...ducts_id=89160

czy samemu złożony :

Obudowa ATX Midi SilentiumPC Gladius 800 Pure czarna
    Zasilacz do obudowy Bequiet PurePower L7 530W
    Płyta główna Asus P7P55D-E Intel P55 LGA1156
    Procesor Intel Core i5 750 2.66GHz LGA1156 BOX
    Pamięć DDR3 G.Skill 4GB PC1600 2x2GB Trident CL8
    Asus GeForce GT 220 1GB DDR3/128b HDMI PCI-E LP V2
    Dysk twardy Samsung 640GB HM640JJ SATA 16MB
    Nagrywarka DVD NEC AD-5260S SATA bulk czarna
    Windows 7 Home Premium PL 1pk DVD 64-bit OEM

zestaw wyszedl 2888 zl

przyznaje bez bicia ze nie znam sie na firmach obudów i wziałem pierwsza lepsza jak ktos ma lepszy pomysł poprosze. Zalezy mi zeby komputer poza szybkoscia dzialania był bardzo bardzo cichy jesli jest to możliwe. Dlatego tez moje pytanie czy wiatrak do i5 jest cichy czy warto dokupic osobno jeszcze cichszy?
    Czy warto zapłacic 350 zł za winde ?

Komputer uzywam do obrobki foto, sluchania muzyki, ogladania filmow, komunikowania sie z światem

wielkie dzieki za wszelkie zmiany lub sugestie!

pozdrawiam
    marcin

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d50kid Zobacz posta
    Czy warto zapłacic 350 zł za winde ?
    Jeśli masz zamiar jej używać, to raczej nie masz wyjścia.

Niezaprzeczalnym atutem Della są 4 lata gwarancji NBD, minusem są gorsze parametry. Poszukaj jak wygląda kwestia gwarancji, tzn. czy są jakieś plomby na obudowie, czy możesz samemu wymieniać komponenty itd. Wydaje mi się, że na i3 już można spokojnie podziałać ze zdjęciami, ale oczekiwania co do wydajności to dość subiektywna kwestia. Co do głośności to się nie wypowiadam.
    Poważnie rozważyłbym Della, bo w cenie daje Ci 4 letni spokój jeśli chodzi o hardware.

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Moja propozycja:

Ewentualnie procesor z literką K. Debatę dlaczego ten znajdziesz w innym wątku.
    Płyta na czipsecie H67 nie wymaga grafiki, a do Twoich celów wystarczy w zupełności.

Odnośnie W7 to jeżeli chcesz korzystać to nie masz innej opcji, musisz kupić.

*Zestaw kompletowany na szybko, można go jeszcze dopracować, ale mniej więcej obraz podzespołów masz nakreślony. Ewentualnie możesz wziąć 2x po 2x2GB RAMU wtedy masz 8GB, duży zapas, a przy obróbce się przyda. Tak czy siak zmieścisz się w 2900.
    Ostatnio edytowane przez Articool ; 25-01-2011 o 12:32

Domyślnie

jeśli myślałeś nad mackiem, to etap gmerania w budzie masz już raczej za sobą ja bym stawiał na della z 'wieczystą' gwarancją

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto

Domyślnie

Zwróćcie uwagę iż w tym Dellu jest system 32bitowy. Jeżeli już byś go kupował to koniecznie 64bity, a jak nie ma to nie obsłużysz tych 4Gb co ma. Myślę, że za te pieniądze to lepszy składak.

Domyślnie

Dell Vostro 430 ma 2 płytki z 64 i 32 bitowym systemem. Przynajmniej w takiej kofiguracji docierają do mnie do firmy 430-stki

Domyślnie

codziennie wydaje mi sie ze etap maćka mam za soba ale powraca jak boomerang i zachęca imac 27 - niestety za kosmiczna kase 7400 ;/(kusi podobno bezawaryjna praca, brak pudla kolo biurka, jeden kabel i podobno szybkosc pracy)
    skoro mozna miec pc za 3 tys + dobry monitor za 1500

a czy ktos sie orientuje jak wyglada sprawa tego by ten pc był cichy wrecz nieslyszalny jak wlasnie przyslowiowe imac ?
    na tym mi bardzo zalezy bo pracuje duzo w nocy a rodzina spi w tym samym pokoju i wkurza sie na "buczenie" kompa

jezeli ta plyta asus nie potrzebuje grafiki to jak podpiac monitor pod to

nie ukrywam ze kusi ta gwarancja 4 letnia - tudziez moze macie jakies doswiadczenie z skladakami HP - bo tez slyszalem ze dobre sa

dzieki za wszelkie odpowiedzi

pozdrawiam
    marcin

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto

Domyślnie

W tym zestawie co zaproponowałem będziesz mieć tylko dwa wiatraki, wyłączając te które są w standardzie przy obudowie (możesz nie podłączać), jeden na procesorze drugi przy zasilaczu. Boxowe wiatraki Intela są bardzo dobre i przy tym ciche. Wentylatory przy dobrych zasilaczach również, więc komputer powinien być cichy, ale cisza jest pojęciem względnym ;]

Ewentualnie poszukaj jakiejś obudowy która jest zamknięta całkowicie i dodatkowo z matami. (Fractal R3 - tylko cena około 400zł)

Edit: ASUS P8H67-M EVO H67 DDR3-1333 2xPCIex16 SATA3 GLAN CF ATX s.1155
    Taką byś musiał mieć (Nawet tańsza trochę) Dziwi mnie tylko czemu na tamtej nie ma wyjść pod monitor. W każdym razie przy tej są:
    D-Sub (analogowe)
    DVI-D (cyfrowe)
    HDMI (cyfrowe)

więc podepniesz monitor bez problemu.
    Ostatnio edytowane przez Articool ; 25-01-2011 o 15:30

Domyślnie

Co do wersji przedmówcy Arcicool-a zmieniłbym za niewielką dopłatą procesor do wersji "K" oraz (na dzień dzisiejszy) płytę na ASRocka Extreme 4. Za podobne pieniądze oferuje znacznie więcej niż Asus a i jakością wykonania nie odbiega od porównywalnych cenowo konstrukcji konkurencji...
    Dysk za minimalną dopłatą zmieniłbym na 1TB SAmsunga F3. Dysk od razu zapakować w obudowę Scythe Quite Drive - staje się niesłyszalny.
    Do do obudowy - dobrze wykonane i przemyślane modele ma Cooler Master, Lianli, Fractal Design - na forach są szczegółowe recenzje, tylko wybierać. Ja tradycyjnie wolę Chiefteca, choć nie są tak wybajdurzone jak wcześniej wymienione ale są solidne, trwałe i ciężkie a to podstawa przy składaniu cichego, nie brzęcząco-buczącego kompa.
    Do tego chłodzenie - zależy od funduszy ale nie ma co przesadzać i płacić po 300zl za wybitne konstrukcje dla 2 stopni mniej w testach... Dobry radiator, do tego wiatrak 120mm na max 800 obr/min. Wiatrak na obudowie przy tym mało grzejącym się sprzęcie jest naprawdę zbędny. Chyba, że będziesz się bawił w ostre OC, mocną kartę graf. i giercowanie całymi godzinami. Wtedy jakiś wyciągowy na tyle/górze obudowy.
    Do tego dobry zasilacz z wolnoobrotowym wiatrakiem i mamy konstrukcję niemal niesłyszalną. Jestem skrajnym "cichofobem" , mam podobny zestaw wiatraków i wiem jak w środku nocy irytować może brzęcząca buda wtórująca wyjącym wiatrakom

Zdecydowanie brałbym składaka - Dell w tej cenie to bida z nędzą i jedyna jego siła to wspomniana gwarancja. O kwestii wyciszenia fabrycznego już nie wspominając... Choć ja nie pamiętam kiedy korzystałem z gwarancji na składane przez siebie zestawy a trochę tego było. Zresztą i tak dziś większość psujących się elementów ma i tak ok 3 lat gwarancji jak płyta, dyski, procesory, pamięci, zasilacze. A w przypadku niektórych z nich nawet po 5 lat więc sprawy gwarancyjne bym pominął...
    Za 2800zł masz naprawdę znacznie wydajniejszy, nowszy i lepiej wykonany zestaw z samodzielnie wybranych podzespołów.

A skoro chcesz naprawde cicho to proszę - radiator pasywny thermalright hr-02, zasilacz Seasonic 750W, Antec Signature 850W lub pasywne konstrukcje jak Seasonic X-Series Fanless. Dysk W SQD i kompa nawet nietorzerz nie usłyszy
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 25-01-2011 o 19:58
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Zdecydowanie brałbym składaka - Dell w tej cenie to bida z nędzą i jedyna jego siła to wspomniana gwarancja. O kwestii wyciszenia fabrycznego już nie wspominając... Choć ja nie pamiętam kiedy korzystałem z gwarancji na składane przez siebie zestawy a trochę tego było. Zresztą i tak dziś większość psujących się elementów ma i tak ok 3 lat gwarancji jak płyta, dyski, procesory, pamięci, zasilacze. A w przypadku niektórych z nich nawet po 5 lat więc sprawy gwarancyjne bym pominął...
    Nie chcę zaczynać żadnej wojny i niech twórca wątku wybierze, co uważa za stosowne, ale oddajmy Dellowi co dellowskie: masz parę lat gwarancji na komponenty, ale czy w ciągu 1 dnia roboczego wymienią Ci w sklepie (zakładając, że kupiłeś na miejscu a nie w necie) zepsuty komponent na nowy?

Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów